قائم مقام سازمان امور عشایری: معرفی و تبیین خدمات و ثمرات عشایر شاهسون مغان ضروری است

اردبیل- ایرنا- قائم مقام سازمان امور عشایری معرفی و تبیین خدمات و ثمرات عشایر شاهسون مغان را ضروری خواند و خواستار برگزاری کنگره و همایش ملی و استانی برای معرفی و تبیین جایگاه جامعه عشایری در زندگی مردمان ایران زمین و به خصوص استان اردبیل شد.

به گزارش روز جمعه ایرنا، مهدی میزبان در دومین جشنواره بین المللی کوچ عشایر شاهسون مغان، هدف از برگزاری این رویداد را هماهنگی دستگاه های اجرایی برای مدیریت کوچ و معرفی آداب و سنن و زندگی مردمان کوچرو استان اردبیل و استانهای شرکت کننده ذکر کرد.

وی با بیان این که ایلات و عشایر کشور مزیت ها و فرصت هایی دارند که باید احصا شده و مورد توجه قرار گیرد، اضافه کرد: زندگی جامعه عشایری کشور جزو مواریث فرهنگی کشور به شمار می رود که باید حفظ و معرفی شود.

قائم مقام سازمان امور عشایری برگزاری جشنواره کوچ بهاره در منطقه مغان برای بیش از ۱۰ سال را نشان دهنده اهمیت این موضوع در استان ذکر کرد و ادامه داد: این جشنواره از سال گذشته با جهت گیری بین المللی در حال برگزاری است.

وی مرزنشینی و مرزداری را مزیت نسبی جامعه عشایری شاهسون منطقه مغان برشمرد و اظهار کرد: عشایر استان اردبیل حدود ۱۰۰ سال پیش در پی تجاوز قوای روسیه به کشور، در مقابل نیروهای خارجی جانانه ایستاده و هشت سال از مرزهای ایران دفاع کردند.

میزبان خواستار توجه جدی به خدمات مرزداری جامعه عشایری منطقه مغان در قرون اخیر شد و ادامه داد: متاسفانه تاکنون مستند جدی در این خصوص تهیه نشده است.

وی همچنین خواستار برندسازی محصولات تولیدی جامعه عشایری مغان از جمله پنیر و لبنیات تولید شده توسط این قشر شد و گفت: لازم است که تولیدات این زحمتکشان در قالب برند شاهسون تولید و در بازارهای داخلی و بین المللی عرضه شود.

قائم مقام سازمان امور عشایری، وجود لفظ شاهسون از زمان شکل گیری نخستین حکومت ملی مستقل ایران در زمان تاسیس حکومت صفوی را نشانه نقش جایگاه جامعه عشایری ایران در ایجاد و تحکیم حکومت مرکزی ملی و مقتدر دانست و افزود: تشکیل نخستین حکومت ملی شیعی از جمله دستاوردهایی بود که بدون حمایت همه جانبه عشایر شاهسون مقدور نبود و این نقش باید بیش از پیش تبیین شود.

وی همچنین خواستار استفاده از نماد آلاچیق به عنوان سازه نماد استان اردبیل در همه تریبون‌ها و مراکز رسمی استان شد و گفت: مسکن آلاچیق به عنوان یک سازه منحصر به فرد و مقاوم باید برندسازی و معرفی شود.

میزبان بر لزوم تشکیل نمایشگاه و موزه عشایر و مغان شناسی و شاهسون شناسی در استان اردبیل تاکید کرد و افزود: تمام مستندات زندگی عشایر شاهسون که در حال از بین رفتن است، باید مستندسازی و ثبت و ضبط شود.

وی بیان کرد: امیدواریم که بزرگان جامعه عشایر استان اردبیل خود به حفظ و معرفی داشته‌ها، مواریث و ذخایر خود همت کنند و برای بررسی و تبیین جایگاه زندگی اجداد خود در ایران مسئولان را به پای کار بکشند.

قائم مقام سازمان امور عشایری اضافه کرد: ۶۵۶ ایل و طایفه مستقل عشایری در کشور داریم که در قالب سه ایل بزرگ بختیاری، قشقایی و شاهسون در حال کار و تولید هستند.

وی همچنین، خدمات رسانی به جامعه عشایری و نیز هماهنگی برای خدمات بیشتر را دو وظیفه اساسی سازمان امور عشایری کشور اعلام و بیان کرد: برای خدمات رسانی به این جمعیت تولید کننده، ۶۰ دستگاه و سازمان اداری کشور دخیل و مسئول هستند.

میزبان جمعیت جامعه عشایری کشور را ۲۵۱ هزار خانوار و بیش از یک میلیون و ۳۱۵ هزار نفر اعلام کرد و افزود: جامعه عشایری ایران ۱.۴ درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهند ولی ۲۵ درصد گوشت قرمز و ۳۵ درصد صنایع دستی و بخش زیادی از گیاهان دارویی و مواد لبنی کشور را تامین می کنند.

به گزارش ایرنا، دومین جشنواره بین المللی کوچ عشایر مغان امروز جمعه با حضور جامعه عشایری استان های مختلف ایران و چند کشور خارجی در شهر جعفرآباد منطقه مغان آغاز شد.

در این جشنواره که در هوای بهاری و در دل طبیعت زیبا و سرسبز منطقه مغان در شهر جعفرآباد شهرستان بیله سوار در حال برگزاری است، توانمندی و سبک زندگی جامعه عشایری ایران و جمعیت کوچرو چند کشور خارجی به نمایش گذاشته شده است.

به گفته حسن محمدی ادیب ، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل، در این رویداد فرهنگی ۴۱ طایفه جامعه عشایری از استان های مختلف کشور به همراه ۳۲ طایفه کوچرو عشایر استان اردبیل حضور دارند.

این جشنواره از سال گذشته به صورت بین المللی در حال برگزاری است و امسال میهمانانی از جامعه کوچرو کشورهای عراق، ترکیه، سوریه و لبنان و نیجریه نیز در این جشنواره حضور یافته اند.

امروز در قالب این جشنواره مسابقات مختلفی از قبیل اسب سواری، بازی های بومی و محلی، مسابقه انتخاب زیباترین قوچ و برترین شتر منطقه برگزار شد.

برپایی غرفه‌هایی برای عرضه محصولات و تولیدات جامعه عشایری، صنایع دستی و نمایش فرهنگ و آداب و رسوم و معرفی ظرفیت‌های بی‌نظیر گردشگری استان‌های مختلف کشور، معرفی بهترین محصولات لبنی، برنامه پخت انواع آش‌های محلی، برپایی آلاچیق محلی و عرضه و نمایش لباس سنتی از جمله برنامه‌های جنبی این جشنواره بود.

عشایر استان اردبیل با بیش از ۱۳ هزار خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.

عشایر استان اردبیل ساکن در ۱۱ شهرستان استان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ "ابه"(اقامتگاه موقت) زندگی می‌کنند.

عشایر این استان سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید می‌کنند.

استان اردبیل با یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در شمال ایران واقع شده است و به داشتن مناطق طبیعی، تاریخی، مذهبی و اقتصادی یکی از مقاصد مهم گردشگران داخلی و خارجی محسوب می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha