روستای قهی، تابلویی زیبا از تاریخ اصفهان + فیلم

اصفهان- ایرنا- «قهی» روستایی در ۸۰ کیلومتری شرق اصفهان است که با بافت قدیمی و زیبای خود، روایتگر تاریخ بوده و بخش زنده‌ای از معماری و فرهنگ این خطه را به نمایش می‌گذارد.

به گزارش ایرنا، روستای تاریخی قِهی یکی از مکان‌های دیدنی و زیبای اصفهان است بطوریکه می توان با یک نگاه در دل روستا شاهکارهای معماری ایران را از بافت صفوی تا قاجار دید؛ هر خانه تاریخی با آیینه‌کاری، شیشه‌های رنگی و نقاشی مزین شده است و کوچه هایش، بخشی از زندگی گذشته ساکنان روستا را به رخ می‌کشد.

بنابر روایت‌ها، وجه تسمیه قهی «قِه» به معنی قنات و جوی آب است و حرف «ی» علامت نسبت است و روستای قهی، یعنی سرزمین قنات‌ها و جویبارها اما برخی نیز معتقدند که قهی معرب «کهی» و به معنی جای پَست در مجاورت کوهپایه است.

وجود آب انبارها، گواه همنشینی خوب این روستا با کویر بوده و این گفته که قهی سرزمین قنات‌هاست را تایید می‌کند؛ هوای قهی روزها گرم اما شب‌ها خنک است و این خنکی شب، حال و هوای زندگی در کویر را پر رنگ می‌کند.

هر چند قهی در تمام فصل‌ها زیباست اما به‌دلیل هوای گرم و خشکی که دارد، توصیه می شود در پاییز و بهار به این خطه سفر کرد.

چشم‌نوازی این روستا به خانه‌های تاریخی، آب انبارها و معماری زیبای خشت و گلی‌ است بویژه اینکه غروب یک روز پاییزی در مرکز روستا باشیم و وقتی هوا گرگ و میش است می‌بینیم که پرتو طلایی رنگ خورشید، چه زیبا جلوه بی‌نظیری از خلقت را پیش رو قرار می‌دهد، تصویری که نشات گرفته از خلاقیت دست انسان و خداست.

اگر به تاریخ قهی نگاهی بیندازیم متوجه می شویم وجود بارش‌های پاییز و زمستان و پوشش گیاهی آن، این روستا را در نیم قرن گذشته به مرکز پرورش شتر تبدیل کرده است.

از ظاهر خانه‌های تاریخی و نوع درهای ورودی و معماری‌ آنها می‌توان فهمید کدام خانه برای ارباب و کدام، متعلق به رعیت است.

با اینکه گفته می‌شود ۲۰ خانه تاریخی این روستا متعلق به دوره صفوی و ثبت ملی شده است اما با دیدن آثار و بناهای تاریخی آن می‌توان قدمت روستا را به قبل از صفوی هم تخمین زد.

روستای قهی، تابلویی زیبا از تاریخ اصفهان + فیلم

بر اساس اطلاعات کتاب «زبدة التواریخ» نوشته حافظ ابرو قدمت این روستا به قرن هشتم هجری قمری نیز بازمی‌گردد؛ نوشته‌های حکاکی شده بر سنگ قبرها و آثاری که از گذشتگان برجا مانده است نیز قدمت روستا در دوران صفوی را نشان می‌دهد.

اما ماکسیم سیرو باستان‌شناس فرانسوی و استاد معماری دانشگاه تهران و هنرهای زیبا که حدود ۶۰ سال پیش از روستای قهی دیدن کرد با بررسی معماری ‌آن از جمله «مسجد ‌جامع» و بنای «امامزاده شاه‌عبدالواحد»، معتقد بود قدمت روستا به پیش از اسلام می‌رسد.

به گفته او، بنای اصلی مسجد، چهارطاقی و به سبک معماری ساسانی ساخته شده است.

اما آنچه بر ارزش تاریخی این روستا می‌افزاید شترخانه، برج و بارو، سر درهای نیمه اشرافی، ۲ آب انبار خشت و گلی و خانه‌های تاریخی است که با گذر از کوچه‌ها و نگاه عمیق به خانه‌های زیبا متوجه می‌شوید که هنوز بخش قابل توجهی از بافت تاریخی روستا سالم مانده است.

روستای قهی در ۸۰ کیلومتری شرق اصفهان و ۱۱ کیلومتری جنوب غرب کوهپایه قرار دارد و سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت ‌شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha