به گزارش ایرنا، اگرچه توسعه مهارت استفاده از فناوری برای کودکان و نوجوانان بسیار مهم است زیرا این نسل در تمام طول زندگی خود از کامپیوتر استفاده خواهند کرد، اما استفاده بیش از حد از فناوری میتواند تأثیرات منفی بر سلامتی داشته باشد.
در یک دهه اخیر محققان علوم رفتاری و جامعه شناسان، تحلیل ها و تحقیقات متعددی را در زمینه تاثیر فناوری های نو بر کودکان و نوجوانان انجام داده اند؛ در این رابطه پایگاه دانشگاه ملی آمریکا (ان یو) که به آموزش های عمومی در زمینه توسعه مهارت های فردی نیز می پردازد، در گزارشی به بررسی مهمترین آسیبهای ناشی از استفاده مستمر از فناوری های نوین در این قشر پرداخته است.
بر اساس این گزارش آثار منفی تکنولوژی بر سلامت کودکان گسترده بوده و مخاطراتی چون افزایش خطر چاقی تا از دستدادن مهارتهای اجتماعی را در بر می گیرد؛ البته این به معنای آن نیست که والدین باید به طور کامل فناوری را برای کودکان ممنوع کنند اما مهم است که والدین از تأثیرات بالقوه فناوری بر کودکان آگاه باشند و راهبردهایی را برای محدودکردن زمان استفاده کودکان از صفحه نمایش توسعه دهند.
چگونه فناوری کودکان را تحتتأثیر قرار میدهد
فناوری همهجا وجود دارد و اگرچه نمیتوانیم و نباید فناوری را به طور کامل برای فرزندان ممنوع کنیم، اما میتوانیم برای آنان محدودیتهایی را تعیین کنیم تا برخی از اثرات منفی آن را جبران کنیم.
استفاده بیش از اندازه از صفحه نمایش میتواند بر سلامت جسمی و همچنین رفتار کودک تاثیر بگذارد؛ به همین دلیل لازم است در مورد آثار جسمی و ذهنی استفاده بیش از حد از یک چیز خوب (فناوری) بیشتر بدانید و کشف کنید تا بدانید چه کاری میتوانید برای کمک به فرزندتان انجام دهید.
چاقی دوران کودکی و فناوری
با افزایش زمان صرف کودکان برای تایپکردن یا ضربهزدن روی یک صفحهنمایش، آنان به طور طبیعی زمان کمتری را در بیرون یا مشغول فعالیتهای فیزیکی میگذرانند.
تحقیقات همچنین نشان داده است که کودکان و نوجوانان ممکن است هنگام تماشای تلویزیون یا بازیهای ویدئویی، بیشتر غذاهای بیهدف بخورند. در نتیجه، ما شاهد افزایش نرخ چاقی در کودکان و نوجوانان هستیم.
با اینکه کودکان به طور طبیعی علاقهمند به تماشای برنامههای مختلف، بازیهای ویدئویی و استفاده از فناوری مبتنی بر برنامه هستند، بسیار مهم است که والدین اطمینان حاصل کنند که کودکان وقت خود را چگونه میگذرانند و فعالیت فیزیکی کافی دارند.
برای این منظور می بایست کودکان خود را تشویق کنید تا در بیرون از خانه بازی کنند و اگر زمان اجازه میدهد، به کودکان خود در بازیهای بیرون از خانه بپیوندید. میتوانید بازیهایی مانند پنهان و قایمموشک یا قلعهسازی انجام دهید یا یک دستکش و توپ بردارید و توپبازی کنید.
به داشتن یک برنامه تفریحی در طبیعت فکر کنید؛ در این صورت کودکان شما از زمان اضافی که برای گذراندن با شما دارند، لذت خواهند برد و ورزش و زمان بیرون از خانه به آنها کمک میکند تا انرژی خود را تخلیه کرده و بهتر بخوابند.
اثرات منفی فناوری بر رشد اجتماعی کودکان
فناوری نحوه تعامل ما با یکدیگر را کاملاً تغییر داده است. حتی بهعنوان بزرگسالان، ما بیشتر مستعد ارسال پیامک نسبت به تماس تلفنی هستیم. به طور مشابه، ما اغلب در رسانههای اجتماعی متفاوت از آنچه هستیم، رفتار میکنیم. این تفاوتها مختص بزرگسالان نیست. هنگامی که کودکان زمان زیادی را در رسانههای اجتماعی میگذرانند، میتواند منجر به کاهش عزتنفس شود.
حتماً استفاده از رسانههای اجتماعی فرزند خود را کنترل کنید و از نوع وبسایتهایی که بازدید میکنند و بازیهایی که آنلاین انجام میدهند آگاه باشید.
نوجوانان محتوای دستکاری شده، در فضای دیجیتالی را میبینند که میتواند به دلیل مقایسه نوجوانان با همسالان خود، منجر به ناراحتی شود. بهطورکلی، استفاده از فناوری میتواند باعث مشکلات اجتماعی و رفتاری در کودکان شود؛ زیرا زمان صرف شده کودکان برای تعامل با دیگران را کاهش میدهد.
حتماً استفاده از رسانههای اجتماعی فرزند خود را کنترل کنید و از نوع وبسایتهایی که بازدید میکنند و بازیهایی که آنلاین انجام میدهند آگاه باشید.
کنترلهای والدین را روی کامپیوتر، گوشیهای هوشمند و تبلتها تنظیم کنید تا وبسایتها و برنامههای نامناسب را مسدود کنید.
همچنین سعی کنید کامپیوتر، کنسول بازی یا تلویزیون را در یک اتاق مشترک نگه دارید تا بتوانید استفاده از فناوری فرزند خود را نظارت کنید.
علاوه بر نظارت بر زمان استفاده فرزندان از کامپیوتر و تلفن همراه، مهم است که اطمینان حاصل کنید آنها در فعالیتهای اجتماعی شرکت میکنند. قرار ملاقات بازی با دوستان را برنامهریزی کنید و فرزند خود را تشویق کنید تا با دیگران تعامل داشته باشد.
راه عالی دیگر برای محدودکردن زمان استفاده از صفحه نمایش و تشویق فعالیت فیزیکی و تعامل اجتماعی، ثبتنام کردن کودکان در یک تیم ورزشی است. به این ترتیب، آنها تمرینات و بازیهای سازمانیافتهای خواهند داشت که به آنها اجازه میدهد نه تنها ورزش کنند؛ بلکه با سایر کودکان هم سن خود اجتماعی شوند.
فناوری و تمرکز حواس
روزهایی که باید نوار ویدئویی VHS را برای تماشای فیلم یا گوشدادن به رادیو تمام روز برای شنیدن آهنگ موردعلاقه خود عقب و جلو کنیم، گذشته است. با اینترنت و یوتیوب، میتوانید تقریباً به طور آنی یک نمایش را تماشا کنید یا به یک آهنگ گوش دهید و حتی میتوانید از تبلیغات رد شوید. در نتیجه، کودکان امروز برای رضایت آنی آماده هستند؛ آنها آنچه را که میخواهند و آن را اکنون میخواهند.
وسایل الکترونیکی مانند گوشیهای هوشمند و تبلتها، تمرکز افراد را دشوارتر و حواسپرتی افراد را با صداهای مداوم و اطلاعیهها آسانتر میکنند. طبق یک مطالعه تحقیقاتی در کانادا، از زمان افزایش استفاده از فناوری (حدود سال ۲۰۰۰)، میانگین تمرکز حواس از ۱۲ ثانیه به هشت ثانیه کاهش یافته است.
آموزش صبر به کودکان بهاندازه کافی چالشبرانگیز است، اما چگونه میتوانیم با اثرات منفی این فرهنگ همیشه روشن مقابله کنیم؟ یک راه این است که استفاده از فناوری را محدود کنید درحالیکه کودکان روی کارهای دیگر تمرکز دارند.
استفاده از گوشی هوشمند را هنگام انجام تکالیف درسی ممنوع کنید، مکالمه و تعامل را هنگام شام تشویق کنید، تلویزیون را هنگام درس خواندن کودکان خاموش کنید.
کودکان خود را تشویق کنید تا زمانی را برای قطع اتصال و قطع ارتباط صرف کنند. بیرون بروید، با دیگران تعامل داشته باشید و در فعالیتهایی شرکت کنید که شامل صفحهنمایش نیست، مانند بازیهای تختهای، کتابها و پازلها.
مدیریت زمان استفاده از صفحه نمایش
آیا میدانید کودکان شما روزانه چقدر وقت خود را صرف دستگاههای خود میکنند؟ طبق آکادمی روانپزشکی کودک و نوجوان آمریکا (AACAP)، نوجوانان روزانه تا ۹ ساعت را صرف تماشای یا استفاده از صفحه نمایش میکنند و کودکان بین هشت تا ۱۲ سال، روزانه چهار تا شش ساعت را صرف استفاده از صفحه نمایش میکنند.
از وبسایتهایی که کودکان بازدید میکنند آگاه باشند و اطمینان حاصل کنند که کودکان زمان خود را صرف تماشای محتوای آموزشی باکیفیت میکنند.
در حالی که برخی از استفادههای الکترونیکی برای تکالیف مدرسه، بهویژه با یادگیری از راه دور، ضروری است، والدین باید سعی کنند زمان استفاده از صفحه نمایش را محدود کنند، از وبسایتهایی که کودکان بازدید میکنند آگاه باشند و اطمینان حاصل کنند که کودکان زمان خود را صرف تماشای محتوای آموزشی باکیفیت میکنند.
کلینیک مایو که یک مرکز پزشکی دانشگاهی آمریکایی است که بر مراقبت های بهداشتی، آموزش و پژوهش یکپارچه متمرکز شده است، توصیه میکند که زمان استفاده از صفحه نمایش برای کودکان بین ۲ تا پنج سال به یک ساعت در روز محدود شود.
در حالیکه دستورالعملهای زمانی دقیقی برای هر گروه سنی وجود ندارد، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه میکند که والدین کودکان بین پنج تا ۱۸ سال محدودیتهای ثابتی را برای استفاده از فناوری اعمال کنند.
با فرزند خود همکاری کرده تا استفاده از فناوری را مدیریت کنید
بدون قوانین سخت و سریع، مهم است که ارزیابی کنید چقدر زمان استفاده از صفحهنمایش برای شما مناسب است و به فرزند خود اجازه میدهید در چه فعالیتهایی شرکت کند.
استفاده از برخی فناوری خارج از تکالیف مدرسه قطعاً ضروری است؛ اگر کودکان شما به دلیل اینکه بعد از مدرسه در خانه هستند و شما مشغول کار و مراقبت از آنها هستید، زمان بیشتری را نسبت به معمول صرف استفاده از صفحهنمایش میکنند، این اشکالی ندارد، فقط سعی کنید آنچه را که انجام میدهند کنترل کنید و این کار تداخلی در تکالیف مدرسه، سلامتی یا رفتار آنها ندارد.
کودکان شما در محیطی احاطه شده توسط صفحهنمایشها و فناوری رشد خواهند کرد. اگر از همان ابتدا عادات خوبی را ایجاد کنید، میتوانید اثرات منفی فناوری بر کودکان را جبران کنید. به یاد داشته باشید که همه فناوریها بد نیستند، درباره نحوه کمک فناوری به یادگیری و توسعه کودکان بیشتر بدانید.
نظر شما