به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، تداوم ناآرامیها در مرزهای مشترک پاکستان با افغانستان ناشی از حملات متعدد تروریستی و نبرد ارتش با عناصر ضد پاکستانی، بن بست در روابط اسلامآباد و کابل ناشی از بی اعتمادی متقابل و تکرار اتهامات پاکستان علیه حاکمیت موقت افغانستان مبنی بر مماشات با تروریسم و در آخر عدم رضایت صریح چینیها از وضع امنیتی پاکستان با توجه به تکرار حملات علیه اتباعشان ارتش و دولت پاکستان را وادر به تدارک جبهه جدید نظامی و تلاشهای دیپلماتیک برای غلبه بر معضل تروریسم کرده است.
در جریان جلسه روز شنبه (دوم تیر) کمیته بلندپایه امنیتی پاکستان به ریاست شهباز شریف نخست وزیر و با حضور سران قوای مسلح و دستگاههای امنیتی این کشور اعلام شد که عملیات جدید نظامی موسوم به «عزمِ استحکام» برای مقابله موثر با تروریسم و افراط گرایی در پاکستان به اجرا در می آید.
این چهارمین عملیات گسترده نظامی در پاکستان علیه تروریسم از سال ۲۰۰۷ محسوب میشود که عمدتا درپی تروریسم افسارگسیخته در کشور، تهدیدات داخلی ناشی از افراط گرایی و حامیان این جریان به اجرا در آمد. عملیات «راه راست»، «ضرب عضب» و «ردّ الفساد»، سه عملیات نظامی ارتش پاکستان است که از طی ۱۰ سال (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷) به اجرا درآمد.
در همین حال پاکستان جدای از اجرای عملیات جدید نظامی درصدد تقویت دیپلماسی با همسایه غربی خود افغانستان است تا بتواند حاکمان موقت آن را به برخورد موثر علیه تروریسم و گروههای ضدپاکستانی متقاعدکند، عناصری که به ادعای دولت اسلامآباد در قلمروی افغانستان عرض اندام میکنند اما کابل در برخورد با آنان مماشات میکند.
بحث دیگر، تکرار حملات مرگبار علیه اتباع چینی و پروژههای تحت مدیریت آنان در پاکستان علیرغم تعهدات مکرر رهبران سیاسی و نظامی این کشور برای جلوگیری از هرگونه حمله به چینیها و وعده شناسایی و مجازات عوامل و مجریان این حملات، است. آخرین حادثهای که علیه مهندسان چینی در پاکستان اتفاق افتاد جان ۵ نفر از آنان را گرفت. این حادثه بار دیگر پاشنه آشیل بودن تروریسم در همکاریهای کلان اسلامآباد و پکن را روشن تر ساخت.
با وجود سفر مهم شهباز شریف نخست وزیر و سید عاصم منیر فرمانده ارتش پاکستان در راس یک هیات بلندپایه به چین و دیدار با رهبران این کشور، معضل تروریسم هنوز یک نگرانی جدی پکن در پاکستان بوده و این چالش در جریان سفر هفته گذشته وزیر امور بین الملل حزب کمونیست چین به اسلامآباد به وضوح نشان داده شد؛ جایی که مقام بلندپایه چینی خطاب به دولتمردان پاکستانی خواست تا ثبات پایدار امنیتی و آرامش در داخل را فراهم کنند تا متعاقب آن فضای سازگار برای سرمایهگذاری و تعاملات بزرگ تجاری نیز مشاهده شود.
روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون در گزارش امروز خود به تکاپوی جدید رهبران سیاسی و نظامی کشور برای عملیات جدید نظامی و همزمان استفاده از دیپلماسی در تعامل با افغانستان با محوریت مقابله با تروریسم اشاره کرد و نوشت: از زمان تسلط طالبان بر کابل افزایش تعداد حملات تروریستی در پاکستان این کشور را نسبت به همکاری مثمر ثمر با طرف افغانستانی ناامید کرده است.
در این گزارش آمده است: پاکستان در پنج ماه اول سال جاری شاهد افزایش ۸۳ درصدی حملات تروریستی بوده و این وضعیت مقامات کشور را وادار کرد تا کارزار جدیدی را علیه گروه های شبه نظامی آغاز کنند.
منابع آگاه گفتند که بر اساس طرح جدید، پاکستان بار دیگر با افغانستان ارتباط نزدیک برقرار میکند و به این کشور فرصت خواهد داد تا به وعده های خود در ریشه کنی پناهگاه های تروریستی عمل کند.
بر این اساس، پاکستان تلاش های دیپلماتیک جدیدی را برای متقاعد کردن طالبان افغانستان به عنوان بخشی از طرح جدید نظامی تصویب شده توسط رهبران سیاسی و نظامی این کشور انجام خواهد داد. اسلامآباد سعی دارد تا در جبهه جدید دیپلماسی تهدیدات تروریستی از خارج از مرزها را خنثی کند.
اکسپرس تریبیون نوشت: پاکستان همچنین از چین برای متقاعد کردن افغانستان در راستای بازنگری استراتژی خود در قبال گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان کمک خواهد گرفت. چینیها ظاهراً از نفوذ بیشتری بر طالبان برخوردار است در مقایسه با پاکستان که روابط تاریخی با این گروه داشت. با این حال، از زمان بازگشت طالبان به قدرت، روابط بین پاکستان و طالبان افغانستان بدتر شد.
در عین حال ابتکار دولت اسلامآباد برای عملیات جدید نظامی، با واکنش شدید جناح مخالف مواجه شد. برخی از رهبران اپوزیسیون پاکستان از جمله حزب جنبش عدالت PTI گفتند که دولت بدون مشورت با پارلمان و نیروهای سیاسی کشور قدم حساسی برداشته که تبعات زیادی به دنبال خواهد داشت.
پاکستان در دو سال اخیر شاهد افزایش بیسابقه حملات مرگبار علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی خود بود و دولت این کشور مدعی است که از دلایل اصلی تشدید ناآرامیها در پاکستان استفاده تروریستها و عناصر ضدپاکستانی از قلمروی افغانستان است و حاکمان فعلی این کشور توانایی لازم برای پرداختن به نگرانی همسایگان خود را ندارند. در عین حال کابل بارها این اتهام اسلامآباد را رد کرده است.
پاکستان امیدوار بود که تسلط طالبان در افغانستان به ریشه کن کردن تهدید تحریک طالبان پاکستان کمک کند. اما برخلاف آن انتظارات، حملات تحت حمایت این گروه ضدپاکستانی افزایش یافت.
نظر شما