آیا سیاست دولت جدید انگلیس درباره سپاه پاسداران تغییر می‌کند؟

لندن- ایرنا- به رغم جو سازی گروه‌های ضد انقلاب، دولت جدید انگلیس برنامه‌ای برای تشدید روابط با ایران و گنجاندن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی ندارد.

به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا، رسانه‌های دست راستی انگلیس پیش از برگزاری انتخابات سراسری این کشور ادعا می‌کردند که اگر حزب کارگر در انتخابات پیروز شود، مواضع تندتری را علیه ایران اتخاذ و در نخستین اقدام، سپاه را به فهرست سازمان‌های تروریستی اضافه خواهد کرد.

با این حال سه روز پس از پیروزی حزب کارگر در انتخابات، روزنامه گاردین در گزارشی نوشت که این حزب عجله‌ای برای اقدام علیه سپاه ندارد. دیوید لمی وزیر خارجه انگلیس به این نشریه، گفت: ما می‌دانیم که یکسری چالش‌های واقعی ناشی از فعالیت‌های تروریستی تحت حمایت دولت‌ها وجود دارد، و من می‌خواهم از نزدیک به این مسائل و نحوه عملکرد سابق نگاه کنم.

البته حزب کارگر زمانی که در جایگاه حزب مخالف دولت بود، حامی افزودن نام نهاد رسمی نظامی ایران به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی بود اما اکنون به نظر می‌رسد که در مواضع خود در قامت دولت مستقر، تجدیدنظر کرده است.

دستیاران وزیر خارجه انگلیس در گفت‌ وگو با گاردین ادعا کرده‌اند که لمی در حال بررسی یک اصلاحیه احتمالی به قوانین موجود است که به دولت اجازه دهد محدودیت‌های هدفمندی را علیه عملیات سازمان‌های مرتبط با دولت‌ها اعمال کند.

بر اساس این گزارش‌، لمی همچنین در حال بررسی پیامدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران در حوزه سیاست خارجی است. این نشریه انگلیسی، نوشت: «موضوع مهم برای جهان غرب این است که آیا مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور منتخب ایران قصد برداشتن گام‌هایی برای تعدیل برنامه هسته‌ای این کشور دارد یا خیر.»

اما بحث افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهاد رسمی نظامی ایران، به فهرست سازمان‌های تروریستی انگلیس، در مقطعی از ناآرامی‌های آذر ۱۴۰۱، به سوژه رسانه‌های غربی تبدیل شد. این طرح غیرقانونی به‌ واسطه تحرکات گروه‌های ضد انقلاب و حمایت لابی رژیم صهیونیستی به محافل سیاسی هم راه‌پیدا کرد اما با شکست مواجه شد.

مقام‌های دولت انگلیس همان زمان اعلام کردند که چنین اقدامی به مصلحت روابط دیپلماتیک دو کشور نیست و تمایلی به تشدید روابط با ایران ندارند.

دیوید کامرون وزیر خارجه سابق انگلیس اردیبهشت گذشته در نشست کمیته روابط بین‌الملل و دفاعی پارلمان انگلیس تصریح کرد که افزون نام سپاه به فهرست سازمان‌های تروریستی به سود انگلیس نیست.

وی ادعا کرد: تمام کارهایی را که باید انجام دهیم تا بر ایران فشار بیاوریم و مطمئن شویم جایی که آنها غیرقانونی عمل می‌کنند، می‌توانیم علیه آنها اقدام کنیم، در نظام تحریمی‌ ما لحاظ شده است. اما وقتی از پلیس، سرویس‌های اطلاعاتی و دیگران می‌پرسم که آیا اقدام بیشتر علیه سپاه ضروری است، پاسخ منفی است.

کامرون در این جلسه با اشاره به اینکه روابط دیپلماتیک انگلیس و ایران در مقطع کنونی «نسبتاً مختصر» است اما هشدار داد که شناسایی سپاه به‌عنوان سازمان به اصطلاح تروریستی به این رابطه پایان می‌دهد.

با این حال گروه‌های وابسته به رژیم صهیونیستی هر از گاهی تلاش می‌کنند تا این طرح شکست خورده را احیا کنند. چندی پیش گروه دوستی پارلمانی انگلیس - اسرائیل در نامه‌ای خطاب به نخست وزیر پیشین انگلیس، این درخواست غیرقانونی را دوباره تکرار و ادعا کرد که اقدامات فرامرزی سپاه، باعث نگرانی جامعه انگلیس شده است.

در همین پیوند سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلیس ضمن محکوم کردن تلاش‌ها برای سیاه‌نمایی سپاه اعلام کرد که این فشارها از سوی عناصری اعمال می‌شود که درصدد کاهش و تخریب روابط ایران و انگلیس هستند.

سفارت کشورمان پیشتر در بیانیه‌ای برای نشریه میدل‌ایست‌آی، نوشت: ما معتقدیم که فشار برای تحریم سپاه تحت تأثیر بازیگران خارجی، به ویژه رژیم اسرائیل است که سابقه خصومت با ایران دارد. این تلاش به جای ارتقای صلح و ثبات در منطقه، در خدمت تشدید تنش‌ها و ایجاد تقابل است.

در این بیانیه با اشاره به اینکه سپاه پاسداران در مقابله با «تهدیدات تروریستی و گروه های افراطی» خاورمیانه، نقش بسیاری مهمی را ایفا کرده است، افزود: «اتهامات تروریستی علیه سپاه فاقد دلیل و مدرک است و با گرایش‌های سیاسی مطرح می‌شود.»

تحلیلگران در انگلیس هم معتقدند که قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی، تنش‌ها بین لندن و تهران را در میان تحولات غرب آسیا تشدید و هر گونه امید در خصوص تلاش‌های دیپلماتیک برای نجات توافق سال ۹۴ را پیچیده خواهد کرد. از این رو به نظر می‌رسد که انگلیس تمایلی به چنین اقدام تنش‌زایی ندارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha