روابط پویایی با اکثر همسایگان داریم/ توسعه مناسبات اقتصادمحور را با جدیت دنبال می‌کنیم

تهران- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما شاهد روابط بسیار خوب و پویا با اکثر همسایگان مرزی و منطقه‌ای هستیم و در سایه توسعه روابط اقتصادی، شاهد توسعه تبادلات تجاری با کشورهای همسایه و پیرامونی و البته کشورهای دور دست هستیم. استفاده از سازوکارهای منطقه‌ای و چندجانبه یکی دیگر از دستاوردهای سیاست خارجی ایران بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران که در محل برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه رسانه‌های ایران برگزار شد، اظهارداشت: نمایشگاه مطبوعات بعد از شش ساله وقفه مجددا با شکوه و جنب و جوش آغاز به کار کرد.

وی گفت: در ایام پر شکوه چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی هستیم و شاهد حضور پر شکوه مردم ایران در روز پیروزی انقلاب اسلامی بودیم و این حضور نشان داد که ملت ایران همچنان پای انقلاب و کشور هستند و یکبار دیگر خاک یاس و ناامیدی را بر دشمنان پاشیدند.

کنعانی بیان کرد: نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور هم امسال برپا کننده جشن‌های سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌های ایران در سراسر جهان بودند و شاهد حضور گسترده مقامات سیاسی، پارلمانی احزاب و نمایندگان رسانه‌ها و اقشار مختلف کشورها در مراسم روز ملی جمهوری اسلامی ایران بودیم که نشان دهنده عمق حضور ایران در دل ملت‌های جهان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: پیام‌های متعددی را در سطوح روسای جمهور، وزاری خارجه‌ و دیگر مقامات خطاب به رهبری انقلاب و رئیس جمهور ایران به مناسبت‌ روز ملی جمهوری اسلامی ایران داشتیم.

وی گفت: ما در آستانه انتخابات‌ مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری هستیم و اطمینان داریم که مردم با مسؤلیت پذیری برای رقم زدن یک پیروزی دیگر در صحنه انتخابات حضور پیدا خواهند کرد و نشان می‌دهند که همچنان پای نظام و کشور خود هستند و در تعیین سرنوشت کشور خود مشارکت خواهند داشت.

استفاده از سازوکارهای منطقه‌ای و چندجانبه؛ دستاورد سیاست خارجی دولت سیزدهم

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: در سایه ارشادها و راهنمایی‌های حکیمانه رهبری و مبتنی بر نگاه دولت ایران مبنی بر گسترش روابط با کشورهای همسایه و حوزه آسیا و برقراری روابطی پویا و متوازن با کشورهای مختلف جهان شاهد پویایی چشم گیری در توسعه روابط خود بودیم.

کنعانی ادامه داد: ما شاهد دوران روابط بسیار خوب و پویایی با اکثر همسایگان مرزی و منطقه‌ای هستیم و در سایه توسعه روابط اقتصادی، شاهد توسعه تبادلات تجاری با کشورهای همسایه و پیرامونی و البته کشورهای دور دست هستیم. استفاده از سازوکارهای منطقه‌ای و چندجانبه یکی دیگر از دستاوردهای سیاست خارجی ایران بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: عضویت در برخی سازوکارهای مهم از جمله بریکس و تقویت روابط با سازمان همکاری اوراسیا و امضای برنامه های جامع بلند مدت با برخی کشورها نشان دهنده پویایی کشور در رونق بخشی به روابط تجاری و سیاسی جمهوری اسلامی ایران است‌.

وی تصریح کرد: دولت توسعه مناسبات اقتصاد محور را با جدیت محل توجه خودش قرار داده و این موضوع را دنبال خواهد کرد. توجه به همه ظرفیت‌های ملی به ویژه در زمینه توسعه تجاری محل توجه دستگاه سیاست خارجی است و امیدواریم که بتوانیم انتظارات به حق ایران را محقق کنیم و شرایط اقتصادی بهتری را برای معیشت مردم رقم بزنیم.

کنعانی بیان کرد: همکاری‌ها و هم افزایی‌های مناسبی میان وزارت امور خارجه و دستگاه‌های اقتصادی کشور وجود دارد و امیدواریم که بتوانیم اهداف اقتصادی کشور را با این هماهنگی‌ها محقق کنیم.

درخواست ایران جهت برگزاری نشست سازمان همکاری‌های اسلامی

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: قطعنامه پیشنهادی الجزایر در سازمان ملل هم مطرح است و متأسفانه پیشاپیش آمریکا مخالفت خودش را با این قطعنامه اعلام کرده و مایل است با استفاده از «وتو» مانع از حفظ صلح و امنیت بین المللی توسط شورای امنیت شود. آنچه در غزه میگذرد نه تتها یک جنایت آشکار و نسل کشی است، بلکه یک تهدید علیه صلح و امینت بین‌المللی است و جامعه جهانی و مجامع بین المللی باید جلوی این اقدامات را بگیرند.

وی ادامه‌ داد: ایران از ابتدای بحران غزه تمام توان دیپلماتیک خود را در جهت جلوگیری از جنگ عزه به کار گرفته و برای سازمان همکاری اسلامی در این رابطه نقش و سهم زیادی قائل هستیم. از زمان برگزاری نشست اضطراری وزرای امور خارجه ۴ ماه و از نشست سران این سازمان ۳ ماه گذشته است و معتقدیم این سازمان می‌تواند اثرگذار باشد و بر این اساس وزیر امور خارجه در تماسی تلفنی با دبیر کل سازمان همکاری اسلامی درخواست برگزاری نشستی دیگر کرد و بلافاصله طی یادداشتی رسمی از سوی نمایندگی ایران در جده(سازمان همکاری اسلامی) هم در خواست خود را بار دیگر مطرح کرد و اعلام آمادگی کرد که میزبان نشست دوم وزرای خارجه این سازمان باشد.

کنعانی افزود: ما گفت و گوهای خود را با کشورهای همسایه و غیر همسایه ادامه خواهیم داد و اینها صرفا بخشی از تلاش های ایران است.

حضور نیروهای خارجی را کمک کننده به امنیت عراق نمی‌دانیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تقویت روابط و همکاری‌های امنیتی میان ایران و عراق بیان کرد: روابط ایران و عراق در بهترین شرایط خودش قرار دارد و در زمینه‌های مختلف همکاری‌های گسترده‌ای را با اراده رهبران دو طرف داریم. دو دولت بر توسعه مناسبات در حوزه‌های مختلف اقتصادی و تجاری و تقویت مناسبات امنیتی به ویژه در زمینه مقابله با تروریسم و تامین امنیت مرزهای مشترک تاکید دارند.

وی گفت: توافقنامه امنیتی یکی از اقدامات و همکاری های امنیتی دو طرف است و گام های بزرگی هم در این مسیر برداشته شده و کمیته اجرایی دو طرف فعال است و در گفت‌وگوهای میان مقامات امنیتی دو کشور و به خصوص در دیدار اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با مقامات عراقی هم این موضوع مد نظر بوده است. 

کنعانی ادامه داد: اجرای این توافقنامه را به نفع تامین امنیت دو کشور می‌دانیم. حضور نیروهای خارجی در عراق را کمک کننده به تامین امنیت عراق نمی‌دانیم و اساسا با حضور نیروهای بیگانه در منطقه مخالف هستیم و معتقدیم هیچ گاه در تامین امنیت منطقه موثر نبوده و بلکه مخل امنیت منطقه هستند. در این خصوص ملت و دولت عراق تصمیم می‌گیرند و مصوبه پارلمان عراق در این خصوص صراحت لازم را دارد و ما هم از تحقق خواست ملت و دولت عراق در خروج نیروهای آمریکایی حمایت می‌کنیم و اطمینان داریم نیروهای امنیتی و نظامی عراق توانایی لازم جهت حفظ امنیت کشور خود را دارند.

فاجعه غزه نقاب را از چهره مدعیان دروغین حقوق بشر کنار زد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص احداث جاده در نوار غزه و حمله صهیونیست‌ها به رفح گفت: امروز ۱۳۶ امین روز جنگ ظالمانه رژیم غاصب صهیونیستی با حمایت رژیم آمریکا علیه ملت فلسطین است. جنگی که نشان داد حقوق بشر آنگونه که کشورهای مدعی با استفاده از امپراتوری رسانه‌ای تبلیغ می‌کنند، دروغی بیش نیست.

وی ادامه داد: فاجعه غزه نقاب را از چهره مدعیان دروغین حقوق بشر کنار زد و نشان داد در ماهیت رژیم اسرائیل چه میزان پستی و وحشی گری در آن نهفته است و اینکه رژیمی که حامیانش از آن به عنوان نماد دموکراسی یاد می‌کردند چه میزان مبتنی بر دروغ در آن نهفته است.

کنعانی بیان کرد: رژیم باید پاسخگوی قریب به پنج ماه جنایت علیه ملت مظلوم باشد. اقدامات آمریکا برای نجات رژیم ادامه دارد. آمریکا نشان داد در ارتکاب جرم شریک اساسی است و اگر حمایت آمریکا نباشد رژیم توانایی اداره جنگ را ندارد.

دیوان بین المللی دادگستری جدیت لازم را داشته باشد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص درخواست آفریقای جنوبی برای اضافه کردن دستورات جدید به شکوایه خود در دیوان بین المللی دادگستری هم گفت: ما معتقدیم که دیوان در معرض آزمون جدی قرار دارد که چه میزان از عهده مسئولیتش برخواهد آمد. قرار صادره از سوی دیوان مسئولیت جدی برای رژیم اشغالگر ایجاد کرد تا کلیه اقدامات جنایات آمیز خود را متوقف کند. دیوان در این رابطه قرار خودش را مطرح کرد.

کنعانی بیان کرد: در ارتباط شکایت دوم آفریقای جنوبی نظر دیوان است که قرار اولیه کفایت لازم را دارد. ما انتظار داریم دیوان در ارتباطات با قرار اولیه جدیت لازم را داشته باشد و رژیم را مسئول تلقی کند و اقدام اولیه خودش را با گام‌های تکمیلی  کامل کند. این انتظار ملت‌های جهان است. 

وی افزود: ایران از مجموعه اقدامات حقوقی کشورها که در مسیر محاکمه رژیم اقداماتی را انجام می‌دهند حمایت می‌کند. ما از اقدام دیروز نشست سران اتحادیه آفریقا هم که خواستار توقف فوری جنایات شدند حمایت کردیم.

واکنش ایران به ادعاهای گروسی

کنعانی در خصوص برخی اظهارات از سوی دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قبال برنامه‌ هسته‌ای ایران اظهارداشت: در پانزده گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصریح شده که فعالیت هسته‌ای ایران صلح آمیز و در چارچوب موافقتنامه پادمان در حال انجام است. ایران هم برنامه خود را در همین چارچوب حقوق و تعهدات ادامه خواهد داد و موضع صریح و شفافی در این خصوص داریم. دستیابی به سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی ایران جایگاهی ندارد و فتوای رهبری انقلاب اسلامی این موضوع را تایید می‌کند و ما از حقوق مصرح خود در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استفاده خواهیم کرد. به دبیر کل آژانس هم توصیه می‌کنیم از اظهارات سیاسی و خارج از وظیفه خودش خودداری کند.

جزئیات مذاکرات ایران و عربستان در خصوص اعزام زائران ایرانی به حج

کنعانی در خصوص موضوع حج عمره مفرده شهروندان ایرانی گفت: این موضوع را به عنوان یکی موضوعات مورد توافق میان ایران و عربستان دنبال کردیم و خوشبختانه در این زمینه توافق مشترک برای عمره مفرده زوار و حجاج ایرانی فراهم آمده بود و هیات‌هایی از ایران به عربستان سفر کردند و گفت‌وگوهای فنی خوبی را هم با همتایان عربستانی داشتند. 

وی ادامه داد: شخص وزیر خارجه عربستان هم تاکید کرد که موضوع یک اخلاف نظر فنی میان سازمان هواپیمایی ایران با عربستان است و متاسفانه گفت‌وگوها به درازا کشیده و وزارت خارجه چندین بار ورود پیدا کرده و تماس‌هایی هم میان وزرای خارجه‌ دو طرف را داشتیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: امیدواریم همانطور که وزیر خارجه سعودی هم وعده داده کمک کنند که این موضوع هرچه سریعتر حل و فصل شود. البته که این موضوع اختلاف نظرات پیش آمده به معنی لغو حج عمره مفرده ایرانیان در سال جاری نیست.

چرایی عدم تمایل رژیم صهونیستی به پایان دادن به جنگ

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تداوم شهادت خبرنگاران در جنگ غزه گفت: درود و سلام می‌فرستم بر روح بلند شهدای رسانه و از انجام وظیفه ایثارگرایانه آنان سر تعظیم فرود می‌آورم. به شهادت رساندن خبرنگاران در طول چهار ماه و نیم نشان می‌دهد که رژیم چه میزان از ارایه واقعیت‌ها نگران است.

وی گفت: به شهادت رساندن این تعداد از خبرنگاران یکی دیگر از مصادیق ارتکاب جنایت جنگی است و این موضوع هم علاوه بر دیگر جنایات، قابلیت پیگیری حقوقی را دارد. به ویژه گمان می‌کنم فعالان رسانه‌ای باید صدای همکاران شهیدشان باشند.

کنعانی در خصوص وضعیت ایجاد آتش بس در غزه گفت: اکنون این موضوع (برقراری آتش بس) تبدیل به خواسته‌ای جهانی شده است. اکثریت کشورهای دنیا و قاطبه ملت‌های جهان خواستار آتش بس فوری و توقف جنایات رژیم صهیونیستی هستند. آنچه که مسلم است رژیم به دلیل عدم تحقق اهداف خودش مایل به توقف حملات نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: رژیم صهیونیستی و در راس آن نخست وزیر جنایتکارش منافع خود را در دامن زدن به توسعه ناامنی در منطقه جستجو می‌کنند. آمریکا هم نشان داد تنها کشوری است که از ادامه جنگ حمایت می‌کند. شورای امنیت هم در سایه استفاده از حق وتو تاکنون ناکام باقی مانده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: علاوه بر آن در قطعنامه مصوب هم که تصریح دارد برای ارسال کمک انسان دوستانه، متاسفانه چون امکان ارسال کمک بدون ایجاد آرامش در سرزمین فلسطینی میسر نیست، عملا این خواسته هم محقق نشده است.

کنعانی تصریح کرد: ایران در تلاش‌های خودش در مجموع سفرهای دیپلماتیک با مقامات کشورها بر ضرورت پایان دادن فوری به جنایات رژیم تاکید دارد. گره زدن موضوع آتش بس به موضوع پساغزه را ما نمی‌پذیریم. این یک امر در اختیار ملت فلسطین است.

رویکرد اصولی ایران در خصوص افغانستان

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص نشست افغانستان گفت: ایران بر ضرورت کمک همه کشورها و مجامع بین‌المللی برای بهبود شرایط صلح، ثبات و امنیت افغانستان و ایجاد شرایطی بهتر برای مردم آن کشور تاکید دارد و در قالب دو جانبه و سازوکارهای منطقه‌ای و بین‌المللی در راستای تحقق به این روند کمک و مشارکت کردیم.

وی ادامه داد: از سازوکارهای منطقه‌ای و بین‌المللی در این خصوص استفاده کردیم و حضور ایران در نشست اخیر افغانستان هم تاکیدی بر رویکرد اصولی ایران بود. ما معتقدیم سازمان ملل و سازوکارهای منطقه‌ای باید به افعانستان کمک کنند تا شاهد تحکیم ثبات و شرایط سیاسی و امنیتی بهتری در آن کشور باشیم. 

ابراز نگرانی در خصوص سرنوشت کنفرانس مونیخ

کنعانی در خصوص برگزاری اخیر نشست کنفرانس امنیتی مونیخ بیان کرد: ما قطعا نگران کنفرانس امنیتی مونیخ و اهدافی هستیم که بنیان گذاران آن داشتند چرا که مجریان و برگزارکنندگان این کنفرانس برخلاف اهداف بنیان گذاران آن حرکت می‌کنند و این کنفرانس را تبدیل به یک جایگاهی می‌کنند که دیدگاه‌های خود را در آن مطرح کنند. دعوت از کسانی که‌ سابقه مجرمانه آنها در برابر دیدگاه جهان است نشان می‌دهد که متاسفانه برگزار کنندگان این کنفرانس در مسیر غلطی هستند و ما نگران سرنوشت این کنفرانس هستیم.

وی بیان کرد: اینکه کنفرانس امنیتی مونیخ تبدیل به تریبونی برای بیان اظهاراتی غیرعادلانه و غیر صادقانه علیه کشورهای مستقل شود جای تاسف است. ای‌کاش کنفرانس مونیخ در یک رویکرد مسؤولانه این نشست را فرصتی قرار میداد که همه آنهایی که باید می‌توانستند به بیان دیدگاه های خود بپردازند و کاش به جای دعوت از مقامات جنایتکار رژیم صهیونیستی که در دیوان بین المللی دادگستری مجرم و جنایتکار شناخته شده‌اند، از نمایندگان به حق فلسطینی دعوت می‌کردند و توجه حقیقی می‌کردند که علت ناامنی‌های منطقه اشغالگری و جنگ غزه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر اخیر رئیس قوه قضائیه ایران به عراق اظهارداشت: طبیعتا آقای اژه‌ای رئیس دستگاه قضایی کشورمان در چارجوب همکاری‌های خوب دو کشور در حوزه قضایی و بر اساس دعوت بعمل آمده از سوی همتای عراقی و در استمرار گفت‌وگوهای دوجانبه به عراق سفر کرد و این بخشی از مسیر دوجانبه همکاری‌های ایران با عراق است. موضوعات مختلفی را در زمینه حقوقی و قضایی دو کشور داریم که در این نشست‌ها تبادل نظر می‌شود. همچنین پیگیری حقوقی موضوع ترور سردار سلیمانی را در دستورکار خود داریم.

رد ادعاها در خصوص میدان آرش

کنعانی در خصوص استمرار ادعاها در خصوص میدان گازی آرش نیز بیان کرد:  ایران در حفاظت از حقوق ملی ایران و ملت اهتمام لازم را دارد. طرح مباحث حقوقی و فنی از سوی مقامات کشور کویت در خصوص میدان ارش هیچ حقی را برای بیان کننده ایجاد نخواهد کرد. ایران بهترین راهکارها را استمرار مذاکرات تیم‌های حقوقی دو کشور می‌داند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص حملات آمریکا و انگلیس به یمن تصریح کرد: در ارتباط با آنچه که دولت آمریکا و انگلیس انجام دادند باید گفت که این نقض حاکمیت یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل به حساب می‌آید. یک اقدام متجاوزانه و ماجراجویی آشکار است. اینگونه اقدامات غیرقانونی نشان دهنده این است که این کشورها به قوانین و سازوکارهای بین المللی اهمیت نمی‌دهند.

وی افزود: دوم این دو کشور مدعی هستند که خواستار گسترش دامنه جنگ نیستند. اتفاقا آنان با توسعه جنگ به دنبال گسترش دامنه جنگ از فلسطین به دیگر نقاط هستند. ادعاهای آنان باطل است. آنچه که در دریای سرخ می‌گذرد، معلول شرایطی است که در غزه می‌گذرد. ایران در این رابطه موضع صریح خودش را اعلام کرده است.

هیچ کالای صهیونیستی وارد سرزمین ایران نخواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص لیست کالاهای صهیونیستی بیان داشت: در شرایط دردناکی که رژیم در حال استمرار جنایت جنگی است، تحریم کالاهای صهیونیستی مطالبه همه انسان‌های جهان است. ما هم با تاکید مقام معظم رهبری معتقدیم اگر شریان‌های حیاتی رژیم ولو توسط کشورهای اسلامی قطع شود، رژیم امکان تداوم جنایات خودش را نخواهد داشت.

وی گفت: وزارت امور خارجه مکلف به شناسایی شرکت‌ها و کالاهایی است که توسط رژیم صهیونیستی تهیه می‌شود و به این مسئولیت پایبند هستیم و آخرین فهرست بروز شده تسلیم وزارت صمت شده است. قانون وظیفه‌ای را برای وزارت خارجه برای انتشار فهرست تعیین نکرده است.

کنعانی گفت: تاکید می‌کنم قطعا ورود کالاهای صهیونیستی به ایران ممنوع است و هیچ کالای صهیونیستی وارد سرزمین ایران نخواهد شد. تنظیم لیست هم به معنای زمینه سازی برای انجام وظایف گمرکی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران در موضوع هسته‌ای نشان داده که یک طرف مسئول است و گزارش‌های پانزده گانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان داده که فعالیت‌های ایران صلح آمیز است. آنها که با دروغ فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تهدیدآمیز معرفی می‌کنند اغلب دارای زرادخانه‌های هسته‌ای هستند که خارج از نظارت و کنترل آژانس هم هست و یا اینکه سابقه به کارگیری سلاح هسته‌ای علیه مردم هستند، بنابراین مدعیان خود متهم اصلی هستند. 

وی گفت: بارها تاکید کردیم که‌ رویکردهای نظامی کمکی به تحقق اهداف سیاسی در منطقه نمی‌کند.

کنعانی ادامه داد: آنهایی که ایران را متهم به صادرات تسلیحات جنگی به یک طرف جنگ اوکراین می‌کنند به خوبی می‌دانند که ایران از ابتدا معتقد به راهکار سیاسی است و بر خلاف ایران، آمریکا و کشورهای اروپایی از استمرار جنگ اوکراین بهره می‌برند. بنابراین آنهایی که ادعایی علیه ایران مطرح می‌کنند مخالف راهکار سیاسی برای پایان جنگ در اوکراین بودند و بیانیه گروه هفت را به طور کلی مردود اعلام می‌کنیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha