سمیه کریمی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت روز جهانی اوتیسم و ماه اطلاع رسانی در مورد این اختلال اظهار کرد: این آمار نتیجه ارزیابی های انجام شده از مراجعه کنندگان به پایگاه های تشخیص اوتیسم سازمان بهزیستی در بروجرد است، ولی با توجه به اینکه خانواده ها به دلایلی اعم از آگاهی نداشتن به این مراکز مراجعه نکرده اند و کودک مبتلا به این اختلال همچنان در بستر خانواده بدون آموزش باقی مانده باشند.
وی بیان کرد: این مرکز از سال ۹۷ شروع به فعالیت کرده و تا کنون به بیش از ۸۰ مورد توان خواه اوتیسم در رده سنی سه تا ۱۸ سال خدمات ارائه کرده و این افراد با توجه به شرایط مورد پذیرش قرار گرفته اند.
مدیر مرکز اوتیسم حکمت بروجرد تاکید کرد: خانواده هایی که احساس می کنند به کمک بیشتر نیاز دارند می توانند به این مرکز مراجعه کنند، بطور رایگان ارزیابی شده و در صورت نیاز خدمات تکمیلی به آنها داده شود.
کریمی اضافه کرد: براساس آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی از هر ۱۰۰ کودک متولد شده یک کودک مبتلا به اوتیسم وجود دارد که آمار کمی نیست بطوری که تعداد مبتلایان از دهه ۱۹۹۰ تا کنون افزایش خیلی زیادی را نشان می دهد، که ممکن است بخشی از این افزایش به خاطر قدرت تشخیص و ابزارهای ارزیابی جدید باشد.
وی ادامه داد: به صورت کلی میزان شیوع در جنسیت متفاوت بوده ولی آمار همچنان در پسران بیشتر است به این صورت که از هر ۵۰ پسر یک مورد مبتلا به این اختلال تشخیص داده می شود و در دختران از حدود ۳۰۰ نفر یک نفر به این اختلال تشخیص داده شده اما تفاوت در این است که احتمال همراهی اختلالات شناختی در دختران مبتلا به اوتیسم بیشتر از پسران است که این عامل باعث می شود دختران در دریافت آموزش و ارتقای مهارت مقاومت بیشتری از خود نشان می هند.
مدیر مرکز اوتیسم حکمت بروجرد یادآور شد: اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که در آن بخش های مختلف مغز در همکاری با همدیگر دچار مشکل می شوند، این به این معناست که ساختار مغز یک فرد مبتلا به اوتیسم ممکن است در پایش های پزشکی با توجه به ابزار پیشرفته در تکنولوژی سالم نشان داده شود، اما در کارکرد دچار مشکل باشد.
کریمی افزود: این اختلال در سه سال اول زندگی بروز پیدا می کند و نمود اصلی و شاخص اصلی آن نقص در ارتباطات و تعاملات فرد است در همان سال های اول زندگی با توجه به ابزارهای موجود قابل تشخیص است. اختلال اوتیسم تا پایان عمر در فردی که تشخیص داده شود همراه خواهد ماند.
وی تاکید کرد: اوتیسم یک بیماری نیست که به درمان قطعی آن امیدوار بود به شکل مزمن مراحل رشد فرد را در برمی گیرد، اما ما می توانیم با آموزش و توانبخشی و رژیم های دارویی، مهارت های فرد مبتلا را ارتقا دهیم تا آن فرد بتواند زندگی مستقلی داشته باشند.
مدیر مرکز اوتیسم حکمت بروجرد با بیان اینکه موفقیت در ارتقای مهارت به شدت و ضعف این اختلال در فرد مبتلا بستگی دارد، گفت: با توجه به اینکه افراد در چه طیفی از اختلال اوتیسم باشند و با توجه به برخورداری از توانبخشی و دریافت آموزش می توانند تا حدودی زندگی مستقلی هم داشته باشند.
وی با تاکید بر ضرورت آگاه سازی اوتیسم اظهار کرد: عموم مردم باید این آگاهی را داشته باشند که هر چقدر این اختلال زودتر تشخیص داده شود کمک های بهتر و بیشتری می توان به این افراد داشت هر چقدر تشخیص زودتر باشد توانخبشی هم زودتر برای او آغاز و احتمال رسیدن به یک زندگی مستقل بیشتر است.
مدیر مرکز اوتیسم حکمت بروجرد با اشاره به اینکه اکنون یعنی از ۱۴ فروردین تا ۱۴ اردیبشهت در ماه آگاه سازی از این اختلال به سر می بریم، اضافه کرد: از سال ۲۰۰۷ سازمان ملل توجه خاصی به این اختلال داشته است و یک روز مشخص را برای آگاه سازی اوتیسم مقرر کرده تا آگاهی عمومی افزایش یابد.
کریمی ادامه داد: شعار امسال "آگاهی عمومی اوتیسم، رسالت اجتماعی همگان است" انتخاب شده تا عموم مردم بدانند در مورد اوتیسم یک رسالت اجتماعی به عهده همگان قرار دارد و هر شخصی مسوول است آگاهی خود و اطرافیانش را افزایش دهد تا کمک موثری به این افراد شود چون آمارها افزایش تعداد مبتلایان را نشان می دهد.
وی افزود: یکی از اهداف ما در آگاه سازی اوتیسم این است که عموم مردم علایم بالینی این اختلال را بشناسند تا اگر با فردی مبتلا در جامعه و در اماکن عمومی و تفریحی مواجه شدند و مشاهده کردند که این فرد علایمی همچون فریاد، بی تابی و بیقراری از خود نشان می دهد، یک درک نسبی داشته باشند و با پذیرش این تفاوت به آرامش خانواده های مبتلایان به این اختلال کمک کنند.
نظر شما