به گزارش ایرنا، پرداخت نکردن حقوق کارگران و پیمانکاران از سوی سرمایه گذار اصلی کارخانه آهک هیدراته چرام ،اعتراض و اعتصاب کارگران این پروژه را نیز در پی داشته است.
ساخت کارخانه آهک هیدراته چرام همجوار شهر چرام و در محدوده"شمس آباد" و سه راهی چرام، گچساران و باشت واقع شده است که مجری آن شرکت تهیه و تولید مواد معدنی وابسته به وزارت صنعت و معدن است و سرمایه گذار این پروژه هلدینگ غدیر است.
مجری این پروژه ساخت کارخانه را به پیمانکاری واگذار کرد که پس از ساخت کارخانه و بهره برداری، هلدینگ غدیر بهره بردار این کارخانه خواهد بود.
کلنگ زنی این پروژه به ۶ سال قبل بر می گردد که پس از ناکام ماندم پیمانکار اولیه و قلع ید آن، مجددا در سال ۱۴۰۱ ساخت و بهره برداری آن به شرکت دیگری واگذار شد که مقرر گردد پایان سالجاری بهره برداری شود که با چالش هایی مواجه است.
مواد خام این کارخانه سنگ آهک است که پس از شکستن و بر اساس دانه بندی و آبدار کردن آن به آهک صنعتی تبدیل می شود که در مجتمع های فولاد، فاضلاب ها، صنایع نیشکر و مصارف عمومی و ساختمان های عمومی استفاده می شود.
"بهمن چرامی" پیمانکار فعلی این پروژه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: این پروژه با قیمت اولیه ۱۰۴ میلیاردتومان تحت عنوان، تکمیل، اجرای عملیات، خدمات مهندسی، تامین تجهیزات، نصب و راه اندازی و آموزش کارخانه تولید آهک هیدراته"چرام" با ظرفیت ۳۰ هزار تُن در سال به صورت EPC (Engineering, Procurement and Construction یا مهندسی، تدارکات و ساخت) تعریف شد که پس از برنده شدن در بهمن سال ۱۴۰۱ مقرر گردد تا بهمن سال ۱۴۰۳ بهره برداری و تکمیل شود.
وی گفت: این کارخانه در حال حاظر با ظرفیت ۳۰ تن بهره برداری و اشتغالزایی حدود۱۳۰ نفر پیش بینی شد اگرچه قرار است این کارخانه به ۱۰۰ تن برسد که در آن زمان تعداد اشتغالزایی به ۲۴۰ نفر افزایش می یابد.
چرامی یادآور شد: سابقه ساخت این کارخانه به سال های ۹۶ و ۹۸ برمی گردد که به سرانجام هم نرسید چراکه قیمت پیش بینی شده با هزینه های ساخت، تجهیز و مهندسی کارخانه سازگاری ندارد و به همین خاطر قراردداد این کارخانه در سال ۱۳۹۸ فسخ شد حتی در زمان مناقصه جدید با اینکه در ابتدا ۹ شرکت اعلام آمادگی کردند ولی در نهایت ۲ شرکت در این مناقصه شرکت کرد و شرکت دومی مبلغ اعلامی را ۲ برابر اعلام کرد که در نهایت شرکت ما برنده این مناقصه شد.
وی افزود: عنوان پروژه در سه موضوع؛ مهندسی، ساخت و تهیه تجهیزات است که در ۶ ماهه اول پس از تحویل پروژه بخش مهندسی که حدود پنج درصد است به پایان رسید اما مهمترین چالش ها در بخش های دیگر به دلیل تورم و افزایش قیمت تجهیزات و ماشین آلات مورد نظر است.
این پیمانکار بخش اجرایی پروژه را حدود ۳۰ درصد و بخش تهیه و تدارک تجیهزات را ۶۰ درصد برشمرد و به پیشرفت هردو بخش را نیز اشاره کرد.
چرامی ادامه داد: پیشرفت فیزیکی و ساخت کارخانه توسط شرکت ما حدود ۳۰ درصد انجام شد اگرچه پیمانکار اولیه هم ۳۰ درصد کار را پیش برد که در صورت تامین اعتبارات مورد نظر این بخش از کار تا پایان سال به بهره برداری می رسد.
وی مهمترین چالش خود را در بخش خرید تجهیزات دانست و یادآورشد: برای این بخش در مناقصه ۶۵ میلیارد تومان پیش بینی شد که باتوجه به استعلام های رسمی در حال حاضر به ارزش ۱۹۸ میلیارد تومان افزایش یافت و مانع اساسی ما برای خرید این تجهیزات وجود تورم و تحریم ها است.
پیمانکار ساخت کارخانه آهک هیدراته چرام، چالش مهم این پروژ را ۵۰۰ درصد رشد قیمت نجومی دانست اگرچه این پروژ ۳۰ درصد تعدیل دارد ولی ۵۰۰ درصد رشد قیمت نجومی تجهیزات را شاهد هستیم که از توان پیمانکار خارج است و نیازمند چاره جویی لازم دارد.
چرامی با اشاره به خرید تجهیزات گفت: تجهیزاتی همانند سنگ شکن، باسکول و ادوات خریداری شد که حدود هشت درصد از ۶۰ درصد آن بخش تجهیزات است ولی مهمترین تجهیزات آن همانند برق، ابزار دقیق و بخش مکانیکالش مانده است که خرید آنها از توان پیمانکار خارج است.
وی با اشاره به اعتراض کارگران و پیمانکاران گفت: حدو د۷۰ کارگر و پیمانکار جزء این پروژه هم اکنون مشغلو فعالیت هستند که مشکل بیمه آنها را حل کردیم و حقو ق ۲ ماه معوقه آنها را در هفته آینده پرداخت می کنیم.
این در حالی است که سید ولی سعادت نشان معاون برنامه ریزی و عمرانی فرماندار شهرستان چرام بدهی پیمانکار به کارگران و پیمانکارن را حدود ۳ میلیارد تومان برشمرد و گفت: حقوق پرسنل و هم حقوق پیانکاران جزء ی که برای پیمانکار این پروژه کار کردند حق الزحمه آنها پرداخت نشده است و آنها را موکول به تایید شدن صورت وضعیت خود می کند.
دستاران نماینده کارفرما(شرکت تهیه و تولید مواد معدنی) در استان با اشاره به اعتراض کارگران این پروژه گفت: اعتراض کارگران بدلیل پرداخت نکردن حقوق آنها است در صورتی که همه صورتحساب های وی توسط مجری پرداخت شده است.
وی تاکید کرد: تا امروز هر صورت وضعیتی از طرف شرکت پرداخت شد بنابراین پیمانکار باتوجه به پیشرفت پروژه پول گرفتند و صورت وضعیتی ندارد که مانده باشد.
"حجت الله موسوی فراز" رئیس اداره صنعت و معدن کهگیلویه ویراحمد ساخت این کارخانه را بدون مطالعه برشمرد و گفت در محدوده این کارخانه معدن فسفات است که نشان از نبود مطالعه دقیق و پیش بینی لازم برای ساخت این کارخانه دارد.
نظر شما