به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفیگل امروز (سه شنبه) در آیین اختتامیه جشنواره های خوارزمی اظهار داشت: دستاوردهای قابل توجهی از زمان روی کارآمدن دولت سیزدهم در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی حاصل شده است. این سازمان حلقه های مختلف زنجیره فناوری از تولید علم تا خلق ثروت را در خود دارد.
وی به برنامه های آتی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران اشاره کرد و گفت: پارک علم و فناوری بین المللی ایران یکی از این دستاوردهاست که به زودی افتتاح می شود. سامانه جریان اقتصاد نوین (جان) تحت مدیریت سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران است و محصولات شرکت های دانش بنیان در این سامانه ثبت می شود تا واردات محصولات مشابه آنها ممنوع شود و به این شکل به توانمندی ها و ظرفیت های شرکت های دانش بنیان کمک شده باشد.
زلفی گل به ارایه گزارشی از اقدامات وزارت علوم در ۲ سال گذشته پرداخت و گفت: ایجاد معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با چابک سازی سایر بخش ها یکی از این اقدامات بود که اداره پارک های علم و فناوری، مراکز رشد، پردیس های علم و فناوری و شهرک های تحقیقاتی را به خوبی برعهده گرفت. همچنین با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان، معاونت فناوری به خوبی می تواند از ظرفیت های این قانون برای توسعه فناوری و افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان استفاده کند. در همین راستا میزان زمینی که به پارک های علم و فناوری اختصاص داده شده، تعداد پارک ها و پردیس ها در حال توسعه است.
ثبت ۱۲ هزار نیاز در سامانه نان
وزیر علوم با اشاره به انتقادی در عرصه پژوهشی به جامعه دانشگاهی، گفت: انتقاد این بود که چرا ظرفیتهای پژوهشی کشور در راستای نیازهای جامعه نیست؛ برای رفع این مشکل با کمک توانمندی موسسه استنادی جهان اسلام سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) را توسعه دادیم و در قانون بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ و در برنامه توسعه هفتم هم بودجه لازم برای آن درنظرگرفتهشده است. اکنون ۱۲ هزار نیاز صنایع و وزارتخانه های مختلف در این سامانه ثبت شده است.
زلفی گل گفت: در حوزه معاونت پژوهشی عرصه علم و فناوری دو هدف اصلی دارد که یکی تحقق مرجعیت علمی و دیگری رفع نیازهای جامعه است. برای مرجعیت علمی با اقدامات این معاونت تعداد مجلات تحت نمایه بین المللی ایران رشد چشمگیری داشته و اکنون ۳۷۱ مجله تحت نمایه بین المللی در کل کشور داریم و تعداد مجلات وابسته به وزارت علوم از ۱۰۱ مجله به ۱۶۱ مجله رسیده است. یعنی در پایگاه اطلاع رسانی اسکوپوس در ۲۰ سال ۱۰۱ مجله از ایران و دو سال و نیم دولت سیزدهم، ۶۰ مجله وابسته به وزارت علوم در اسکوپوس نمایه شده است. همچنین تعداد مجلات در پایگاه دسترسی آزاد و برخط به نام دوآج/ DOAj رشد حدود ۴۰ درصدی در ۲ سال داشته است. امروز ایران در این عرصه ششم دنیا و رتبه زبان فارسی رتبه نهم دنیاست.
وی ادامه داد: تاسیس صندوق عالی عتف از سال ۹۸ معطل مانده بود. اما در دولت سیزدهم اساسنامه این صندوق در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و توسط رییس جمهوری ابلاغ شد. بر اساس این اساسنامه باید ۶۰ درصد اعتبارات پژوهشی شرکت های دولتی به این صندوق واریز شود.
زلفی گل توسعه تحقیقات فرارشته ای را از دیگر اقدامات دانست و گفت: مهارت آموزی و آمایش آموزش عالی از این اقدامات بوده است. همچنین در بخش فرهنگی توانستیم سامانه فرنما را برای ثبت فعالیت های فرهنگی دانشجویی راه اندازی کنیم. بر اساس این سامانه برای هر دانشجو یک کارنامه فرهنگی صادر می شود.
وزیر علوم گفت: در زمینه معاونت مالی اداری نیز اقداماتی انجام شده و در هر سفر ریاست جمهوری طرح های مختلفی در دانشگاه ها و پارکهای علم و فناوری تصویب می شود و حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برای بخش آموزش علی در سفرهای ریاست جمهوری مصوبات داشته ایم.
وی تاکید کرد: در بحث خوابگاه های متاهلی تعداد واحدها ۳۵ درصد افزایش یافته است و تا پایان دوره دولت سیزدهم ۳ هزار و ۲۰۰ واحد اضافه می شود. برخی دانشگاه ها از ظرفیت تهاتر برای توسعه خوابگاه متاهلی بهره میبرند. از زمین های خارج از پردیس اصلی دانشگاهها نیز برای احداث مسکن برای اعضای هیات علمی و کارکنان استفاده می کنیم.
زلفی گل در پایان با تاکید بر خدمت به دانشمندان کشور گفت: امروز ۸۴۰ دانشمند یک درصد و ۲ هزار و ۲۴۰ دانشمند ۲ درصد بین المللی داریم و باید برای افزایش تعداد دانشمندان تلاش کنیم.
آیین تقدیر از ۲۰ برگزیده جشنوارههای خوارزمی شامل سیوهفتمین دوره بینالمللی، بیستوپنجمین دوره جوان و دومین جشنواره فناوری و نوآوری خوارزمی صبح امروز در سالن اجلاس سران آغاز شد. این مراسم هم اکنون با حضور محمد حسینی معاون امور مجلس رییس جمهور در حال برگزاری است.
نظر شما