به گزارش ایرنا محمد خانچی روز چهارشنبه در آیین روز جهانی تالابها در مرکز پایش زیست محیطی تالاب بامدژ با اشاره به اهمیت تالابها و نقش مهم جوامع محلی اظهار کرد: نوع آموزش به جوامع محلی باید به گونهای باشد که آنها بتوانند با حفظ تالاب در زمینههای اقتصادی و معیشتی از ظرفیت تالاب بهرهمند شوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان افزود: آگاهی نداشتن از نحوه حفاظت تالابها موجب آسیبهایی میشود که در چند دهه اخیر در تالابها اتفاق افتاده است.
وی کودکان، نوجوانان و جوانان را محافظان اصلی تالاب خواند و گفت: اگر روزی جوانان و نوجوانان ما نسبت به تعرض کنندگان به تالابها واکنش نشان دادند و با آنها برخورد کردند آنگاه میتوان ادعا کرد که آموزش در این زمینه نتیجه بخش بوده است.
وعده معاون استاندار برای تامین اعتبار تکمیل بند تاخیری تالاب بامدژ
خانچی با اشاره به کمبود اعتبار طرح بند تاخیری تالاب بامدژ تصریح کرد: تلاش میکنیم تا اعتبار این طرح به منظور احیا تالاب تامین شود.
وی برگزاری برنامههای مختلف به مناسبت روز جهانی تالاب در کنار تالابها و با حضور جوامع محلی را اتفاقی مهم برای ارتباط گرفتن با مردم دانست و گفت: از این طریق میتوان ظرفیت تالابها را معرفی کرد و نحوه استفاده درست از این ظرفیتها را ارایه و آموزش داد.
در پایان این آیین بیانیهای که توسط فعالان و کنشگران محیط زیستی، جوامع محلی و سازمانهای مردم نهاد به منظور مدیریت تالاب تهیه شده بود به امضا رسید.
براساس این گزارش تالاب بامدژ سومین تالاب مهم خوزستان است. بخش وسیعی از زمینهای این تالاب به علت کاهش آب در سالهای اخیر به زمینهای کشاورزی تبدیل شده است.
در گزارشهای محیط زیست مساحت تالاب بامدژ چهار هزار هکتار ثبت شده است. در نقشه های سازمان آب و برق هشت هزار و ۳۰۰ هکتار مساحت دارد و گفته می شود که تا چند سال پیش ۱۲ هزار هکتار بوده است.
۲۳۴ گونه گیاهی، بیش از ۴۰ گونه حیوانی و ۱۴۸ گونه پرنده بومی و مهاجر در این تالاب شناسایی شده است.
زهکش «خارور» تهدید کننده اصلی بامدژ است. آب هور به دلیل خروج از زهکش های طبیعی یا کانالهای انسان ساخت برای آبیاری مزارع اکنون بسیار کم شده است. برداشت بی رویه از منابع موجود، ورود آلایندهها و پسابهای کشاورزی، شامل کودهای حیوانی و شیمیایی و سموم، همچنین ورود آلایندهها و پسابها و پسماندهای شهری و تخصیص اراضی حاشیهای تالاب به کشاورزی در نتیجه کم آبی از دیگر عوامل تهدیدکننده این تالاب است.
روز جهانی تالاب ها سالانه دوم فوریه برابر با ۱۳ بهمن ماه برگزار می شود تا ارزش تالابها در زندگی بشر به همگان یادآوری شود. این روز جهانی دوم فوریه ۱۹۷۱ در شهر رامسر، ایران در کنوانسیون بین المللی رامسر به امضا رسید کنوانسیونی که برای حفاظت از تالابها و پرندگان مهاجر شکل گرفت.
امسال شعار «حیات انسانها و تالابهای در آمیخته است» به عنوان شعار روز جهانی تالاب ها اعلام شده است.
نظر شما