جلوگیری از فرار مالیاتی و شناسایی مودیان جدی با اجرای هوشمند سامانه مودیان

تهران- ایرنا- قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان در دولت سیزدهم با تاکید بر مالیات‌ستانی عادلانه و شفاف و جلوگیری از فرار مالیاتی و شناسایی مودیان جدی اجرایی شد. اکنون بیش از ۱۰۰ هزار مودی در این سامانه اقدام به صدور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون صورتحساب الکترونیکی کرده اند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان که از مهرماه سال ۱۳۹۸ معطل مانده بود با اراده و عزم جدی دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۲ به صورت جدی اجرایی شد که از اواسط آبان ماه سال ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰۰ هزار مودی اقدام به صدور یک میلیارد و ۲۰۰ هزار صورتحساب الکترونیکی کرده اند.

این سامانه در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی و حرکت از مالیات ستانی سنتی به سمت مالیات ستانی هوشمند اجرایی و منجر به شناسایی مودیان جدید شد. ضمن اینکه گلوگاه‌های فرار مالیاتی را نیز گرفت.

در این پیوند، سازمان امور مالیاتی کشور در چندین مرحله اقدام به فراخوان مودیان و اتصال آنان به سامانه مودیان کرد. شرکت‌های بازار سهام نخستین گروه در اجرای قانون پایانه‌های مالیاتی بودند که از ابتدای آذرماه ۱۴۰۱ فراخوان و مشمول اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورت‌حساب الکترونیکی شدند. پس از آن شرکت‎‌های دولتی و سایر دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون خدمات کشوری دومین گروه بودند و در مرحله نهایی اصناف و سایر مودیان بودند که به این سامانه متصل شدند.

در همین راستا کارشناسان این سازمان و شرکت های معتبر معرفی شده از سوی سازمان امور مالیاتی، روش های ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی را به مودیان آموزش دادند. همچنین میزهایی در دل بازار و اصناف برای آموزش بازاریان و فعالان اقتصادی برپا کردند.

بر اساس این سامانه، هر مودی برای خود کارپوشه اقتصادی دارد و می تواند هر خرید و فروش را آن ثبت کرده و اقدام به صدور صورتحساب الکترونیکی کند. بر این اساس نیازی به اظهارنامه مالیاتی در پایان هر سال نیست و بر اساس همین صورتحساب های الکترونیکی مالیات اخذ می شود. همچنین خدمات سامانه مودیان از ۲ طریق خود مودیان و شرکت های معتمد انجام می‌شود و چگونگی ارسال صورتحساب های الکترونیکی از طریق سازمان امور مالیاتی به مودیان آموزش داده می شود.

طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، در راستای تکریم مودیان و تسهیل امور مالیاتی، مهلت ارسال صورتحساب به ۲۱ روز افزایش یافت و این درحالی است که قانون تسهیل تکالیف مؤدیان، تنها ۷ روز مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی داده بود.

صدور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون صورتحساب مالیاتی در سامانه مودیان

طبق گفته "سید محمدهادی سبحانیان" رییس‌کل سازمان امور مالیاتی، جلسات متعددی با جامعه مودیان برای پیوستن به این مسیر پرشتاب برگزار شده است که در همین راستا تا پایان سال گذشته، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان صادر شده است.

وی درباره جزئیات ارسال صورتحساب های الکترونیکی گفته است که بیش از ۲۹۰ میلیون صورتحساب که شامل اطلاعات اقلام فروش رفته و اطلاعات خریدار است از سوی اشخاص حقوقی ارسال شده است.

رییس سازمان امور مالیاتی اضافه کرده است که حدود ۵۵۰ میلیون صورتحساب الکترونیکی نیز توسط مودیان ارسال شده است.

سبحانیان با اشاره به اینکه ۶۵۰ میلیون صورتحساب توسط شرکت های معتمد سازمان امور مالیاتی صادر شده است، گفت: سه هزار و ۶۰۰ صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی صادر شده است.

جلوگیری از فرار مالیاتی و شناسایی مودیان جدی با اجرای هوشمند سامانه مودیان

اتصال نزدیک به ۱۰۰ هزار مودی به سامانه مودیان

سخنگوی سازمان امور مالیاتی در این باره گفته است که از اول آبان ماه ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد ۹۰ هزار و ۶۶۴ مودی با صدور دست‌کم یک صورت‌حساب به سامانه مودیان متصل شده‌اند.

به گفته "مهدی موحدی بکنظر" از این تعداد حدود ۶ هزار و ۳۰۴ مودی شخص حقیقی و بقیه حقوقی هستند. از اول دی‌ماه ۱۴۰۲ نیز ۲۶ هزار و ۶۹۳ نفر به سامانه مودیان اضافه شدند که از این میزان تقریباً پنج هزار و ۲۷۸ نفر از مودیان شخص حقیقی هستند.

سخنگوی سازمان امور مالیاتی در مورد شرایط مشمولیت اشخاص حقیقی برای صدور صورت‌حساب الکترونیک، گفت: با توجه به ماده ۱۴ مکرر قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان که الحاقی ماده ۸ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان است، برخی افراد حقیقی تکلیف دارند صورت‌حساب نوع یک و ۲ ارائه کنند. این دسته مودیانی هستند که فروش خالص کالا و خدمات آنها تا شهریورماه ۱۴۰۲ به ۱۸ میلیارد تومان رسیده باشد.

وی درباره چگونگی صورتحساب الکترونیکی گفته است که اگر هر فردی در هر ماهی از سال (رقم فروشش از ابتدای سال تا آن زمان) به ۱۸ میلیارد تومان رسید، از ابتدای دومین دوره مالیاتی پیش رو ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی و صدور صورت‌حساب الکترونیک است. به عبارت دیگر، در صورتی که فردی تا آذرماه به رقم ۱۸ میلیارد تومان فروش در سال ۱۴۰۲ رسیده باشد از ابتدای فروردین سال ۱۴۰۳ باید از پایانه فروشگاهی استفاده کند. اگر فردی در اسفندماه سال ۱۴۰۲ به رقم ۱۸ میلیارد تومان فروش برسد باید از تیرماه سال ۱۴۰۳ اقدام به صدور صورت‌حساب الکترونیک کند.

وی با بیان اینکه حد آستانه صدور صورت‌حساب الکترونیک از ۱۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳ و ۱۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۴ کاهش پیدا خواهد کرد، گفته است که به این ترتیب هر سال به گستره مشمولان اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و صدور صورت‌حساب الکترونیک افزوده خواهد شد.

مالیات‌ستانی بر اساس اطلاعات سامانه مودیان

بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، در نظام مالیاتی هوشمند، مالیات ستانی بر اساس اطلاعاتی که در صورتحساب الکترونیکی شکل گرفته مورد محاسبه قرار می گیرد. این در حالی است که در گذشته مودیان مجبور به تسلیم اظهارنامه بود که مالیات ستانی به روش کاملا سنتی و بر اساس چانه زنی بود.

طبق اعلام این سازمان، چنانچه مودی صورتحساب الکترونیکی صادر نکند موظف به ارائه اظهارنامه است که در این صورت این اظهارنامه براساس رویه گذشته مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. همچنین طبق قانون اگر یک نفر زیر بار مساله سیستمی شدن نرود جریمه خواهد شد. صدور صورتحساب و سیستمی شدن نظام مالیاتی باعث شکل گیری نظمی می‌شود که به نفع همه است و کسی که از ارائه صورتحساب خودداری می کند به دنبال شفاف نشدن فعالیت های اقتصادی اش است و باید تبعات این عدم شفافیت را بپردازد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha