به گزارش خبرنگار ایرنا، دولت سیزدهم در ۲ سال اخیر توسعه روابط با کشورهای همسایه را در اولویت کاری خود قرار داده است و در همین راستا نیز مازندران با برخورداری از سه بندر مهم و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال به جنوب، نقش مهمی در توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه ایفا می کند که خود بستر ساز توسعه همه جانبه برای این استان شده است.
برخورداری مازندران از زیرساخت های لازم از جمله سه بندر مهم امیرآباد، نوشهر و فریدونکنار و قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی راهبردی باعث شده تا این استان به کانون توجه فعالان اقتصادی مبدل شود که موید این مطلب مهم و اساسی نیز افزایش روند صادرات کالا از این استان به کشورهای همسایه حاشیه دریای خزر از جملله روسیه است.
مازندران به عنوان استان قطب تولید محصولات کشاورزی کشور برای عقب نماندن از قافله ریل گذاری صورت گرفته در حوزه دیپماسی اقتصادی اقداماتی انجام داده و زیرساخت هایی را فراهم کرده است که از جمله تقویت پایانه های صادراتی برنج، خاویار و مرکبات، نشست با مسوولان کشورهای مختلف، استقرار کَشتی کانیتنربر یخچالی و هواپیمای باری(کارگو) انجام شد.
اجرای طرحهای توسعهای از سوی دولت سیزدهم در بیشتر از ۲ سال اخیر باعث شده تا مازندران در بسیاری از شاخصها وضعیت خوبی در سطح ملی پیدا کند و مبین این مطلب رتبه دار شدن این استان در شاخصهای کلان کشوری است.
امنیت سرمایه گذاری، نرخ رشد اقتصادی، اشتغالزایی، نرخ بیکاری، نرخ تورم، نرخ مشارکت اقتصادی و احیای واحدهای راکد و بر زمین مانده بخشی از شاخص های ارزیابی اقتصادی یک منطقه و استان به شمار می رود و در کالبدشکافی هر یک از این شاخص ها رسیدن به حد مطلوب در نهایت منجر به توسعه و شکوفایی می شود، شاخص هایی که در دوران فعالیت دولت سیزدهم در مازندران ارتقا یافته است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، مازندران در ۲ شاخص نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ اشتغال بالاتر از متوسط شاخص کشوری است. و بنا به گزارش این مرکز مازندران در شاخص نرخ مشارکت اقتصادی با ۴۴ درصد پیشتاز است و این استان در این زمینه حدود ۲ درصد از متوسط شاخص کشوری بالاتر است. و نرخ بیکاری هم بیش از پنج درصد کاهش داشته به عبارتی این استان بعد از خراسان رضوی کمترین نرخ بیکاری را دارد.
همچنین در این مدت رکورد کاهش تورم در مازندران شکسته شد و بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده مازندران از جمله استان های پیشرو کشور در کاهش تورم شناخته شد.
افزایش سرمایه گذاری برای توسعه زیرساختهای بنادر مازندران
در این ارتباط مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران در نخستین نشست ارتباط تصویری سهجانبه که امروز چهارشنبه در محل استانداری مازندران بین مسوولان این استان با معاون اول همکاری های گمرکی روسیه و سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه برگزار شد با اشاره به رشد ۱۴۰ درصدی صادرات کالا از مازندران در سالجاری از افزایش سرمایه گذاری برای توسعه زیرساخت های موجود در بنادر فعال این استان خبرداد.
سیدعباس حسینی در این نشست از تسهیل و تسریع در فعالیتهای بندری و گمرکی در این استان با هدف تحقق دیپلماسی منطقه ای دولت سیزدهم خبر داد و اظهار داشت: مسئولان گمرک روسیه نیز باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی فرایند ترخیص کالا از بنادر را تسهیل کنند.
وی با بیان اینکه کالاهای وارداتی از روسیه با مازندران در سال جاری ۷۱ درصد است و سهم صادرات کالا از مازندران به روسیه نیز ۲۲ درصد است، خاطرنشان کرد: رشد ۱۴۰ درصدی در صادرات و رشد ۳۵ درصدی در واردات کالا به مازندران بیانگر وجود ظرفیت های فراوان در این استان است.
حسینی با بیان اینکه هم اکنون بیش از ۷۵ درصد کالاهای وارداتی به ایران از طریق سه بندر امیرآباد، فریدونکنار و نوشهر در دریای خزر مازندران انجام می شود، گفت: بزرگترین سواپ نفتی اسکله خزر نیز در شهرستان نکا مازندران واقع شده است.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران افزود: در راستای اجرای سیاست های دولت سیزدهم مبنی بر توسعه مبادلات تجاری با کشورهای همسایه، به ویژه در ۲ سال اخیر در زیرساخت های بندری و گمرکی مازندران سرمایه گذاری زیادی صورت گرفته است.
وی بیان کرد: سرمایه گذاری در حوزه لجستیکی، سخت و نرم افزاری، افزایش زیرساخت های موجود در بنادر و گمرک مازندران در طی ۲ سال گذشته بیانگر عزم جدی دولتمردان برای افزایش مراودات تجاری با کشورهای همسایه است.
حسینی، ایجاد منطقه آزاد تجاری در مازندران و همچنین برخورداری این استان از ۲ پایانه صادراتی کالا با استانداردهای جهانی را از جمله ظرفیت های ممتاز این استان توصیف کرد و گفت که همسو با توسعه مراودات تجاری با کشورهای همسایه از جمله روسیه، برای عرضه کالاهای ایرانی در روسیه قراردادهای بزرگی نیز با فروشگاه های بزرگ این کشور به امضا رسیده است.
تسریع در فرایند ترخیص کالا در بنادر روسیه
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران در ادامه بر لزوم تسریع در فرآیند ترخیص کالا در بنادر روسیه تاکید کرد و با اشاره به فرصت بوجود آمده در راستای توسعه همکاری و تعمیق روابط تجاری اقتصادی با روسیه گفت: استانداری مازندران آمادگی دارد در جهت توسعه اقتصاد دریامحور در بنادر مازندران و استفاده از ظرفیت بالای ترانزیت روسیه طبق تأکید استاندار مازندران همکاری لازم را داشته و رایزنیهای مورد نیاز را با سطوح کشوری انجام دهد.
حسینی بر لزوم فعال شدن کریدور شمال به جنوب با محوریت بندرامیرآباد در راستای توسعه روابط اقتصادی و تجاری با روسیه تاکید کرد و گفت که باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی از این ظرفیت بیشترین استفاده را کرد.
همچنین رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران نیز در ادامه در سخنانی با اشاره به وضعیت مشابه ایران و روسیه در اقتصاد جهانی به لحاظ تحریم های ظالمانه دشمنان افزود: در شرایط فعلی لازم است که با یکدیگر فعالیت اقتصادی یکسانی داشته باشیم.
علی تقی پور، بر لزوم تسریع در فرآیند ترخیص کالا در بنادر روسیه تاکید کرد و با بیان اینکه در مسیر تجارت کالا با روسیه، کشور آذربایجان در بسیاری از مواقع در حوزه اقتصادی سنگ اندازی می کند، گفت: کامیون های حمل بار از ایران به مقصد روسیه که دچار فساد پذیری بالایی هستند چندین روز در مرز با با آذربایجان معطل می شوند و مسئولان روسیه باید بدون هیچ ملاحظه ای در این ارتباط با آذربایجان مذاکره کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به ظرفیت های موجود در بنادر مازندران، دریای خزر مطمئن ترین و کوتاهترین مسیر برای صادرات کالای مازندران به روسیه است و ۲ طرف نیز به این مهم دست یافته اند که باید از این ظرفیت به شکل مطلوب استفاده کرد.
در ادامه این نشست، طولانی شدن روند ترخیص کالا در بنادر روسیه به ویژه بندر استراخان از عمده مشکلات فراروی تجار و صادرکنندگان مازندران عنوان شد.
معاون اول همکاری های گمرکی روسیه هم در سخنانی ضمن تشریح برخی از ضعف هایی که در زمینه نحوه تهیه اظهارنامهها و گواهیها از سوی تجار ایرانی وجود دارد، توضیحات لازم را جهت ارتقای آن و بهره برداری از تعرفه ترجیهی بیان کرد.
روسلان دیویدوف گفت: با توجه به عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و روند همکاریها با اتحادیه اوراسیا، فرصت های همکاری بیش از پیش تقویت شده و از تقویت حضور ایران در گروه بریکس استقبال میکنیم.
وی با بیان اینکه روابط ایران و روسیه اکنون در اوج است و همکاریهای گمرکی به بهترین شکل در حال اجرا است، ادامه داد: با هدف آسان و شفاف کردن فعالیت ها، در حال الکترونیکی کردن فرآیند صدور گواهی واردات کالا از مبدا ایران به روسیه هستیم.
وی با اشاره به اعلام آمادگی گمرک روسیه برای تقویت همکاریها از جمله تبادل الکترونیکی اطلاعات، برگزاری سمینارهای مشترک و در اختیار قرار دادن فهرست ملزومات اسنادی برای تسهیل امور گمرکی بازرگانان دو کشور، گفت: کریدور شمال به جنوب یک گذرگاه بین المللی و دارای اهمیت راهبردی برای جمهوری اسلامی ایران و روسیه است و باید از این ظرفیت به شکل مطلوب استفاده کرد.
به گزارش ایرنا، مازندران با ۲۲ شهرستان، ۳۹ شهرک و ناحیه صنعتی و ۲ هزار و ۳۰۰ واحد تولیدی دارد. حدود ۸۰ هزار نفر به صورت مستقیم در واحدهای تولیدی و صنعتی استان اشتغال دارند و از مجموع ۲ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی استان، ۴۶۱ واحد در بخش ماشینآلات و فلزات اساسی، ۱۳۹ واحد در بخش برق و الکترونیک، ۱۱۵ واحد در بخش نساجی، ۴۰۸ واحد در بخش محصولات شیمیایی، ۲۱۶ واحد در بخش سلولزی، ۵۳۰ واحد در بخش کانی غیرفلزی و ۳۶۷ واحد صنعتی نیز در بخش تولید محصولات غذایی مشغول فعالیت هستند. بیشترین سهم واحدهای صنعتی استان نیز متعلق به شهرستان آمل است که حدود ۴۰۰ واحد صنعتی فعال دارد. ۲۶ درصد صنایع فعال استان نیز در شهرستانهای ساری، بابل و سوادکوه مستقر هستند.
مازندران در حوزه اشتغال واحدهای صنعتی با استقرار چهار درصد واحدهای صنعتی کشور در این استان یازدهمین استان کشور است و ۳.۸ درصد اشتغال صنعتی را در اختیار دارد. بر اساس آمار موجود، بخش کشاورزی با ۲۶.۳ درصد، بخش صنعت و معدن با ۱۱.۹ درصد و بخش خدمات با ۵۲.۸ درصد ارزش افزوده استان مازندران را در اختیار دارند.
سهم کشاورزی مازندران از ارزش افزوده کشاورزی کشور حدود ۸.۸ درصد، سهم بخش صنعت و معدن استان از ارزش افزوده صنعت و معدن کشور ۱.۳ درصد و سهم بخش خدمات استان از ارزش افزوده خدمات کشور حدود چهار درصد است.
سالانه ۶ میلیون انواع محصولات کشاورزی در ۴۶۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی مازندران تولید می شود این آمار یعنی مازندران حدود ۱۱ درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
علاوه بر این، استان مازندران رتبه نخست را در تولید ۱۴ محصول زراعی، باغی، دامی وشیلاتی کشور را در اختیار دارد. همچنین حدود ۸۰ درصد نیاز غذایی و همچنین حدود ۹۰ درصد نیاز مواداولیه بخش صنایع کشاورزی کشور در مازندران تولید و تامین می شود.
نظر شما