هنر «قلمکاری» به نام اصفهان و به زیان هند، ثبت جهانی شد

اصفهان- ایرنا- رییس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان گفت: اختلاف شدیدی برای ثبت جهانی هنر «قلمکاری» با کشور هند داشتیم و آنها هم در این زمینه مدعی بودند اما در نهایت این رشته صنایع دستی به نام اصفهان ثبت جهانی شد.

به گزارش ایرنا،«قلمکاری»(چیت‌سازی) هنر چاپ یا نقش‌زدن روی پارچه است، این هنر در دوره صفویه گسترش یافت و امروزه یکی از مهمترین شاخه‌های صنایع دستی استان اصفهان به‌ شمار می‌رود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مجدالدین تاج روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: رشته صنایع دستی «میناکاری» از سال‌های گذشته به نام اصفهان ثبت جهانی شده بود اما «قلمکاری» این خطه در سالجاری به ثبت جهانی رسید و همزمان با «روز جهانی صنایع دستی» یعنی ۲۰ خرداد امسال موفق به دریافت نشان جغرافیایی بین‌المللی آن شدیم.

«میناکاری»، میناگری یا میناسازی با سابقه‌ پنج هزار ساله جزو صنایع دستی است و امروزه این هنر بیشتر بر روی مس انجام می‌شود ولی می‌توان بر روی طلا، نُقره و سُفال نیز آن را بعمل آورد. اصفهان کانون تولید ظروف میناکاری در کشور بشمار می‌رود.

تاج با بیان‌اینکه تعداد دیگری از رشته‌های صنایع دستی اصفهان نیز در حال طی مراحل قانونی برای ثبت جهانی است، خاطرنشان کرد: زمانی که این رشته‌ها نشان جغرافیایی بین‌المللی را دریافت کنند یعنی این رشته خاص در سطح جهان به نام این منطقه به ثبت رسیده است.

راه‌اندازی بازارچه‌های قلمزنی ترکیه توسط هنرمندان اصفهانی

رییس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان همچنین بیان کرد: در زمان حاضر بازارچه‌هایی قلمزنی روی نُقره در کشور ترکیه با حضور هنرمندان اصفهانی راه‌اندازی شده است.

وی گفت: آمار دقیقی از مهاجرت هنرمندان صنایع دستی اصفهان نداریم اما همانطوریکه در سال‌های گذشته خبر مهاجرت نُخبه‌های علمی کشور اعلام می‌شد در زمان حاضر این مساله به هنرمندان هم تعمیم پیدا کرده است.

تاج خاطرنشان کرد: بسیاری از هنرمندان استان از جمله هنرمندان صنایع دستی بدلیل شرایط نامناسب فعالیت در رشته خود در حال مهاجرت از کشورند و پیشنهادهایی نیز برای حضور در ممالک مختلف به آنها ارائه شده است.

راه افول ۲۸ رشته صنایع دستی در اصفهان

رییس اتحادیه صنایع دستی اصفهان گفت: ۲۸ رشته هنرهای صنایع دستی این استان در خطر منسُوخ شدن قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: این رشته‌ها شامل قُفل‌سازی سُنتی، نمد مالی، عبابافی، نقده‌دوزی نقره و طلا، گیوه‌دوزی سنتی، تُفنگ‌سازی، اُسطرلاب سازی، ترمه‌بافی، زرکشی، چاقوسازی، نقاشی قلمکار، سوخت چرم، زیورآلات نقره ابیانه، آهنگری سمیرم، خراطی سُنتی نطنز، زیلوبافی کاشان، مخمل‌بافی، عروسک‌سازی سُنتی، پاپیه ماشه، ملغمه‌کاری، قلمزنی ساسانیان، نُقره کوبی با روش ساسانی، زری‌بافی، کولون‌سازی تیران، ملیله نقره و لاکی سازی است.

تاج با بیان‌اینکه هنوز تک استادهایی در این رشته‌ها مشغول فعالیت هستند، از مسوولان استانداری، شهرداری، میراث فرهنگی بعنوان متولی دولتی بخش صنایع دستی خواست که برای جلوگیری از افول این هنرها اقدامات حمایتی را انجام و بسترها و تجهیزات لازم را در اختیار فعالان این بخش قرار دهند.

رییس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان اظهار داشت: زنگ خطر این مساله به گوش می‌رسد و در صورت احیا نشدن این رشته‌ها، آنها بزودی منسوخ خواهند شد.

وی اضافه کرد: درخواست ما از رسانه‌ها و خبرنگاران نیز این است که با شفاف‌سازی و مُطالبه‌گری در این زمینه موجب جلوگیری از نابودی این رشته‌ها شده و به رشد و پیشرفت بیش از پیش صنایع دستی در اصفهان کمک کنند.

ثبت ۲۰ رشته صنایع دستی اصفهان در ۱۸ ماه گذشته

وی همچین گفت: ۲۰ رشته صنایع دستی اصفهان در ۱۸ ماه گذشته به ثبت جغرافیایی رسیده که از جمله آنها می‌توان به نگارگری، فیروزه‌کوبی، سُفالگری، خراطی، مُشبک فلز، ملیله‌سازی، طلاکوبی، گره چینی و شعربافی کاشان اشاره کرد.

تاج با بیان اینکه فرهنگ و هنر اصفهان در دنیا زبانزد است، تاکید کرد: نشانه‌هایی از هنر و صنایع دستی در گوشه گوشه اصفهان وجود دارد و هنرمندان و اساتید بسیار بزرگی در این شهر حضور دارند و اصفهان بعنوان «شهر جهانی صنایع دستی» و «شهر خلاق صنایع دستی»، همیشه در طول تاریخ مطرح بوده است.

رییس اتحادیه صنایع دستی اصفهان گفت: حوزه صنایع دستی در استان بسیار وسیع است و به تقریب حدود دوسوم صنایع دستی کل کشور و از ۶۰۲ رشته‌ ثبت شده در یونسکو حدود ۲۰۰ رشته و از کل تولیدات صنایع دستی دنیا حدود یک سوم در اصفهان انجام می‌شود.

وی افزود: بیمه هنرمندان، افزایش قیمت مواد اولیه، مالیات، نبود نمایشگاه صنایع دستی و سیاست‌های تشویقی از مهمترین مسائل فعالان حوزه صنایع دستی در اصفهان است.

هنر «قلمکاری» به نام اصفهان و به زیان هند، ثبت جهانی شد

به گزارش ایرنا، اصفهان در سال ۱۳۹۴ بعنوان نخستین شهر ایرانی به عضویت شبکه شهرهای خلاق یونسکو(سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی سازمان ملل متحد) در زمینه صنایع دستی و هنرهای مردمی درآمد و همچنین توسط شورای جهانی صنایع دستی، عنوان «شهر جهانی صنایع دستی» به آن اعطا شد.

۶۰۲ رشته صنایع دستی در دنیا شناسایی شده که ۲۹۹ مورد آن مربوط به ایران و از این تعداد ۲۰۰ رشته مربوط به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha