۳ بهمن ۱۴۰۲، ۲۱:۲۹
کد خبرنگار: 5418
کد خبر: 85363828
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

توصیه لاوروف به بایدن : جنگ غزه را متوقف کنید

۳ بهمن ۱۴۰۲، ۲۱:۲۹
کد خبر: 85363828
توصیه لاوروف به بایدن : جنگ غزه را متوقف کنید

تهران-ایرنا- سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه خطاب به جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفت که واشنگتن برای پایان بحران در خاورمیانه، جنگ در غزه را متوقف کند و از " وتو" قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل برای برقراری آتش بس بشردوستانه دست بردارد.

به گزارش سه شنبه شب ایرنا از "خبرگزاری تاس", لاوروف در مصاحبه با شبکه سی بی‌اس آمریکا در پاسخ به این سوال که چه توصیه‌ای به بایدن در مورد خاورمیانه دارد, گفت: جنگ را متوقف کنید. زمانی که قطعنامه‌ای برای آتش بس بشردوستانه پیشنهاد می‌شود آمریکا نباید آن را وتو کند. واشنگتن در این زمینه, دو بار از وتو استفاده کرد. هیچ واکنشی از سوی شورای امنیت در رابطه با درخواست آتش بس وجود ندارد و البته این دولت نیز مانند دولت‌های گذشته آمریکا تشکیل کشور فلسطینی را طولانی نکند.
به گزارش ایرنا, شورای امنیت که پنج عضو دائم و دارای حق وتو و ۱۰ عضو غیردائم دارد، از زمان آغاز جنگ اسرائیل در پی عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به دلیل مخالفت‌ها و وتوی آمریکا یکی از اعضای دائم این شورا، تاکنون نتوانسته است برغم فشارهای جهانی وخواسته افکار عمومی جهان، آتش بس دائمی در غزه را برقرار کند.

وظیفه اصلی شورای امنیت سازمان ملل متحد، حفظ صلح و امنیت بین‌الملل است که با یکجانبه‌گرایی برخی از اعضای آن، هر روز از ماموریت اصلی خود دورتر شده و در موارد متعددی همچون جنگ اسرائیل و فلسطین ناکارآمد بوده است.
سخنگوی سازمان ملل ۱۵ آذر ماه امسال اعلام کرد: دبیر کل سازمان ملل متحد با توجه به گستردگی تلفات انسانی در غزه نامه‌ای را با استناد به ماده ۹۹ منشور سازمان ملل به رئیس شورای امنیت ارسال کرده است.

این اولین باری بود که آنتونیو گوترش از زمانی که در سال ۲۰۱۷ به سمت دبیر کلی سازمان ملل رسید، این کار را انجام داد. ماده ۹۹ منشور سازمان ملل که در تاریخ سازمان ملل متحد تنها ۹ بار مورد استفاده قرار گرفته است، بیان می‌کند که «دبیر کل می‌تواند هر موضوعی را که به نظر او ممکن است حفظ صلح امنیت بین‌المللی را تهدید کند، به شورای امنیت اطلاع رسانی کند.»

این ماده به دبیرکل این سازمان اجازه می‌دهد، هرگاه احساس کند «امنیت و صلح جهانی» به خطر افتاده است، اعضای شورای امنیت را به جلسه‌ای فوری فرامی‌خواند و از آن‌ها می‌خواهد اقدامی فوری در این باره اتخاذ کنند
گوترش در این نامه از اعضای شورای امنیت خواسته بود که برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی فشار بیاورند و خواستار اعلام آتش بس بشردوستانه شده بود. اما تلاش‌های دبیرکل سازمان ملل و دیگر اعضای این نهاد بین المللی با وتوی آمریکا به نتیجه نرسید و قطعنامه پیشنهادی کشورهای عربی و اسلامی که از سوی امارات متحده عربی ارائه شد، در نشست ۱۷ آذرماه شورای امنیت به رغم کسب ۱۳ رای موافق از مجموع ۱۵ رای شورای امنیت وتو شد.

ایالات متحده آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت به عنوان عضو دائم شورای امنیت به این قطعنامه رای مخالف و انگلیس دیگر عضو شورای امنیت رای ممتنع داد. وتوی آمریکا بار دیگر جایگاه دبیرکل سازمان ملل در بحران‌های بین المللی را به چالش کشیده است که حتی با اختیارات قانونی خود از پنج عضو دائم شورای امنیت که دارای حق وتو هستند، جایگاه بالاتری ندارد.

آمریکا که از آغاز جنگ اسرائیل و فلسطین در هفتم اکتبر از تل آویو حمایت‌های مالی، امنیتی و نظامی می‌کند، سرانجام حاضر شد با قطعنامه‌ای که خط قرمزهای او را در حمایت از اسرائیل رعایت کرده است، مخالفت نکند.
امارات متحده عربی بار دیگر قطعنامه‌ای را پیشنهاد داد که اول دی ماه ۱۴۰۲ (۲۲ دسامبر ۲۰۲۳) پس از یک هفته کشمکش، با عنوان قطعنامه ۲۷۲۰ و تحت عنوان ارسال کمک‌های انساندوستانه به غزه تصویب شد که در آن خبری از آتش بس در نوار غزه نبود و اصلاحیه‌های روسیه برای افزودن‌بندی مبنی بر آتش بس نیز رای نیاورد.

این قطعنامه با ۱۳ رای مثبت تصویب شد اما آمریکا و روسیه بعنوان دو عضو دائم این شورا به آن رای ممتنع دادند و هیچ یک از ۱۵ عضو شورای امنیت با آن مخالفت نکردند.

۱۳ عضو شورای امنیت که به این قطعنامه رای مثبت دادند، آلبانی، برزیل، اکوادور، گابن، غنا، ژاپن، مالت، موزامبیک، سوئیس، امارات، چین، فرانسه و انگلستان بودند.

اما جنگ اسرائیل و فلسطین که همه جهان درباره گسترده شدن دامنه آن هشدار می‌دهند، با تصویب قطعنامه‌ای در ۲۰ دی ماه جاری برابر با ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴ علیه انصارالله یمن وارد فاز جدیدی شد و آمریکا بجای فشار بر اسرائیل برای توقف جنگ که هدف محور مقاومت در منطقه است، نه تنها با این رژیم در جنگ علیه گروههای مقاومت فلسطین به ویژه حماس همدست شده است، بلکه با ادعای کاهش تنش، راهکار حمله علیه گروههای مقاومت به ویژه نیروهای یمنی را در پیش گرفته که بر شدت و دامنه این جنگ افزوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha