محمد جواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره سیاستهای کلی ابلاغ شده و ارتباط آن با نقشه راه اقتصاد کشور توضیح داد: در این زمینه میتوان ادعا کرد که با توجه به ابتکارات رهبری در تولید اسناد بالادستی، پیشرفت اقتصادی و همچنین اسناد پشتیبانی که توسط کارشناسان و متخصصین اقتصادی پیرامون این ابتکارات تولید شده است، بنیان و نظریه اقتصاد مقاومتی هم از جنبه نظری و هم از جنبه عملی، تا حدّ زیادی ترسیم شده است.
وی افزود: تولید فکری که در طی این سالها در حوزه اقتصادی ایران صورت گرفته، منبع و مرجع معتبر و قابل اطمینانی برای اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و اندیشمندان اقتصادی است. در عرصه اجرا البته به تناسب میزان تعهد و التزام عملی به این خطمشیها، شکوفایی و توانمندسازی و پیشرفت و استقلال اقتصادی حاصل شده است.
به گفته وزیر اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی، راهبرد پیشرفت یعنی رشد به همراه عدالت بدون تخریب محیط زیست فرهنگی و مادی و با بهرهمندی آحاد جامعه از نتایج پیشرفت، عنصر موفقیت در حوزه اقتصاد مقاومتی است.
ایروانی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه تحریمها چه نقشی در جلوگیری از پیشرفت مدنظر اقتصاد ایران داشته است گفت: مهمترین موضوعی که جوانان امروز باید بدانند این است که قدرتهای استکباری و استعماری تا قبل از انقلاب اسلامی، ایران را ملک خود و منابع آن را متعلق به خود و دولت ایران را مجری سیاستهای خود در منطقه میدانستند اما بعد از انقلاب اسلامی دستشان از سیاست و اقتصاد ایران قطع شد. در مقابل آنها نیز از اول انقلاب تحریمها و فشارها و محدودیتهای گوناگونی را علیه اقتصاد ایران وضع کردند. این تحریمها در دوران دفاع مقدس گسترش یافت اما رزمندگان و جوانان انقلابی و ملت بزرگ ایران با صبر راهبردی و مجاهدت خستگیناپذیر از این موانع عبور کردند و سرافرازانه جنگ را به پیروزی رساندند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: بعد از جنگ تحمیلی نیز این تحریمها ادامه داشت و دشمنان، جنگ سرد و تهاجم فرهنگی را در دستور کار خود قرار دادند؛ اما از آنجا که در این عرصه هم ناکام ماندند، مبتنی بر برخی فتنهگریها و خیانتهای نفوذیهای داخلی مجددا از دهه ۸۰ بر افزایش فشارها و تحریمهای ظالمانه بر اقتصاد ایران متمرکز شدند.
وی ادامه داد: جنگ اقتصادی و مالی در این دوران در دستور کار آمریکا و همپیمانان غربی او به منظور متوقف کردن پیشرفتهای اقتصادی و فنی و نظامی ایران قرار گرفت و به قول خودشان زیرساختهای تحریمهای فراگیر و فلجکننده را در عرصه بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران شکل دادند که شرح این جنگ مالی را میتوانید در کتاب خوآن زاراته و هنر تحریم ریچارد نفیو که به معمار تحریمهای ایران معروف است مطالعه کنید.
این تحریمها گر چه مشکلات فراوانی را برای کشور ما ایجاد کرد، اما رهبر انقلاب و مسئولان و نخبگان و آحاد ملت از این تحریمها برای شناسایی و برطرف کردن نواقص و ضعفهای اقتصاد کشور استفاده کردند و در واقع تهدید تحریمها به فرصت استقلال و پیشرفت و خوداتکایی تبدیل کردند. امروز میتوانیم ادعا کنیم که ملت ایران تا حد زیادی از تحریمها عبور کرده و آنها را بیاثر نموده است.
ایروانی با تشریح وضعیت اقتصادی ایران در شرایط فعلی تصریح کرد: از آنجا که جهان امروز از هژمونی آمریکا و جهان تکقطبی عبور کرده است، ظرفیتها و آمادگیهای زیادی در دنیا وجود دارد که جمهوری اسلامی بر بستر آنها همکاریهای دو و چندجانبه گسترده را در دنیا شکل دهد. در دولت سیزدهم به دلیل باوری که به این امر وجود دارد، شاهد رشد سریع تعاملات اقتصادی با همسایگان و کشورهای منطقه و پیمانهای منطقهای و بینالمللی در همین شرایط تحریم هستیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: یک نکته مهم اینکه گسترش استفاده از ابزار غیرقانونی تحریم از سوی قدرتهای بینالمللی، باعث نظم جدید در جایگزینی ارز جهانروا یا ارزهای ملی یا ترتیبات پرداخت بینالمللی منطقهای بجای سوئیفت شده است. بسترسازی فارغ از مسئله تحریم، رویآوری به سایر ارزها برای تسویه تجارت بینالمللی به دلیل مصون ماندن از کاهش و نوسانات دلار و جنگهای ارزی در دنیا مورد توجه قرار گرفته و در جریان عملیاتی شدن است؛ روی آوردن به نظیر ارز بریکس توسط بانک توسعه جهانی NDB مورد توجه است.
نظر شما