تحکیم پیوند مراجع علمی با محیط زیست در خانه‌های فناور

همدان- ایرنا- خانه های فناور زمینه ای برای تحکیم پیوند دانشگاه‌ها و مراجع علمی و تخصصی با محیط زیست، همچنین خانه ای برای ارائه ایده‌ها و مشارکت علاقه مندان به حفظ محیط زیست است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ضرورت ارتقای پژوهش های علمی و دانش بنیان و توانمندیهای فردی، سازمانی و مدیریتی، ارائه برنامه های توسعه کسب و کارهای موثر بر اشتغال پذیری همچنین بهره مندی از فناوری های نوآورانه محیط زیستی و تعادل زیست بوم ها و پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست همراستا با سیاست های کلی محیط زیست، ایجاب می کند تا با ایجاد فضایی تخصصی امکان تحلیل و بررسی چالش های محیط زیست با نظر متخصصان امر فراهم شود.

خانه ها فناور می تواند زمینه ای برای توسعه کسب و کارهای دانش بنیان، کارآفرینی و استقرار پایدار مشاغل سبز، شناسایی فرصت‌ها و راهکارهای طبیعت محور برای بهبود معیشت جوامع محلی باشد.

خانه فن آور محیط زیست، محلی است برای برگزاری نشست های علمی و تخصصی به منظور تحلیل و بررسی چالش‌ها و نیازهای محیط زیست کشور، شناسایی راهکارهای فناورانه برای حفاظت از محیط زیست و همرسانی و حمایت از ایده‌ها و یافته‌های مبتنی بر پژوهش و فناوری که از طرف نخبگان و صاحبنظران حوزه محیط زیست ارائه می‌شود.‌

به طور معمول خانه های فناور در دانشگاه ها، پژوهشکده ها، پارک علمی و تحقیقاتی یا یکی از نهادهای متولی در حوزه علمی و فناوری استقرار می یابد که هفته گذشته خانه فناور محیط زیست همدان در پارک علم و فناور راه اندازی شد.

بر اساس دستورالعمل معاونت‌های پژوهش و فناوری دانشگاه‌های استان، روسای پارک علمی و فن آوری، بنیاد نخبگان، اداره آموزش، پژوهش و فناوری سازمان صنعت، معدن و تجارت به عنوان اعضای اصلی خانه فن آور همچنین فرهیختگان و نخبگان، اعضای هیات علمی، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران، صاحبان کسب و کارهای دانش بنیان و فعالان حوزه فناوری های محیط زیست با ارائه درخواست به دبیر خانه فناور به عنوان اعضای عادی خانه فن آور به عضویت خانه فناور استان در می آیند.

رییس اداره آموزش و مشارکت های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست از ایجاد خانه های فناور محیط زیست در ۲ بعد کلان و خرد خلاصه می شود که هدف کلان آن رفع چالش‌ها و نیازهای محیط زیست از طریق بهبود فرایند پژوهش‌ها و تحقیقات علمی و دانش بنیان و ارتقای ظرفیت‌های فردی، سازمانی و مدیریتی صاحبان ایده و اختراع، کارآفرینان، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها است.

عباس ایزدی افزود: از اهداف خُرد راه اندازی خانه های فناور می توان تحلیل چالش ها و نیازهای محیط زیست، شناسایی راهکارهای فناورانه و تجارب سازندهی بومی در زمینه حفظ تعادل زیست بوم ها و پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست اشاره کرد.

وی ادامه داد: شناسایی اولویت‌های پژوهشی محیط زیست و ظرفیت‌های علمی و تحقیقاتی استان، تهیه و تدوین دستورالعمل‌های فنی، تالیف و ترجمه متون تخصصی در ارتباط با فناوری‌های نوین محیط زیست، معرفی امکانات و ظرفیت های همکاری سازمان و ادارات کل به جامعه علمی، پژوهشی و تحقیقاتی استان، شناسایی و ارتباط گیری با جامعه علمی و دانشگاهی استان شامل اساتید، محققان، مخترعان و دانشجویان از دیگر اهداف است.

به گفته رییس اداره آموزش و مشارکت های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان، تحصیلات تکمیلی و ایجاد بانک اطلاعاتی بر اساس علایق، تخصص، مهارت ها و زمینه های همکاری موجود، معرفی فناوری ها و راهکارهای دانش بنیان موثر در ارتقای بهره وری منابع و پیشگیری از آلودگی محیط زیست به واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی استان در خانه فناور محیط زیست دنبال می شود.

ایزدی افزود: پایش فعالیت استارتاپ های داخلی، حمایت و برنامه ریزی برای توسعه خدمات استارتاپ های موجود و جدید و ارائه ایده‌ها و راه حل های نوین برای استفاده از ظرفیت ها و افزایش اشتغال دانشجویان و دانش آموختگان رشته های مرتبط با محیط زیست با ارزیابی زیرساختهای لازم و راهکارهای مختلف در سطح جهانی مد نظر است.

وی ارائه برنامه های ترویجی، آموزشی و پژوهشی در زمینه مهارت های مرتبط با مشاغل سبز، شناسایی فرصت ها و راهکارهای طبیعت محور برای بهبود معیشت جوامع محلی، توسعه همکاری با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان دانشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها، پارکهای علمی و فناوری، برنامه ریزی برای ترغیب، تسهیل و ایجاد انگیزه برای برقراری ارتباط و همکاری و بازگشت متخصصان ایرانی و فراهم کردن شرایط انتقال مهارتها، روشها و قابلیتهای خدماتی نوین آنان به داخل کشور را از دیگر اهداف پیش روی خانه فناور محیط زیست دانست.

رییس اداره آموزش و مشارکت های مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان گفت: ذی نفعان در خانه های فناور همه صنعتگران، کارآفرینان، متخصصان، دانشگاهیان، صاحبان ایده، شرکتهای دانش بنیان و فناورانه هستند که می‌توانند به موازات ارائه خدمات به گروههای متقاضی، از خدمات ارائه شده توسط گروه های دیگر بهره مند شوند.

ایزدی افزود: همه مسئولان محلی، منطقه ای، استانی و ستادی نیز می توانند نظر، پیشنهاد و ایده‌های خود را از طریق مسئول خانه فناور محیط زیست در اختیار اعضای اصلی قرار دهند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان هم در این باره اظهار کرد: خانه های فناور محیط زیست بر اساس سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری در این حوزه، سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور و اصل پنجاه قانون اساسی که حفظ محیط زیست را تکلیف همگانی دانسته و خدشه و آلودگی و ضرر و زیان به محیط زیست را جرم انگاری کرده در حال راه اندازی هستند.

سیده مریم محمدی اضافه کرد: استان های مختلف خانه فناور را در دانشگاه و مراکز علمی راه اندازی کردند اما محیط زیست همدان در پارک علم و فناوری این مجموعه را به راه انداخت.

وی بیان کرد: برخی صنایع خواستار دریافت پیشنهاد و مشاوره از محیط زیست هستند اما بر اساس قوانین و مقررات ادارات کل محیط زیست استان ها و کارشناسان ناظر بر نحوه عملکرد و حُسن اجرای قوانین محیط زیستی در این رابطه محدودیت دارند که خانه های فناور می تواند این خلاء را جبران کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان ادامه داد: بنابراین قرار است این موضوعات به خانه های فناور و پژوهشگران حوزه محیط زیست برون سپاری شود.

محمدی گفت: هدف محیط زیست از ایجاد خانه های فناور در بعد کلان شناخت چالش های زیست محیطی و ارایه راهکارهای علمی و پژوهش محور و دانش بنیان برای رفع آنهاست.

وی ادامه داد: همچنین هدف خُرد این مجموعه گردآوری بانک اطلاعاتی و ایجاد محفلی برای اینکه پژوهشگران و دانش آموختگان حوزه محیط زیست که در راستای رفع چالش های پیش روی این حوزه حرفی برای گفتن دارند بتوانند در این محفل گرد هم بیایند.

محمدی گفت: چالش های زیست محیط را می توان در بستر خانه های فناور شناسایی کرد چرا که بیشتر مواقع چالش های شناسایی شده از سوی دولتی ها با موانع و چالش های پیدا شده از سوی جوانان و سمن ها که در بطن اجتماع هستند متفاوت بوده که می توانند همدیگر را تکمیل کنند.

وی بیان کرد: پس از شناسایی چالش ها در ادامه می توان برای رفع آن پژوهش های علمی، مدون مبتنی بر دانش روز طرح کرد و با توجه به نیاز بودن این پژوهش از دستگاه ها خواست در این باره اعلام اعتبار کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان گفت: در خانه های فناور می توان برنامه های آموزشی و ترویجی با استفاده از متخصصان اداره محیط زیست، پارک علم و فناوری و اعضای هیات علمی دانشگاه ها پیش بینی کرد و همچنین برای تعریف و ترجمه متون تخصصی محیط زیست از توانمندی اعضای این خانه ها بهره مند شد.

محمدی با بیان اینکه باید مجله ها و مقالات زیست بومی ترجمه و در اختیار دانش آموختگان محیط زیست قرار گیرد،گفت: امکان و ظرفیت همکاری دستگاه ها را برای اعضای خانه فناور محیط زیست و دانش آموختگانی که به این خانه آمد و شد دارند مهیا می شود.

وی افزود: این افراد به عنوان اعضای خانه فناور محیط زیست به ادارات، دستگاه ها و دانشگاه معرفی می شوند تا همکار طرح های پژوهشی شوند.

محمدی با تاکید بر اینکه باید از تجربه های ارزنده دیگر خانه های فناور محیط زیست کشور استفاده شود، ابراز امیدواری کرد وب سایتی حرفه ای در این باره طراحی و در این بستر بتوان حضور مجازی اعضای علاقه مند را فراهم کرد.

رییس پارک علم و فناوری همدان نیز گفت: راه اندازی خانه فناور ابتکار سازمان حفاظت محیط زیست به شمار می رود چرا که موضوع های زیست محیطی جزو مسائل مهم کشور است که به علت نادیده و کم اهمیت جلوه دادن آنها، جامعه امروز بشری دچار مشکلات بزرگی شد.

مجید کزازی افزود: انسان در یک زیست بوم متشکل از عوامل زنده و غیرزنده زندگی می کند که تبادل عوامل زنده و غیرزنده باعث پایداری محیط زیست می شود و این عوامل با توجه به وسعت، جمعیت و تاثیر گذاری می توانند کنار هم در زیست بوم به زندگی و حیات خود ادامه دهند.

وی ادامه داد: هر چند نگاه افراد به زیست بوم متفاوت است اما همه در یک موضوع مبنی بر ضرورت پایداری زیست بوم اشتراک نظر دارند که در این راستا حذف یکی از عوامل زنده زیست بوم و کاهش غیرمتعارف جمعیت یک گونه از حیات وحش و موجودات می تواند زندگی افراد را به مخاطره بیاندازد.

رییس پارک علم و فناوری همدان تاکید کرد: حتی حذف کامل «سن غلات» که آفتی برای مزارع به شمار می رود آسیب زا است بنابراین انسان در استفاده از آفت کش ها باید حد تعادل را نگه دارد.

کزازی گفت: آلوده کردن هوا و آب ها و خاک از عوامل غیر زنده به شمار می رود که هر چند ممکن است این آسیب به شکل مزمن دیده شود (نه حاد) اما خسارت آن از آسیب حاد هم بدتر است چرا که در بستر کار و زمان به وجود آمده و جبران آن بسیار سخت است.

وی راه اندازی خانه فناور محیط زیست در پارک علم و فناوری را ایده های خوب دانست و افزود: باید کلاس ها و دوره های آموزشی متناوب و مستمر برگزار و با ارتباط تنگاتنگ، شرکت هایی که در پارک علم و فناوری مستقر هستند محیط زیست را در کنار خود ببینند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha