راه‌اندازی آزمایشگاه ساخت افزودنی و چاپ سه‌بعدی

تهران- ایرنا- معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رییس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران از راه‌اندازی آزمایشگاه ساخت افزودنی و چاپ (پرینت) سه‌بعدی در پژوهشکده مکانیک این سازمان خبر داد.

به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، حسن زمانیان گفت: پرینت سه بعدی یک خیزش نوآورانه ضروری برای پیشرفت فناورانه کشور است. جهت‌گیری دقیق و حمایت‌های همه‌جانبه از محورهای انقلاب صنعتی چهارم و به طور مشخص روش‌های نوین و هوشمند چاپ سه بعدی، کلید برون رفت از بسیاری از مشکلات تحریم به شمار می آید. لازمه این امر ارتقای برنامه‌های راهبردی، شکل‌گیری سرمایه‌گذاری‌های متمرکز و جدی و همچنین استفاده از زیرساخت‌ها به منظور توسعه این فناوری های جدید است.‌

وی عنوان کرد: همه فعالان باید تلاش کنند و ارتباط بین پژوهشکده ها و مجموعه های دانش بنیان و نهادهای بزرگ شکل بگیرد تا از این مرحله عبور کنیم و به هدف اصلی به معنای سهم قابل توجه محصولات و خدمات دانش بنیان در تولید ناخالص ملی برسیم.

زمانیان، راه گذار از این مرحله را توسعه سرمایه گذاری روی حلقه‌های زنجیره ارزش و اتصال صنعت به فناوری‌ و پژوهش دانست و افزود: تجربه‌های موفق جهانی ثابت کرده صنعت به دلیل اتصال به فناوری‌های روزآمد و پیشرفته‌ای همچون چاپ سه بعدی همان طور که در دنیا اتفاق افتاده، در معرفی محصولات جدید از نهادهای علمی همچون دانشگاه نیز پیشی گرفته است.

رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی تصریح کرد: این فناوری از جنبه بهره وری هم مهم است و موضوعاتی همچون‌ انقلاب صنعتی چهارم، هوش مصنوعی، ساخت دیجیتال و سایر حوزه هایی که بهره‌وری را هدف قرار می دهند و نقش پررنگی در جامعه ایفا می‌کنند، با جدیت بیشتری مورد توجه بازیگران اصلی حوزه پژوهش، فناوری و صنعت قرار بگیرد.

راه‌اندازی آزمایشگاه ساخت افزودنی و چاپ سه‌بعدی

رییس پژوهشکده مکانیک سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و مسئول آزمایشگاه پرینت سه بعدی نیز در این رابطه گفت: هم اکنون روش های گوناگون ساخت افزودنی (Additive Manufacturing) یا چاپ سه بعدی در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. این شیوه تولید قطعات صنعتی و پزشکی مزایای بسیاری را دارد که شاید اولین آن، امکان تولید هر شکلی با هر پیچیدگی هندسی است. قابلیت های این فناوری به حدی است که از آن به عنوان بزرگترین تحول علم ساخت یاد می کنند و پیش بینی های معتبر دنیای فناوری، آن را در صدر فناوری های موثر در آینده می دانند. ارزش تولید علم در این چنین مرکزی بالاست و امکان ایجاد ارزش افزوده بالا در آن وجود دارد.

امین جباری گفت: چاپگرهای سه بعدی به همراه نرم افزارهای پیشرفته در زمینه اسکن و مهندسی برای تامین نیازهای کابردی نظیر هوافضا و حمل و نقل، بهداشت و سلامت، تولید تجهیزات سنگین، طراحی محصول و مهندسی، کاربرد گسترده ای دارند. با فناوری های ساخت افزودنی امکان استفاده از مزایای آزادی طراحی در ساخت و کاربری و همچنین کاهش چشمگیر هزینه های تولید و تحقیق و توسعه فراهم می شود.

وی افزود: در این میان ایده توسعه فرایندهای پرینت سه بعدی با رویکرد امکان ایجاد خواص مهندسی شده بسیار مورد توجه روز و جذاب است. در عمل برای بهبود خواص مکانیکی، الکتریکی، حرارتی یا زیستی به مواد اولیه ترکیبی اضافه می‌شود تا با ایجاد یک کامپوزیت یا شاهد خواص کاربردی بهتری باشیم. یک ویژگی مشترک تمام ماژول‌های پرینت شده با روش های مختلف، بهبود خواص قطعه وابسته به کاربرد آن است.

جباری ادامه داد: با توجه به رشد و توجه به این ایده در بسیاری از رشته های کاری و شکل گیری نیازی عظیم در حیطه‌های گوناگون، فرصتی مغتنم است تا سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران خود را با ایده‌ای تکامل یافته از این رویکردها، معرفی کرده و با ایجاد یک مرکز تخصصی روزآمد، جایگاه منحصر به فردی در ارائه خدمات تخصصی در این حوزه در سطح ملی به دست آورد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha