به گزارش خبرنگار ایرنا، نبود امکان استفاده کامل از ذرت تولیدی در استان، کمبود کود اوره، افزایش هزینه چاپر، حمل و نقل، قطعی برق، تامین نشدن آب کافی و قیمت پایین از جمله مهمترین مشکلات مطرح شده از سوی ذرتکاران چهارمحال و بختیاری است.
امسال ۶ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی چهارمحال و بختیاری به زیر کشت ذرت رفت و با پیشبینی برداشت ۶۵ تن محصول در هکتار انتظار میرود ۴۰۰ هزار تن محصول ذرت در استان برداشت شود.
بیشترین سطح زیر کشت ذرت علوفهای با ۲ هزار هکتار در شهرستان شهرکرد، یک هزار و ۵۰۰ هکتار در فارسان و ۹۰۰ هکتار در بروجن و مابقی با سطح زیرکشت کمتری در شهرستانهای دیگر به زیر کشت رفته است.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری می گوید: کشت ذرت علوفهای از اواسط اردیبهشت تا اوایل تیرماه و برداشت این محصول نیز از واخر شهریور تا ۲۰ مهر ماه ادامه دارد.
روح الله سعیدی با اشاره به تامین بذر، کود و سم مورد نیاز کشاورزان به قیمت یارانهای گفت: محصول ذرت در چهارمحال و بختیاری به شیوه بارانی و تیپ آبیاری میشود که برای تولید محصول ذرت مفید است.
به گفته سعیدی، در شیوه آبیاری تیپ میزان کارایی و راندمان مصرف آب ۷۰ درصد نسبت به روش غرقابی و ۳۰ درصد نسبت به شیوه بارانی است.
کشاورزان درباره مشکلاتشان چه میگویند؟
یکی از کشاورزان ذرتکار چهارمحال و بختیاری که ۲۵۰ هکتار از مزارع خود را به زیر کشت ذرت علوفهای برده است با گلایه از کیفیت بذر به خبرنگار ایرنا گفت: برخی از بذرها با وجود اینکه گواهی شده هستند اما سبز نمیشوند.
اکبر نیکخواه کمبود کود ازته را از دیگر مشکلات ذرتکاران عنوان کرد و افزود: ذرت از جمله محصولاتی است که نیاز زیادی به کود ازته دارد اما استان همکاری لازم را ندارد و کشاورز باید از بازار آزاد و واسطهها با قیمت گزاف (کود اوره دولتی یکمیلیون و ۵۰۰ هزار ریال و آزاد چهار میلیون و ۵۰۰ هزار ریال ) نسبت به تهیه کود اقدام کند.
او با بیان اینکه مقدار کود اوره تامین شده از سوی شرکت خدمات حمایتی برای ذرتکاران کافی نیست اظهار داشت: هکتاری هزار کیلو کود اوره برای ذرت نیاز است در حالی که ۷۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم بیشتر تامین نمیشود و کشاورز برای تامین مابه تفاوت این کود باید به سراغ بازار آزاد برود.
به گفته نیکخواه، کودهای فسفاته و پتاسه را میتوان به راحتی تامین کرد اما خرید و فروش کود اوره به صورت آزاد ممنوع است و باید از شرکت خدمات حمایتی تامین شود.
الزام وجود زیرساخت مناسب برای نگهداری ذرت علوفهای
یکی دیگر از کشاورزان ذرتکار چهارمحال و بختیاری گفت: کشاورزان ذرتکار در کنار مزارع خود که هر کدام ۱۰ تا ۵۰ یا ۱۰۰ هکتار سطح زیرکشت ذرت علوفهای دارند انبار، مخزن و سیلویی برای نگهداری محصول ندارند در حالی که امور اراضی باید این مجوز را به کشاورزان ذرت کار بدهد.
علی غفارینیا با بیان اینکه شرایط نگهداری ذرت علوفهای مانند محصولات باغی شامل گردو و بادام نیست ادامه داد: وجود انبار، مخزن و یا سیلوی مخصوص برای نگهداری ذرت موجب میشود در صورت نبود مشتری مناسب محصول در انبار نگهداری و در زمان مناسب به بازار عرضه شود.
او در خصوص سیلوی ذرت علوفهای گفت: این سیلو همانند استخری است که کف آن چاهکی وجود دارد که محصول پس از برداشت در آن ریخته و با لودر فشرده و آب آن تخمیر و ضایعات آن وارد چاهک میشود که اگر ذرت در این انبارهای استاندارد نگهداری شود از مهرماه که زمان برداشت محصول فرا میرسد تا اردیبهشت سال آینده هیچ اتفاقی برای محصول نمیافتد.
غفارینیا یادآور شد: در زمان حاضر بیشتر گاوداران استان با توجه به داشتن زیرساخت مناسب نگهداری ذرت علوفهای به اندازه نیاز سال محصول را خریداری میکنند اما کشاورزان این زیرساخت را ندارند و مجبور هستند محصول خود را به قیمت ناچیز به گاوداران استانهای دیگر بفروشند.
او با اشاره به ایجاد زیرساخت مناسب برای نگهداری ذرت علوفهای در شهرک صعنتی جونقان که برای نخستین بار فراهم شده است گفت: این مجموعه امکان تبدیل ذرت علوفهای به بستههای ۳۰ کیلویی که حمل و جابهجایی بستهها راحت و فسادپذیری آنها به صفر میرسد را دارد.
غفارینیا ادامه داد: اگر این فرایند در استان توسعه یابد کمک بزرگی به ذرتکاران است چون بسیاری از کشاورزان ذرتکار دامدار نیستند که امکان نگهداری محصول خود را داشته باشند.
پایین بودن قیمت حرف مشترک ذرتکاران
نرخ پایین تعیینشده برای خرید ذرت علوفهای از کشاورزان ذرتکار و نبود صنفی برای تعیین قیمت محصول براساس هزینهای که کشاورزان انجام میدهند از دیگر مشکلات ذرت کاران چهارمحال و بختیاری است.
علی غفارینیا از کشاورزان ذرتکار چهارمحال و بختیاری میگوید: در کنار تحویل کود در زمان نامناسب، نبود بذر گواهی شده با کیفیت و مشکلات ناشی از خشکسالی و کمآبی؛ فروش محصول از دیگر مشکلات این کشاورزان است.
او افزود: در زمان حاضر یک اتحادیه و سرصنفی برای ذرتکاران در استان وجود ندارد که به مشکلات ذرتکاران بپردازد و با برآورد دقیق و آنالیز قیمت براساس هزینهای که کشاورز میکند قیمت خرید را مشخص کند.
وی اظهار داشت: گاوداریهای بزرگ استان در این فصل که زمان برداشت ذرت علوفهای است برای خرید محصول با کشاورز همراهی و همکاری میکنند اما در زمان تسویه حساب به گونهای عمل میکنند که رضایت کشاورز جلب نمیشود به همین دلیل کشاورز مجبور است برای بازگشت سرمایه این همه منابع شامل نیروی انسانی، خاک و آب استان که برای تولید محصول هزینه میشود راهی گاوداریهای استانهای همجوار شود.
اکبر نیکخواه از دیگر کشاورزان ذرتکار چهارمحال و بختیاری نیز با انتقاد از قیمت پایین این محصول گفت: قیمت تعیین شده ذرت؛ هزینههای کشاورزان را پوشش نمیدهد.
او با اشاره به اینکه محصول ذرت از جمله محصولاتی است که مشمول خرید تضمینی نمیشود افزود: ذرت جزو محصولاتی نیست که قیمتگذاری شود و قیمت آن براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
نیکخواه ادامه داد: محصول ذرت از جمله محصولاتی است که امکان نگهداری آن در انبار وجود ندارد و پس از برداشت و انتقال به سیلوهای مخصوص برای جلوگیری از خراب شدن باید هوای آن خارج شود.
به گفته نیکخواه، شرایط خاص محصول ذرت موجب میشود تا متقاضیان این محصول که دامداران هستند قیمتی را برای خرید مشخص میکنند و کشاورزان نیز مجبور به فروش میشوند.
او اظهار داشت: با توجه به شرایط خاص آب و هوایی و سرما و همچنین افت محصول، ذرتکاران چهارمحال و بختیاری تنها یک ماه فرصت دارند محصول را برداشت و از زمین خارج کنند.
یکی دیگر از ذرتکاران چهارمحال و بختیاری نیز با گلایه از قیمت پایین تعیینشده برای خرید ذرت گفت: قیمت امسال ذرت که از کشاورز خریداری میشود ۲۲ هزار ریال و قیمت تمام شده که تحویل دامداریها میشود ۳۲ هزار و ۵۰۰ ریال است که این قیمت متناسب با هزینههای انجام شده برای کاشت، داشت و برداشت نیست.
یاور سلیمی افزود: قیمت تعیینشده ذرت با توجه به افزایش هزینه چاپر، کرایه ماشین و سایر هزینههای دیگر، تنها سه پنجم هزینهای است که کشاورزان ذرتکار برای کشت این محصول انجام دادهاند و به تعبیری باز هم دست کشاورزان خالی است.
او یادآور شد: کرایه چاپر از یکمیلیون و ۱۵۰ هزار ریال به ۲ میلیون ریال و کرایه ماشین از سه به چهار میلیون ریال افزایش یافته این درحالی است که قیمت ذرت نسبت به سال گذشته تنها ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال افزایش یافته است.
یکی دیگر از ذرتکاران چهارمحال و بختیاری گفت: قطعی برق موجب شد تا کشاورزان در تامین آب محصول با مشکل روبرو شوند و با توجه به گرما تاثیر منفی روی محصول ذرت وارد کرد.
محسن رفیعی افزود: انتظار میرفت با تعیین قیمت مناسب ذرت بسیاری از هزینه ذرتکاران جبران شود که این اتفاق نیفتاد.
ذرت تولیدی چهارمحال و بختیاری با کیفیت است
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص کیفیت پایین محصول ذرت امسال به دلیل قطعی برق که منجر به آبیاری نامناسب محصول شده بود گفت: کیفیت محصول امسال ذرتکاران خوب است و این مشکل عمومی نیست و شاید به صورت موردی و مصداقی باشد.
حسین برزگر به اشاره به افزایش سطح زیر کشت ذرت امسال نسبت به سال گذشته به خصوص در شهرستان فارسان افزود: با وجود تاکید سازمان جهادکشاورزی بر ضرورت رعایت برنامه الگوی کشت و به زیر کشت رفتن چهار هزار هکتار از زمینهای کشاورزی به کشت ذرت اما این اصل رعایت نشد.
او اضافه کرد: براساس برنامه الگوی کشت باید چهارهزارهکتار از زمینهای کشاورزی چهارمحال و بختیاری به زیر کشت ذرت میرفت این درحالی است که در برخی از مناطق تا ۲۵ درصد فراتر از برنامه الگوی کشت به زیر کشت ذرت رفته است.
برزگر در خصوص برخی مشکلات ناشی از کمبود آب اظهار داشت: مشکل کمبود آب در برخی از مزارع ذرت به دلیل افزایش سطح بود.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص کمبود کوه اوره به عنوان یکی از الزامات کشت ذرت گفت: براساس بند ب ماده ۳۳ قانون برنامه هفتم توسعه توزیع کود شیمیایی براساس برنامه الگوی کشت به کشاورزان اختصاص مییابد و در صورت رعایت نکردن این الگو همان میزان ثابت کود بین تعداد بیشتر کشاورزان توزیع میشود.
به گفته برزگر، براساس ماده قانونی ذکر شده کود به کالاهای اساسی گندم، برنج، کلزا، جو و چغندرقند اختصاص مییابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: تامین کودهای فسفاته و پتاسه به صورت آزاد است اما کود اوره باید براساس برنامه الگوی کشت توزیع شود.
او ادامه داد: یکی از برنامههای دولت در خصوص الگوی کشت حذف مزیت نسبی و محدودیت خدمات بعضی از محصولات خارج از برنامه است تا به این صورت کشت کالاهای اساسی و راهبردی رقابتپذیر شود.
استفاده از ذرت علوفهای در استان با بهرهبرداری از پروژههای در دست اجرا
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه ماهیت محصول ذرت علوفهای این است که به صورت علوفه تَر فروخته شود و نیازی به نگهداری و بسته بندی آنچنانی ندارد گفت: این استان یکهزار و ۵۰ واحد دامداری صنعتی دارد که همه این واحدها برای تامین و نگهداری علوفه دامهای خود مجهز به سیلو هستند.
او ادامه داد: با این وجود برای اینکه ظرفیت جدیدی برای مصرف ذرت علوفهای استان فراهم شود مجوز ۲ واحد پروانه بستهبندی علوفه یکی در شهرک صنعتی جونقان و دیگری در شهرک صنعتی سورشجان صادر شده است که پیشرفت فیزیکی آنها در زمان حاضر به ۳۰ تا ۴۰ درصد رسیده است.
برزگر اضافه کرد: افزون براین عملیات اجرایی ۱۱ مجتمع دامداری جدید نیز در استان آغاز شده که با راهاندازی این واحدها تمام علوفه تولیدی در استان استفاده میشود.
به گفته رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری، امسال بیش از ۴۰۰ هزار تن ذرت علوفهای در استان تولید میشود که ۲۰۰ هزار تن آن مصرف حوزه دام استان است که عمده آن در سیلوی دامداریهای صنعتی و دامداری بزرگ استفاده میشود و مازاد آن به خارج از استان ارسال میشود که انتظار میرود با توجه به پروژههای در دست اجرای کل این محصول تولیدی در استان استفاده شود.
به گزارش ایرنا، به گزارش ایرنا، سالانه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در استان چهارمحال و بختیاری تولید میشود.
نظر شما