دسته ده‌تایی اردک‌ سرسفید در تالاب کانی‌برازان مهاباد مشاهده شد

مهاباد- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: کارشناسان این اداره دسته ده‌تایی اردک‌ سرسفید مهاجر را در تالاب بین‌المللی کانی‌برازان این شهرستان مشاهده کردند.

فاروق سلیمانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هر چند در سال‌های قبل نیز در این فصل، اردک سرسفید در پناهگاه حیات وحش و تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» مهاباد مشاهده شده بود اما این برای نخسیتن بار است دسته ده‌تایی از این گونه در حال انقراض در این تالاب دیده می شود.

وی اضافه کرد: اردک های سرسفید در این فصل به منظور لانه‌سازی و تخم‌گذاری وارد تالاب می شود و با توجه به آب کافی، امنیت و فضای نیزاری مناسب در تالاب بین‌المللی کانی‌برازان، تعدادی از این گونه با ارزش هر سال این تالاب را برای جوجه‌آوری انتخاب می کنند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: اردک سرسفید، حساسیت زیادی محل لانه سازی و جوجه‌آوری خود دارد و در صورت وجود مزاحم حتی اگر تخم‌گذاری هم کرده باشد، لانه خود را ترک می کند.

وی با بیان اینکه مشاهده اردک سرسفید در تالاب کانی برازان مهاباد می تواند خبر خوشی برای دوستداران محیط زیست باشد افزود: اردک سرسفید در سطح جهانی در زمره پرندگان حمایت شده قرار دارد و باید از مناطق تولید مثل آن حفاظت کامل به عمل آید.

به گزارش ایرنا، اردک سرسفید با نام «white- headed Duck» از راسته غازسانان و تیره اردکیان بوده و نام علمی آن «Oxyura Leucocephala» است؛ این پرنده از سوی اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست در فهرست گونه‌های در خطر انقراض قرار دارد.

دسته ده‌تایی اردک‌ سرسفید در تالاب کانی‌برازان مهاباد مشاهده شد

بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان محیط زیست، جمعیت اردک سرسفید در کشور بین چهار تا پنج هزار قطعه برآورد شده است.

این پرنده برای تولید مثل به تالاب‌های شمال غرب کشور از جمله آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی مهاجرت کرده و در آنجا تخم گذاری می‌کند؛ اردک سرسفید علاوه بر این ۲ استان در استان‌های گیلان، مازندران، کردستان، خوزستان، فارس و اصفهان نیز مشاهده شده است.

پناهگاه حیات وحش و تالاب بین المللی «کانی برازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب‌های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش ترین زیستگاه‌های انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی در شمال غرب کشور به شمار می‌رود.

این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصر بفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد، به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجان غربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.

بر اساس آخرین بررسی‌ها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه‌های خشکی زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

در منطقه کانی برازان تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده شناسایی شده است که این گیاهان ۲۱ جامعه گیاهی را تشکیل می‌دهد و بیشتر گونه‌های شناسایی شده از خانواده اسفناج Chenopodiaceae و گندمیان Graminae بوده و گونه‌های شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.

در مهاباد علاوه بر تالاب بین المللی «کانی برازان» و «قوپی باباعلی» ، تالاب‌ دائمی «حسن خان» و تالاب‌های فصلی دیگری از جمله گروس، داشخانه و قره قشلاق نیز وجود دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha