سجاد اعیانی در گفتوگو با ایرنا، در رابطه با رویکرد دولت سیزدهم در زمینه توسعه صادرات نفت خام، اظهار داشت: دولت سیزدهم بر توسعه روابط با پالایشگاههای خصوصی در مقیاس کوچک در شرق آسیا متمرکز شد. این پالایشگاهها انعطافپذیری و انطباقپذیری را فراهم میکردند و امکان انجام معاملات بدون ریسک و سریع نفت خام ایران را فراهم میکردند.
وی افزود: ایران همچنین با برخی کشورهای همسو با خود برای بازیابی و نوسازی پالایشگاههای مستهلک شده این کشورها همکاری کرد و شریک راهبردی این آنها شد. این استراتژی شامل صادرات تخصص و تجهیزات ایرانی برای ارتقا این پالایشگاهها و اطمینان از مناسب بودن آنها برای فرآوری نفت خام ایران بود. در ازای آن، این کشورها سپس از امکانات ارتقا یافته برای پالایش نفت ایران استفاده خواهند کرد و منافع قابل توجهی برای هر دو طرف به همراه خواهد داشت.
این کارشناس انرژی ادامه داد: ایران همکاریهای انرژی خود را با کشورهای آمریکای جنوبی، آفریقا و آسیای مرکزی گسترش داده و از طریق بازسازی استراتژیک پالایشگاهها در این مناطق توانست مقصدهای صادراتی نفت خود را متنوع کند و محدودیتهای تحمیل شده توسط تحریمها را دور بزند.
اعیانی گفت: دیپلماسی فعال انرژی دولت سیزدهم منجر به رشد قابل توجه ۳۰۰ درصدی صادرات نفت خام ایران، حتی با وجود تداوم تحریمها شد. مهم این است که این افزایش صادرات نفت به افزایش ۲۷۶ درصدی درآمدهای ارزی ایران از فروش نفت خام نیز تبدیل شده است. این درآمدها، انعطافپذیری اقتصادی ایران را تقویت کرده و کشور را قادر میسازد تا برای توسعه بیشتر زیرساختها و قابلیتهای انرژی خود سرمایهگذاری کند.
وی با اشاره به سیاست ایران در بازطراحی تجارت انرژی خود با معماری جدید مبتنی بر توسعه بازارهای جدید نفتی و افزایش تعاملات گازی با کشورهای همسایه، بیان کرد: سیاست بازطراحی شده تجارت نفت خام که توسط دولت سیزدهم ایران اجرا شد، نشاندهنده هدایت موفق سناریوهای چالش برانگیز است.
این کارشناس انرژی تاکید کرد: دولت علیرغم مواجهه با تحریمها، با استراتژیهای نوآورانه، جذب سرمایهگذاری خارجی، افزایش بهرهوری و در نهایت فراتر رفتن از سطح درآمد ارزی حاصل از دوره قبل از تحریم به نتایج قابلتوجهی دست یافت.
اعیانی تصریح کرد: دولت شهید رئیسی راه را برای رشد پایدار بلندمدت در صنعت نفت و گاز، جذب سرمایهگذاری در زیرساختها و نوسازی هموار و زمینه را برای موفقیتهای آینده در عبور از چالشهای مختلف اقتصادی فراهم کرده است.
وی با اشاره به تحول تجارت گاز و مشتقات گازی گفت: تحول عظیم تجارت انرژی ایران با کشورهای همسایه تحت رهبری دولت شهید رئیسی قابل توجه بوده است. تلاشهای دولت برای اولویتبندی حسن همجواری، تسویه بدهیهای قبلی و ارتقای همکاریهای گازی با ترکمنستان، لحن مثبتی را برای همکاریهای آتی در بخش انرژی ایجاد کرده است.
این کارشناس انرژی اظهار داشت: رشد صادرات گاز، صادرات LPG و جمع آوری گازهای همراه همگی به دگرگونی تجارت انرژی ایران با کشورهای همسایه کمک کرده که در دولت سیزدهم رخ داده است.
نظر شما