علی حیدری اناری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اگر برنامههای سند سازگاری با کمآبی به طور کامل اجرایی شود تعادلبخشی آبخوان دشت اردبیل تا پایان طرح محقق و در دراز مدت هم بخشی از حجم آبهای زیرزمینی استان احیا خواهد شد.
وی با بیان اینکه در فاز اول عملکرد برنامه سازگاری با کمآبی باید تا افق ۱۴۰۵ مصارف استانها کاهش یابد ، افزود: بر اساس سند سازگاری با کمآبی با عنوان "نقشه راه مدیریت آب استان" وظایف و تکالیف همه دستگاههای متولی حوزه آب مشخص شده و هوشمندسازی، اصلاح شبکههای انتقال آب و توزیع آب هم تدوین شده است.
بر اساس سند سازگاری با کمآبی با عنوان "نقشه راه مدیریت آب استان" وظایف و تکالیف همه دستگاههای متولی حوزه آب مشخص شده و هوشمندسازی، اصلاح شبکههای انتقال آب و توزیع آب هم تدوین شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل ادامه داد: کاهش مصرف آب در فضای سبز، تغییر الگوی کشت فضای سبز، شناسایی و مقابله با چاههای غیرمجاز، کاهش سرانه مصرف، کاهش و مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی و جلوگیری از هدر رفت آب از جمله برنامههای تدوین شده در این سند است.
تعادلبخشی آبخوان دشت اردبیل نیازمند اجرای سند سازگاری با کم آبی است
حیدری با بیان اینکه تعادلبخشی آبخوان دشت اردبیل نیازمند اجرای سند سازگاری با کمآبی است ، افزود:با کاهش روزافزون حجم بارندگیها نمیتوان به جبران کسری منابع آبی زیرزمینی از طریق بارشها در آینده امید داشت، لذا باید همین شرایط را پذیرفت و برای سختتر نشدن وضعیت کنونی، اقدامات لازم برای تعادلبخشی آبخوان دشت اردبیل را در دستور کار قرار داد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره به تهدید فرونشست در دشت اردبیل افزود: هدف برنامه سازگاری با کمآبی کاهش حجم برداشت از منابع آب زیرزمینی است تا بتوان در افق ۱۰ ساله به یک منبع قابل برنامهریزی دست یافت.
زلزله خاموش در کمین دشت اردبیل
وی با بیان اینکه کاهش حجم آبخوانها موجب افزایش سطح املاح آب و در نهایت از بین رفتن خاک در استان خواهد شد ، گفت: برای جلوگیری از این معضلات باید از هر گونه اضافه برداشت و همچنین کشت محصولات پر آب بر در استان خودداری شود.
حیدری بیان کرد: در اثر اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی در حال حاضر آبخوان دشت اردبیل ۱۳ متر افت کرده و با ۸۰۰ میلیون مترمکعب کسری مواجه است و تداوم این روند دشت اردبیل را با خطر فرونشست یا همان زلزله خاموش مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر چهار هزار و ۱۵۲ حلقه چاه دارای پروانه بهرهبرداری در استان وجود دارد، افزود: با هدف کنترل اضافه برداشت از آبهای زیرزمینی و مدیریت مصرف آب، بیش از یک هزار و ۷۰۰ چاه دارای پروانه بهرهبرداری در استان اردبیل به کنتور هوشمند و حجمی مجهز شده است.
اقدامات غیرسازهای پاسخگو نیست/ شاهد تداوم افت سفرههای زیرزمینی استان هستیم
با وجود انجام اقدامات غیرسازهای از قبیل پرکردن چاههای غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت منابع آبی مجاز، نصب و بکارگیری کنتورهای هوشمند آب و برق ، اطلاعرسانی وسیع بین مشترکان آب زیرزمینی و حذف قسمتی از آب آشامیدنی از منابع آب زیرزمینی و تامین آن از سد یامچی هنوز شاهد تداوم افت سطح سفرههای زیر زمینی استان هستیم.
سال گذشته حدود ۱۵۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان اردبیل مسدود و با این اقدام بیش از سه میلیون و ۱۹۲ مترمکعب در مصرف آبهای زیرزمینی صرفهجویی شد.
نظر شما