به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای فیز، این حسگر با استفاده از یک ماده دو بعدی به نام نیترید بور ۶ ضلعی (H-BN) ساخته شده که نسبت به طرحهای قبلی به طور قابل توجهی حساستر و دقیقتر است. این حسگر میتواند حتی تغییرات ظریف را در الگوهای نفس، مانند موارد ناشی از آسم یا آپنه خواب تشخیص دهد.
سینزیا کاسیراگی محقق دانشگاه منچستر در انگلیس گفت: این حسگر مانند یک میکروفون بسیار دقیق برای تنفس بیمار است که میتواند کوچک ترین تغییرات در جریان هوا را انتخاب کند و اطلاعات فیزیولوژیکی ارزشمندی را در مورد فرد ارائه دهد، به عنوان مثال، مسائل مربوط به شرایط قلبی، عصبی و ریوی و همچنین انواع خاصی از بیماریها را تشخیص دهد.
وی افزود: ماده فعال موجود در این حسگر از جوهر نیترید بور ۶ ضلعی ساخته شده که توسط شیمی ابرمولکولی طراحی شده است تا حساسیت بیشتری به مولکولهای آب داشته باشد. این جوهر بین الکترودها به صورت یک فیلم نازک رسوب داده میشود و سپس یک میدان الکتریکی متناوب روی الکترودها اعمال میشود.
این محقق تاکید کرد: هنگام دم و بازدم، سیگنال الکتریکی فیلم بر اساس رطوبت موضعی تغییر میکند و یک ویژگی وی ( V ) شکل مشخصه مرتبط با چرخه تنفس کامل را نشان میدهد. از این رو میتوان تغییرات در شکل V را به تغییرات در فرآیند تنفس نسبت داد، به عنوان مثال به دلیل سرفه، تب، عوامل مربوط به آب و هوا و مشکلات بینی ممکن است این نمودار تغییر کند.
کاسیراگی ادامه داد: این حسگر جدید نسبت به فناوریهای موجود چندین مزیت دارد. حساستر است، به این معنی که میتواند تغییرات کوچکتر در تنفس را تشخیص دهد. همچنین با زمان پاسخ در حد میلیثانیه، بسیار سریع است. تحت تأثیر دما یا سایر عوامل محیطی قرار نمیگیرد که آن را برای استفاده در دنیای واقعی قابل اطمینانتر میکند. علاوه بر این، میتوان آن را به راحتی در ماسکهای صورت ادغام کرد.
محققان بر این باور هستند که حسگر آنها ظرفیت انقلابی در نحوه نظارت بر سلامت تنفسی دارد و میتواند برای ردیابی اثربخشی درمانهای تنفسی استفاده شود.
آنها اکنون در تلاش هستند تا این فناوری را برای دستیابی به حساسیت بالا و انتخابگری نسبت به نشانگرهای زیستی منتخب موجود در تنفس که با بیماریها همراه است، توسعه دهند.
نظر شما