فانوس دریایی جزیره لارک، نماد ایمنی و صلابت در دریا

قشم - ایرنا - فانوس دریایی جزیره لارک از جزایر استان هرمزگان نماد ایمنی و راهنمایی کشتی ها و شناورهای عبوری در تنگه هرمز و خلیج فارس است که به دریانوردان کمک می کند تا راهشان را در میان تلاطم آب های فیروزه ای دریای پارس پیدا کنند.  

به گزارش خبرنگار ایرنا، جزیره لارک از جزایر استان هرمزگان با مساحت حدود ۴۹ کیلومتر مربع چهارمین جزیره بزرگ ایران است که در جنوب شرقی جزیره قشم و جنوب غربی جزیره هرمز واقع شده است.

فاصله جزیره لارک با جزیره قشم ۱۶ کیلومتر، با بندرعباس ۳۱ کیلومتر، با جزیره هرمز ۲۲ کیلومتر و با جزیره هنگام ۵۱ کیلومتر است.

این جزیره از کوه های رنگارنگ تشکیل شده، طول آن یازده کیلومتر و بزرگترین عرض آن هفت کیلومتر است و بلندترین نقطه آن تقریبا ۱۴۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

فانوس دریایی مورانو این جزیره در شمالی ترین نقطه جزیره و در عرض ۲۶ درجه و ۵۳.۲ دقیقه شمالی و طول ۵۶ درجه و ۲۱.۳ دقیقه شرقی واقع شده است.

این سازه ۳۲ متری سفید رنگ که در منطقه ای پست و مشرف به ساحل دریا قرار دارد، به واسطه ارتفاع و معماری مدور ایرانی از دریا و خشکی چشم هر بیننده ای را بخود جلب می کند.

جنس آن از مصالح ساختمانی است که در ۱۳ طبقه بنا شده و دسترسی به اتاقک چراغ آن از طریق پله ای مارپیچ که درون آن تعبیه شده، میسر است.

نمای روشن اتاقک ۱۸۰ درجه ای آن رو و به شمال و کمی متمایل به شمال غربی است، تا نور چراغ چشمک زن ۱۲ مایلی آن برای شناورهای رفت و آمد کننده به جزایر هرمز، قشم، لارک و نیز کشتی های خروجی از بنادر شهید رجایی، شهید باهنر و دیگر مبادی شمال لارک، از فاصله حدود ۲۲ کیلومتری قابل رویت باشد.

واقع شدن این این سازه مرتفع و زیبا در محدوده ای هموار منتهی به ساحل که به طور پراکنده از درختان و بوته های همیشه سبز بومی این جزیره پوشیده شده، در کنار امواج زیبا و صدای گوش نواز نرمه موج هایی که با شن های ساحلی، به عیش و طرب می گذرانند، چشم انداز زیبا و بدیعی ایجاد کرده و حس طرب انگیز و آرام بخشی را به هر بیننده و گردشگری القا می کند.

باریکه های آهنگین نور چراغ این فانوس دریایی در تقارن با قله امواج در شب، بسان نورپردازی صحنه نمایش زیبایی خلقت، هر چشمی را به تماشای خود می نشاند، تا با دیدن این جلوه های طبیعی و همزمان، شنیدن صدای شره امواج و نسیم برخواسته از دریا، روح هر انسانی را بر مدار آرامش و فرح و شادمانی بنشاند.

پیاده روی روی شن ها، نوازش روح بخش نسیم، آواز امواج رقصان دریا، فام کهکشانی نور فانوس و انوار کشتی های در لنگر، بر دامنه موج ها در اوقات شامگاهی و چشم انداز زیبای کوه و دشت و ساحل و دریا و سبزه و برج بلند یادشده در روز، فرصت مغتنم و شرایطی آرمانی برای تبدیل فضای اطراف فانوس به محیطی تفریحی و گردشگری ساحلی و دریایی است.

اعمال ذوق و سلیقه معماران و طراحان در ساخت و ایجاد جاذبه های دست ساز بشری، می تواند مکمل آن همه زیبایی باشد، مشروط و منوط به آنکه به طبیعت احترام بگذاریم و حداقل درهم آمیختگی، با بیشترین مسالمت و سازگاری را با آن مواهب روا سازیم.

واژه فانوس از زبان یونانی به فارسی آمده و یونانی آن فاروس است و هم‌اکنون در بسیاری از زبان‌های اروپایی فانوس را فارو می‌نامند.

از گذشته‌های دور ایرانیان در سواحل خلیج فارس و دریای عمان ساختمان‌های بلند می‌ساختند و بر فراز آن‌ها آتش می‌افروختند. این ساختمان‌ها خَشاب نام داشت. خَشاب نقاط کم عمق آب را مشخص می‌کرد و وظیفه خبررسانی را بر عهده داشته‌است.

شرح مکتوب خَشاب در سفرنامه نئارک (نئارخوس) دریاسالار اسکندر مقدونی، سفرنامه ناصرخسرو نوشته‌های مسعودی -تاریخ‌نگار ایرانی- و ادریسی آورده شده‌ است.

جزیره لارک از ۲ روستای «لارک کوهی» و «لارک شهری» تشکیل شده و مردم آن عموما گویش «کُمزاری» دارند و شغل اصلی ۹۰ درصد مردم صیادی و ۱۰ درصد فعالیت های گردشگری است.

در جزیره لارک آثار تاریخی و بناهای ارزشمندی مانند «قلعه پرتغالی ها»، «قبرستان تاریخی»، «مسجد لارک»، «فانوس دریایی مورانو» و «آب انبارهای» متعددی وجود دارد.

با توجه به موقعیت جزیره لارک دیدنی های طبیعی بی نظیری مانند «ساحل رنگین کمان»، «ساحل لاک پشت ها»، «ساحل تک درخت»، «ساحل و کمپ کپر نشین کم سرتکی»، «کوه کله قندی»، «رودخانه نمک»، «دره رنگین کمان» و چشم اندازهای طبیعی بکری وجود دارد.

در این جزیره پوشش گیاهی متنوعی مانند «نخل»، «کهور»، «شیریشک»، «کُنار» و نظایر آن وجود دارد.

وجود جانوران خشکی مانند «آهوهای زیبای جبیر»، «خرگوش» و «جوجه تیغی» که دیدن آن ها از فاصله نزدیک امر عادی است هر بیننده و گردشگری را به وجد می آورد.

جانوران دریایی در آب‌های اطراف جزیره لارک مانند انواع مختلف «ماهی ها» و «لاک پشت های پوزه عقابی» و تخم گذاری آنها از دیگر جاذبه های جزیره لارک محسوب می شود.

با توجه به قدمت و سابقه تاریخی زندگی در جزیره لارک آیین‌ها و سنت‌های منحصر به فردی مانند مراسم «زار»، «صید و توربافی گرگور»، «خوس دوزی»، «رقص شمشیر» و آیین‌های مذهبی نیز وجود دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌های خلیج فارس گسترده شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha