به گزارش ایرنا، اگرچه باور اعتقادی وقف برکسی پوشیده نیست اما در جامعه امروز که مشکلات و آسیبهای زیادی گریبانگیر مردم است و اکثر جوانان با مشکلات مختلف از جمله بیکاری مواجه هستند، این سنت حسنه می تواند براساس نیات واقفان به رفع این مشکلات کمک کند.
تنوع وقف مهمترین ویژگی این سنت حسنه است و واقفان خیراندیش می توانند در وقف اموال و داراییهای خود به این تنوع توجه کرده و به سمت و سوی نیازهای روز جامعه بیایند و با توجه به اینکه بیشترین نیات واقفان کردستانی وقف بر مساجد و مسائل مذهبی است، توجه به این تنوع بیشتر به چشم می خورد.
حال برای آشنایی بیشتر با اقدامات و فعالیتهای اداره کل اوقاف و امور خیریه کردستان و نیات واقفان، مصاحبه ای با حجت الاسلام محمد کاروند مدیرکل این اداره انجام داده ایم که مشروح آن را در ادامه می آید.
ایرنا: بیشتر نیاز استان به وقف با چه نیاتی و بیشترین نیات واقفان به چه سمت و سویی است؟
حجت الاسلام کاروند: هم اکنون بیش از ۹۰ درصد وقفهای استان کردستان با نیت مساجد است، به این معنی که واقف ملک خود را با نیت هزینههای ضروری مسجد خاصی، وقف می کند و اداره کل اوقاف و امور خیریه با هماهنگی هیات امنا نسبت به مدیریت و هزینهکرد عواید این موقوفه برای مساجد در قالب پرداخت هزینههای عمرانی، کمک معیشت ماموستا و خادم و سایر هزینه های ضروری مسجد اقدام می کند.
البته این موضوع به عنوان یک سنت حسنه سال هاست در فرهنگ مردم کردستان بوده است، این در حالی است که در سایر استانهای کشور بیش از ۸۰۰ نوع نیت واقف وجود دارد و تنوع نیات در حدی است که به جز نیات مذهبی حتی موضوعات محیط زیستی، فرهنگی و علمی نیز در صف پر خیر و برکت نیات واقفین به چشم می خورد.
ما هم امیدواریم روزی شاهد این موضوع باشیم که واقفین کردستانی در کنار مساجد و نیات مذهبی به سایر نیات همچون اشتغالزایی، علمی، ازدواج و درمانی روی آورده و شاهد گسترش تاثیر گذاری وقف در استان باشیم.
ایرنا: اخیرا سازمان اوقاف و امور خیریه به سمت اشتغال و کارآفرینی روی آورده و استان کردستان در این زمینه چه اقداماتی انجام داده است؟
حجت الاسلام کاروند: بله در حال حاضر یکی از رویکردهای سازمان کمک به اشتغال و کارآفرینی است و از سال ۱۴۰۰ این اداره کل در استان نیز با راه اندازی کارگاههای خیاطی و اهدای چرخ خیاطی به بیش از ۲۰۰ بانوی سرپرست خانوار که مهارت کار در این حوزه را از فنی حرفه ای کسب کرده بودند سعی دارد در حوزه تولید و کارافرینی نقشی در استان داشته باشد.
در این راستا به سهم خود و از محل موقوفات مرتبط و همکاری سایر نهادها توانستهایم این مهم را اجرایی کرده و سنگی را از سر راه این قشر از جامعه برداریم تا حدی که امروز هر کدام دارای منبع درآمد خاص خود هستند و در کارگاه های شهرستان مریوان شاهد صادرات این محصولات نیز هستیم.
البته این اداره کل فقط در سطح تجهیز کارگاه و اهدای رایگان چرخ خیاطی و تجهیزات ورود پیدا کرده و هیچگونه انتظار کار تجاری منفعت مالی نداشته است و هر تولیدی متعلق به خود صاحب چرخ و اعضا کارگاه است.
همچنین در راستای توسعه دامداری و اشتغالزایی روستایی نیز بیش از ۳۶۰ راس دام سبک از نژاد افشار بین خانوادههای کم بضاعت ۲۰ روستای استان توزیع شد که امروز شاهد افزایش چشمگیر این تعداد گوسفند و کارآفرینی برای این اقشار هستیم.
ایرنا: وضعیت اراضی وقفی در استان کردستان چگونه است و آیا ادارات مختلف در این زمینه با سازمان اوقاف همکاری و تعامل لازم را دارند؟
حجت الاسلام کاروند: در حال حاضر در استان کردستان بیش از ۲ هزار و ۵۰ موقوفه و ۲۰ هزار رقبه وجود دارد و مدیریت و نگهداری این اراضی نیازمند تعامل و همکاری همه نهادها هستیم چرا که املاک موقوفه متعلق به اوقاف و دولت نیست بلکه متعلق به مردم است و باید در راستای نیتی که واقف ثبت کرده است مصرف شود.
مردم استان کردستان همواره اهتمام خاصی به موقوفات داشته اند و این اداره کل نیز به عنوان امانتدار موقوفات تمام تلاش خود را برای احقاق حق و حقوق موقوفات خواهد داشت.
ایرنا: آماری از اسناد مالکیت اراضی وقفی در استان نیز ارائه بدهید.
حجت الاسلام کاروند: هماکنون حدود ۹۰ درصد اراضی وقفی استان کردستان دارای سند مالکیت هستند و این اداره کل در حوزه اخذ اسناد مالکی در سالیان اخیر جزو استانهای برتر کشور شناخته شده است.
خوشبختانه کارگروه ثبتی املاک موقوفه در استان کردستان بسیار فعال بوده و اداره کل اوقاف با همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک در راستای تثبیت مالکیت موقوفات و جلوگیری از موقوفه خواری به صورت شبانه روزی در حال انجام عملیات ثبتی است.
ایرنا: سال گذشته در مورد ایجاد بازارچههای محلی در سه شهر استان صحبت کردید، در حال حاضر این بازارچه ها در چه مرحله ای قرار دارند؟
حجت الاسلام کاروند: بله ایجاد بازارچههای محلی از جمله اقدامات مهم اداره کل اوقاف استان است که سال گذشته برای نخستین بار سه پروژه در شهرستانهای سقز، سنندج و بیجار در دستور کار قرار گرفت.
در حال حاضر بازارچه احسان ماندگار شهرستان بیجار بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تا کمتر از ۲ ماه دیگر به بهره برداری خواهد رسید و عملیات عمرانی بازارچههای سنندج و سقز نیز به زودی آغاز خواهد شد.
ایرنا: اداره اوقاف استان به مساله تامین زمین مسکن ملی نیز ورود کرده بود در این زمینه چه اقداماتی انجام شده است.
حجت الاسلام کاروند: اداره کل اوقاف و امور خیریه در راستای رفع نیاز دولت در تامین زمین و همچنین خدمت به مردم است اراضی تحت نظارت خود را با شرایط مناسب به اداره کل مسکن و شهر سازی معرفی کرد که در حاضر در شهرستان سقز قسمتی از این اراضی مورد تایید قرار گرفته و در حال انجام امور قانونی و اداری است.
امیدواریم در سایر شهرستانها نیز شاهد این اقدام باشیم چرا که امروز دغدغه اصلی مردم مسکن است و اگر مشکلات حوزه مسکن حل شود مسیر رشد ازدواج، رفاه و جمعیت کشور نیز هموار خواهد شد.
ایرنا: به عنوان سوال پایانی آماری از تعداد موقوفات و رقبات استان ارائه دهید.
حجت الاسلام کاروند: در استان کردستان ۲ هزار ۵۲۹ موقوفه وجود دارد که ۲ هزار و ۴۰۲ مورد از این تعداد وقف متصرفی و ۱۲۷ موقوفه غیرمتصرفی است، همچنین ۲۰ هزار و ۹۵ رقبه متصرفی، ۲۰ هزار و ۷۹۷ رقبه غیرمتصرفی و ۱۲۲ رقبه اشتراک التولیه نیز در استان وجود دارد.
در مجموع از آمار ۲ هزار و ۵۲۹ موقوفه کردستان ۷۴۶ موقوفه، هزار و ۶۵۳ مورد مسجد، ۳۷ حسینیه، سه مورد زینبیه، ۱۵ تکیه، ۷۱ آرامستان و یک دارالقرآن به چشم میخورد.
نظر شما