به گزارش روز یکشنبه ایرنا، کاهش روند جمعیتی تقریباً در همه کشورهای توسعه یافته دیده می شود. این مساله در کره جنوبی بسیار شدیدتر و بدیهی است که با گذشت زمان در حال افزایش است. همین امر به کمبود نیروی انسانی به ویژه در زمینه نظامی منجر می شود و موجبات آسیب پذیری این کشور را فراهم می آورد.
به گزارش نشنال اینترست، کره جنوبی برای جلوگیری از تغییرات نامطلوب در ساختار جمعیتی خود و حفظ قدرت کنترل بحران های امنیتی، باید سیاست های فرهنگی-اجتماعی جسورانه و منعطف اتخاذ کند تا از جمعیت و قابلیتهای دفاع ملی خود به نحو احسن استفاده کند.
پیشینه
هشت سال متوالی است که آمار تولد نوزادان در کره جنوبی، نمودار رشد جمعیت این کشور ثروتمند آسیایی را روی منحنی نزولی قرار داده است.
به استناد آمارها، کره جنوبی با کاهش نوزاد روبرو شده است زیرا بسیاری از جوانان در مواجهه با رکود اقتصادی و قیمت های بالای خانه، بچهدار شدن را به تعویق می اندازند یا از بچهدار شدن منصرف میشوند.
کره جنوبی اولین کاهش طبیعی جمعیت خود را در سال ۲۰۲۰ گزارش کرد و از آن زمان روند کاهش جمعیت ادامه دارد.
به گزارش سازمان آمار کره جنوبی، این کشور در ماه مه (اردیبهشت/خرداد) سال جاری با کاهش شدید زاد و ولد مواجه بوده و بار دیگر زنگ خطر جدی برای کاهش جمعیت و افزایش جمعیت کهنسالان این کشور به صدا درآمده است.
گزارشها حاکیست، کره جنوبی در سال ۲۰۲۳ نرخ پایین زاد و ولد را ثبت کرد که بر اساس اعلام سازمان همکاری اقتصادی و توسعه این مساله بسیار بی سابقه است.
اگر این روند ادامه یابد، جمعیت کنونی کره جنوبی که تقریباً ۵۲ میلیون نفر است تا سال ۲۰۷۰ به ۳۸ میلیون نفر کاهش می یابد و میانگین سنی افراد در این کشور بیش از ۶۵ خواهد رسید. چنین وضعیتی در دهه های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ نیز در این کشور تکرار شده بود.
به گزارش پایگاه خبری «هان کره» در کره جنوبی، بر اساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی بانک کره مرکزی جنوبی، اگر نرخ زاد و ولد در این کشور به مسیر فعلی خود باقی بماند، این کشور احتمالاً از سال ۲۰۵۰ شاهد رشد اقتصادی منفی خواهد بود.
به گزارش شبکه خبری بیبیسی، کارشناسان در کره جنوبی پیشبینی کردهاند که جمعیت این کشور ممکن است در دهههای آینده بیش از ۱۰ میلیون نفر کاهش پیدا کند.
در پی انتشار آماری از کاهش نرخ زاد و ولد در کره جنوبی، بانک مرکزی این کشور هشدار داد اگر در این مورد تصمیمی بهموقع گرفته نشود تا نیمه قرن جاری، اقتصاد کره رو به کوچک شدن خواهد رفت.
بر اساس اعلامیه این بانک، کاهش آمار فرزندآوری به معنای کمتر شدن تعداد نیروی کار در آینده است که به نوعی بازوی اقتصاد این کشور را شکل میدهند.
کارشناسان در سالهای اخیر نسبت پیامدهای کاهش جمعیت در این کشور هشدار دادهاند. سال گذشته کره جنوبی رکورد خود را در زمینه پایینترین نرخ باروری در جهان شکست.
بنابر گزارش سیانان، آمار منتشر شده در نوامبر (آبان/ آذر) ۲۰۲۲ (سال گذشته میلادی) نشان داد که میانگین تعداد فرزندان یک زن در کره جنوبی در طول زندگیاش به تنها ۰.۷۹ کاهش یافته است.
این آمار بسیار کمتر از رقم ۲.۱ است که برای حفظ جمعیت پایدار نیاز است و حتی در مقایسه با سایر کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده و ژاپن که روند کاهشی را طی میکنند، پایینتر است.
این شرایط برای کشوری با جمعیت سالخورده که برای حمایت از سیستم بازنشستگی خود با کمبود شدید نیروی کار مواجه است، مشکل ساز شده است.
اهمیت موضوع
با این حال، بسیاری در سئول به این موضوع از دریچه امنیت ملی نگاه نمی کنند. کاهش نرخ زاد و ولد اغلب به عنوان یک نگرانی «اجتماعی-اقتصادی» به شمار می آید و مردم این کشور به این مساله از رویکرد نظامی نمی نگرند.
اینترست در این باره نوشت: مساله کاهش جمعیت حتی از مساله کره شمالی برای کره جنوبی نگرانکنندهتر به شمار می آید و مهتر از یک تهدید اتمی برای این کشور محسوب میشود.
این درحالیست که در کره شمالی تعداد نوزادان در مقایسه با کره جنوبی رو به افزایش گذاشته است و این مساله به نوعی یک دارایی های نظامی برای پیونگ یانگ به شمار می آید.
به باور کارشناسان، کره جنوبی می بایست چنین عدم تعادلی را جمعیت با کشور همسایه شمالی خود را یک تهدید امنیتی به شمار بیاورد.
بر اساس این گزارش، پیونگ یانگ کل جمعیت خود از جمله زنان را نظامی کرده است. پیونگ یانگ همچنین دارای سازمانهای نظامی برای تمام سنین و همچنین سیستمی است که میتواند در صورت نیاز شهروندان را فراخوانی کند.
در سال ۲۰۲۲، کمتر از ۲۵۰ هزار نوزاد کره جنوبی به دنیا آمدند، به این معنی که اگر قانون اساسی برای بازتاب تغییرات جمعیتی بازنگری نشود، ممکن است این کشور در آینده حتی حداقل نیروهای مورد نیاز را نداشته باشد.
اگرچه سئول دارایی ها و فناوری های نظامی پیشرفته را داراست، اما این واقعیت تغییر نمی کند که باید با ارتش ۱.۲ میلیون نفری کره شمالی مقابله کند.
در چند دهه آینده، کمبود شدید نیروی کار، ساختار جمعیتی غیرعادی را در کشور ایجاد خواهد کرد. نیروهای مسلح کره جنوبی با فشار شدیدی روبرو خواهند شد زیرا تعداد سربازان بیست ساله موجود از ۳۳۰ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ به ۱۸۶ هزار نفر در سال ۲۰۳۹ کاهش می یابد.
ارزیابی
به گزارش پایگاه خبری استریتس تایمز، مادامی که کره جنوبی با مشکل کاهش نرخ زاد و ولد روبروست، ایجاد تغییر در خصوص روند مهاجرپذیری این کشور، می تواند در بازه زمانی بلند مدت آن را از خطر انقراض حفظ کند.
هان دونگ هون، وزیر دادگستری کره جنوبی در دسامبر سال گذشته میلادی گفت، کره جنوبی به جایی رسیده است که پذیرش مهاجران بیشتر تحت یک سیاست منسجم دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است، زیرا بدون آن، کشور ممکن است با انقراض روبرو شود.
وی افزود: اگر ما چنین سیاست هایی را اتخاذ نکنیم، کره جنوبی به دلیل بحران جمعیتی با سرنوشت انقراض روبرو خواهد شد.
علاوه بر این، کره جنوبی بر سیستم های بدون راهبر به عنوان بخشی از استراتژی آینده خود تاکید دارد. با این حال، اتوماسیون، هواپیماهای بدون سرنشین و روباتهای جنگی عناصر ضروری اما مکملی هستند که نمیتوانند خلا ناشی از کمبود نیرو را جبران کنند. زیرا سیستمهای دفاعی جدید به آموزش، بهبود و نگهداری مداوم نیروی کار نیاز دارند.
فرض کنید در حالی که جمعیت کاهش می یابد، رویارویی فعلی ادامه دارد. در این صورت، اتکای بیش از حد به اتحادها یا حمایت شخص ثالث، استراتژی امنیتی آینده کره جنوبی را محدود خواهد کرد. به زودی، ممکن است مشکلات مزمن اجتماعی در داخل کشور وخامت یابد.
نگرانی نظامی اصلی کره جنوبی این است که همه ۵۱ میلیون نفر کره جنوبی در ارتش خدمت نمی کنند. در حالی که مردان جوان بر اساس قانون اساسی موظف به دفاع از کشور هستند، زنان و سالمندان به خدمت سربازی یا اعزام به آموزش نظامی نمی روند. نزدیکی کره جنوبی به کره شمالی و چین اتخاذ یک استراتژی پیچیده برای آماده سازی بیشتر شهروندانش، صرف نظر از جنسیت و سن، به عنوان دارایی نظامی را اجتناب ناپذیر میکند.
خدمت سربازی اجباری برای مهاجران و هر دو جنس برای مقابله با اثرات کاهش جمعیت مورد نیاز است. با این حال، این ایده آنقدر بحث برانگیز است که اجرای چنین سیاستی به سرعت امکان پذیر نخواهد بود.
برخی کارشناسان معتقدند که سئول باید در عوض، نظامیسازی ملی جمعیت خود را از طریق استفاده استراتژیک از زنان غیرنظامی و سالمندان از طریق یک برنامه آموزش نظامی پایه شهروندان مبتنی بر ذخیره برای هر گروه سنی با مشارکت اجباری در تمرینهای دفاع مدنی در نظر بگیرد. سئول همچنین علاوه بر تشویق سیاستهای اجتماعی-اقتصادی برای معکوس کردن نرخ زاد و ولد، باید تلاش کند تا یک پیشرفت نظامی برای تضمین امنیت ملی خود ایجاد کند.
این کارشناسان با تاکید بر اهمیت ایجاد بازدارندگی هسته ای، معتقدند اگرچه راه حلی برای همه مشکلاتی نیست که چالش های جمعیتی ایجاد می کند، دستیابی به حدود پنجاه سلاح هسته ای می تواند برای سئول مفید باشد تا اثرات نامطلوب کاهش جمعیت بر بازدارندگی نظامی خود را جبران کند.
در پایان می توان گفت اگر کره جنوبی نتواند بر مسائل جمعیتی خود فائق آید، در شرایطی که هر روز شبه جزیره کره با تهدیدات امنیتی روبرو ست، این کشور همزمان با بحران امنیتی ناشی از نیروی کار و نیروی نظامی روبرو خواهد شد.
نظر شما