به گزارش ایرنا، اکبر کرامتی روز شنبه در سومین رویداد بینالمللی مهر آب تولید پایدار را مهمترین وظیفه در حوزه کشاورزی دانست و گفت: در تولید پایدار باید محصولات کشاورزی مورد نیاز جامعه به میزانی که مزیت نسبی هر استان اجازه میدهد تولید کنیم و بزرگترین مانعی که در این مسیر قرار دارد مشکل آب است.
وی کشاورزی را در معرض مشکلات متعدد از قبیل تغییر اقلیم، بازار محصولات کشاورزی، تصمیمات سیاسی دانست و ادامه داد: مشکل آب در کنار دیگر مسائلی که کشاورزی را تحت تأثیر قرار میدهد این مسئله را ضروری میکند که یک برنامه راهبردی در این زمینه تدوین شود تا قسمتی از این متغیرها ثابت باقی بماند تا براساس متغیرهای دیگر بتوان بهتر به تولید ادامه داد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی تولید در محیطهای کنترلشده مانند گلخانه را یکی از راههای کنترل عوامل دخیل در کشاورزی دانست و گفت: تولید در گلخانه باعث میشود مصرف آب و دیگر عوامل تحت کنترل قرار گرفته و میزان محصول تولیدی نیز تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کند.
کرامتی استفاده از کنتورهای هوشمند را یکی از راههای مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی دانست و گفت: این راهکار به کشاورزان اجازه میدهد تا محیط را کنترل کنند.
وی اقدامات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در زمینه مدیریت مصرف آب را به ۲ دسته سختافزاری و نرمافزاری تقسیم کرد و گفت: در حوزه سختافزاری اقداماتی مانند احداث سد، بند، کانال آبیاری، انتقال آب با لوله و استفاده از سامانههای آبیاری نوین انجام شده است .
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص اقدامات نرمافزاری انجام شده در آذربایجان شرقی برای مدیریت مصرف آب گفت: در داخل مزرعه و باغات به استفاده از ارقام مقاوم به کم آبی تأکید داریم و مراکز تحقیقاتی نیز از چند سال پیش اصلاح بذور و ارقام به سمت ارقامی که نیاز آبی پایین دارند و زودرس هستند، انجام شده است.
کرامتی با اشاره به اینکه استفاده از آبهای نامتعارف و کشتهای جایگزین از دیگر اقداماتی است که در این زمینه انجام میشود، گفت: کشت پسته، زعفران، گیاهان داروئی، گل محمدی از جمله محصولاتی است که به دلیل نیاز آبی پایین توجه ویژهای به آنها شده است.
وی افزود: احداث سایبان نیز اقدام دیگری است که تا نزدیک به ۵۰ درصد میتواند از تبخیر جلوگیری کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص طرح جهش تولید در دیمزارها گفت: این طرح به صورت مشترک توسط وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) اجرا میشود که در آن حداکثر استفاده از آب باران در کشت دیم مورد توجه قرار گرفته است.
کرامتی آموزش و ترویج در حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای تغییر محل کسب معیشت از بخش کشاورزی به سایر بخشها را یکی دیگر از اقدامات انجام شده در آذربایجان شرقی عنوان کرد و گفت: کشاورزی حفاظتی نیز از جمله اقداماتی است که بین ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف آب را در کشاورزی کاهش میدهد.
مساحت کل اراضی کشاورزی استان یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار است که از این میزان ۸۰۰ هزار هکتار اراضی دیم است.
نظر شما