به گزارش ایرنا از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، علی رمضانی با صدور پیامی درگذشت زنده یاد کریم مجتهدی را تسلیت گفت.
متن این پیام به شرح زیر است:
«إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
فرهنگ ایران زمین با متفکر سرشناس خود، زندهیاد استاد کریم مجتهدی وداع کرد. این چهره ماندگار در فرهنگ معاصر ایرانی – اسلامی، تلاش شایانی در استحکام پایگاه اندیشه شرقی در دوران معاصر داشت تا این سنت فکری بتواند از جایگاهی برابر به گفتوگو با نظامهای فکری برآمده از غرب، بپردازد.
تلاش سالیان ایشان به عنوان یک متفکر مسلمان برای روایت اندیشه و هندسه فکری فیلسوفان غربی، ضمن به ارمغان آوردن منابع مطالعاتی برای دانشجویان و علاقهمندان به فلسفه، یک نظام فهم «متن» را پایهریزی کرده است. کار فکری کسانی چون زندهیاد مجتهدی باعث شد تا ما «یقین» خود را به «شک» دیگران نفروشیم و خدایش رحمت کند که همین نکته باعث نجات و آمرزیدن خلقی میشود.
عرض تسلیت دارم درگذشت این یگانه دوران را به همه ایرانیان.»
کریم مجتهدی از استادان به نام فلسفه، از چهرههای ماندگار ایران و استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، عضو هیات علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، از چهار ماه پیش به دلیل سکته و کهولت سن، تحت مراقبتهای ویژه بیمارستانی در منزل برادر خود بود که امروز- ۲۵ دی ماه پس از یک دوره بیماری درگذشت.
وی متولد شهریور ۱۳۰۹ در تبریز دانشآموخته فلسفه از دانشگاه سوربن پاریس در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بود، مجتهدی پایان نامه کارشناسی ارشد خود را زیر نظر یکی از بزرگ ترین فلاسفه قرن بیستم ژان وال با عنوان بررسی تحلیل استعلایی کانت و رساله دکترای خود را با مشاوره هانری کربن نگاشت که سال ۱۳۴۳ موفق به اخذ درجه دکترای خود شد و همان سال به ایران بازگشت.
مجتهدی در تهران به پیشنهاد و راهنمایی مرحوم یحیی مهدوی در گروه فلسفه دانشگاه تهران مشغول تدریس شد و بیش از ۳۵ سال تا بازنشستگی (بهار ۱۳۸۲) به تدریس ادامه داد. وی سهم موثری در رشد پژوهشهای فلسفی در ایران ایفا کرد.
این استاد دانشگاه با آثار مکتوب زیادی در ذهن و زمانه دانشجویان و استادان فلسفه ماندگار شده است. کتاب فلسفه نقادی کانت که اول بار سال ۱۳۶۳ چاپ شد، وی را به عنوان کانتشناس به جامعه دانشگاهی فلسفه ایران شناساند. وی در این کتاب ابتدا روش استعلایی و عقل از نظر کانت را توضیح داده، سپس رابطه قوا در نقد عقل محض، نقش تخیل، عقل قانون گذار، عقل سلیم زیباشناختی، نظریه قوا و نظریه غایات را بیان کرده است.
وی همچنین در سال ۱۳۸۰ به عنوان چهره ماندگار معرفی شد. در سال ۱۳۸۹ هم در مقام محقق پیشکسوت در علوم انسانی، تقدیرنامه یونسکو و مدال طلای جهانی ابنسینا را دریافت کرد. در سال ۱۳۹۰ نیز از سوی بنیاد ملی نخبگان به عنوان استاد ممتاز معرفی شد.
این استاد به نام نویسنده کتابهای مرجع فلسفی مانند «فلسفه و تجدد»، «دکارت و فلسفه او»، «فلسفه در قرون وسطی» و… است که طی ۶ دهه فعالیت فکری، با آثار و کوششهای علمی خود، سهم بزرگی در تاریخ اندیشه معاصر ایران داشت.
مراسم تشییع پیکر زنده یاد مجتهدی، سهشنبه- ۲۶ دی ماه- ساعت ۹ صبح در ساختمان مرکزی پژوهشگاه برگزار میشود. سپس طبق برنامه پیکر آن مرحوم برای خاکسپاری به سمت بهشت زهرا (س) منتقل میشود.
نظر شما