۵ بهمن ۱۴۰۲، ۱۵:۳۳
کد خبرنگار: 5302
کد خبر: 85364476
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

امام علی(ع) نشاط در مشارکت های سیاسی را از شروط جامعه مطلوب می داند 

قم- ایرنا- مدرس حوزه و دانشگاه گفت: شور نشاط  مردم در مشارکت های سیاسی اجتماعی از مهمترین ویژگی های جامعه ی مطلوب از دیدگاه امام علی(ع) است. 

معصومه ظهیری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: حضرت علی(ع) علاوه بر مقام عصمت و امامت‌شان‌، به عنوان یک متفکر برای شیعیان محسوب می شوند که در زمینه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی دارای دیدگاه های بسیار مهم و موثر می باشند.

وی ادامه داد: اندیشه ها و دیدگاه های روشنگرانه ی ایشان به عنوان الگویی ناب و عمیق، برای همیشه تاریخ کارکرد دارد.

استاد حوزه علمیه خواهران قم با اشاره به توجه اسلام نسبت به همکاری و همیاری افراد جامعه، بیان کرد: احادیث بسیاری از معصومین وجود دارد که مسلمانان را به مشارکت در امور اجتماعی سفارش کرده اند که احکامی همچون امر به معروف و نهی از منکر ذاتا دارای ماهیتی اجتماعی است.

مردم جامعه مطلوب نسبت به سرنوشت خویش بی تفاوت نیستند

ظهیری تاکید کرد: در این میان امام علی(ع) جامعه ای را مطلوب می داند که شور نشاط در مشارکت های سیاسی اجتماعی مردم حاکم باشد و مردم به هیچ وجه در مورد سرنوشت اجتماعی خود بی‌تفاوت نیستند.

وی اضافه کرد: بیان چنین تعریفی از سوی ایشان این ضرورت را نمایان می کند که حاکمان نظام سیاسی باید زمینه های مشارکت سیاسی مردم را فراهم کرده و مردم را به مشارکت در امور مختلف جامعه تشویق کنند.



مشارکت مردم در تصمیم‌گیری های سیاسی

این مدرس دانشگاه ادامه داد: حضرت علی(ع) یکی از ویژگی های سیاست های عملی در اداره کشور را، مشارکت مردم در تصمیم‌گیری در قالب مشورت می دانند به طوری که پس از قبول حکومت در مسجد و در حضور مردم فرمودند:

«خلافت شما را خوش نداشتم ولی اصرار کردید که‌ خلیفه شما باشم. بدانید که بدون توجه به نظر شما کاری‌ نمی‌کنم. کلیدهای اموال شما با من است ولی بدون نظر شما حتی یک درهم از آن را برنمی‌گیرم، آیا رضایت‌ می‌دهید؟همگی گفتند:آری».

حقوق متقابل میان حاکمان‌ جامعه و مردم

وی سخنان ایشان را به معنای دعوت مردم برای نظارت و مشارکت در امور سیاسی حاکم در جامعه خواند و افزود: حضرت فرموده اند که خداوند حقوق متقابلی را میان حاکمان‌ جامعه و مردم قرار داده و رعایت آن را بر هر کدام از طرفین واجب فرموده است.

ظهیری افزود: به فرموده ایشان، اگر مردم در حقوق قصور کنند مورد بازخواست قرار گرفته و عذاب دنیوی و اخروی در انتظار آن ها است و همچنان که رهبران به تعهدات خود جامع عمل نپوشانند نیز مورد بازخواست قرار می گیرند تا آنجا که احتمال عزلشان نیز وجود دارد.

وی یادآورشد که از نظر امام علی(ع) مردم دارای تعهداتی نسبت به حکومت هستند.

ظهیری گفت: وفای به عهد برای حمایت از رهبر و حکومت، طبق مفاد قانونی که هنگام بیعت مشخص بود، خیرخواهی برای حکومت و اطاعت از رهبر و انجام دقیق وظایف سپرده از سوی او، از جمله تعهدات مذکور است.

وجود آزادی های سیاسی، اجتماعی
استاد حوزه و دانشگاه یکی دیگر از مهم‌ترین ویژگی‌های جامعه مطلوب از دیدگاه نخستین امام شیعیان را وجود آزادهای سیاسی اجتماعی برشمارد و گفت: به عقیده حضرت‌ علی(ع) خداوند انسان را آزاد آفریده و اساس حکومت نیز باید بر همین اصل بنا شود.

وی ادامه داد: حضرت علی(ع) سعی می‌کرد مردم‌ را از جوانب مختلف یک امر آگاه کرده، تا مردم با شناختی‌ که نسبت به آن پیدا می‌کنند دست به انتخاب بزنند.

استاد حوزه علمیه خواهران قم ابراز داشت: ایشان همیشه سیاست‌های خود را برای مردم تشریح می‌کرد و هنگامی که مردم در امری مخالفت می‌کردند امام علیه السّلام با ارائه‌ پاسخ‌های منطقی و دلایل قانع‌کننده سعی در روشنگری‌ مردم داشتند.

وی افزود: اگر مردم نمی‌پذیرفتند،امام علیه السّلام هیچگاه‌ نظریات خود را تحمیل نکرده و همیشه تلاش می نمود که‌ مردم آزادانه و با شناخت کامل،سیاست‌های او بفهمند و راه خود را انتخاب نمایند.

وی در پایان به مسئله انتخابات پیش روی مجلس شورا اسلامی اشاره و بیان کرد: در این انتخابات مردم باید با تاسی از آموزه ها و سفارش های مولای متقیان به مشارکت در امور سیاسی نظام اسلامی بپردازند و با شناخت و آگاهی دست به انتخاب بزنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha