عراقچی: وظیفه سیاست خارجی کاهش هزینه‌ها برای کشور و مردم است

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه گفت: وظیفه ما در سیاست خارجی این است که اگر اختلافات و تخاصمی بین ما و برخی از کشورها به خصوص آمریکا به وجود آمده است، آن را کاملا رصد کرده و تدبیر کنیم که چگونه این هزینه‌ها را برای کشور و مردم کاهش دهیم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی در خصوص رویکردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: در طول ۴۰ سال گذشته ما همیشه وزارت خارجه پرکاری را داشته‌ایم، اداره سیاست خارجی در ۸ سال دوران جنگ کار آسانی نیست آن هم جنگی که با شرایط خاص خودش داشتیم. در سال‌های پس از آن نیز در دوران مقاومت و بحث‌های متعدد منطقه‌ای و جهانی در سیاست خارجی با موضوعات مختلفی رو به رو بودیم.

وی گفت: ما سیاست خارجی پرکار و شلوغی را داریم، از نظر تعداد همسایگانی مشکلات و معضلاتی در مناطق پیرامونی ما وجود دارد. در منطقه خلیج فارس، غرب آسیا و موضوعاتی که در سطح بین‌المللی وجود دارد جمهوری اسلامی ایران، بازیگر است و به ایفای نقش می‌پردازد و در هر کدام از این موضوعات هم رقبا و دشمنانی وجود دارد.

عراقچی افزود: بنابراین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بسیار پر مسئله است که طبیعتاً کار را سخت می‌کند. شهید امیرعبداللهیان در یکی از سخت‌ترین و پرکارترین دوران‌ها وزیر امور خارجه کشورمان بود، وقتی که موضوع اوکراین شروع شد یک سری تبعات داشت و بعد از آن غزه و طوفان الاقصی که دیگر تمام سیاست خارجی ما را به خودش مشغول کرد تا این اواخر که بحث عملیات وعده صادق و موضوعات از این دست را داشتیم. در طول ۳۵ سالی که در وزارت امور خارجه مشغول بودم روزی نبوده است که با آرامش کامل به سر کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: امروز رژیم اسرائیل در باتلاق جنگ غزه گرفتار شده است. تقریبا نزدیک به یک سال است که یک ارتش تا دندان مسلح و مجهز به پیشرفته‌ترین سلاح‌ها با هدف نابودی حماس وارد غزه شدند و نتوانستند کاری از پیش ببرند.

در تله رژیم صهیونیستی نخواهیم افتاد

وی گفت: رژیم صهیونیستی هنوز نتوانسته در مقابله با یک گروه چریکی کوچک موفق شود و چون نتوانستند به اهداف اعلام شده خود برسند در حال دست و پا زدن هستند. این رفتارهای رژیم صهیونیستی رفتارهای یک آدم درمانده است. آنها تصور می‌کنند با گسترده کردن میدان جنگ و کشاندن پای دیگران از جمله آمریکا و جمهوری اسلامی به جنگ و تنش، از بن‌بستی که در آن گرفتار شده‌اند خارج می شوند.

عراقچی بیان کرد: ما هم کاملا هوشیار هستیم و در تله آنها گرفتار نخواهیم شد، به نظر من خیلی از حرکات آنها اثر استیصال است. اینکه شما از قبل مواد منفجره در برخی از پیجرهای کوچک کار بگذارید آنها را به صورت کور منفجر کنید، اتفاق چندان مهمی نیست، چون خیلی از این پیجرها دست امدادگران و مراکز بهداشتی بوده و به نوعی ترور کور محسوب می‌شود و خیلی از مجروح شدگان از افراد عادی هستند. بنابراین شاید بتوان گفت از منظر اطلاعاتی اینکه توانستند پیجرها را ردیابی کنند و در آن مواد منفجر کار گذاشتند کار قابل توجهی است، اما در صحنه نبردی که میان مقاومت و اسرائیل در حال شکل گیری است این اقدام از سر استیصال است اینکه شما یک تعداد از سربازان و مردم عادی را نابینا کنید و جراحتی به آنها وارد کنید چندان ارزشی ندارد.

وزیر امور خارجه بیان کرد: تبادل پیام میان ایران و آمریکا همواره از طریق سوئیس است و در رسانه‌ها هم این مطلب را عنوان کردند و در واقع پیغام آنها نکته ویژه‌ای نداشت. سخنگوی آنها هم این موضوع را مطرح کرد که در این عملیات دخالتی نداشته یا حتی اطلاعی هم نداشتند که البته از منظر ما این موضوع پذیرفته شده نیست.

وی گفت: آمریکایی‌ها تا حد بسیار زیادی شریک این جنایت‌ها هستند، با پشتیبانی‌های تسلیحاتی، اطلاعاتی و سیاسی که انجام می‌دهند. این آمریکا است که جلوی قطعنامه‌های شورای امنیت را در جنگ غزه گرفته و بسیاری دیگر از حمایت‌های سیاسی که از رژیم صهیونیستی انجام می‌دهند، بنابراین آمریکا نمی‌تواند خودش را از این جنایات کنار بکشد.

وزیر امور خارجه در ارتباط با تخاصم میان ایران و آمریکا اظهار داشت: حرف من روشن است ما اختلافاتی با آمریکایی‌ها داریم که خیلی از آنها مبنایی است و امکان رفع این تنش‌ها و تخاصمی که وجود دارد واقعاً ممکن نیست .

وی افزود: ما مخالف سیاست‌های سلطه‌گرانه آمریکا و حضور آمریکا در خیلی از مناطق جهان از جمله منطقه خودمان هستیم، ما با خیلی از سیاست‌های آمریکایی ها و زورگویی‌های آنان مخالف هستیم و آنها هم با روحیه استقلال طلبانه و عزت طلبانه جمهوری اسلامی و سیاست‌های ما در منطقه مخالف هستند.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: حل کامل این اختلافات به نظر من آسان نیست یا زمانش اکنون نیست و یا اصولاً امکان‌پذیر نیست، نکته مهم در این میان این است که اگر رفع تخاصمات امکان‌پذیر نیست ولی هزینه‌های آن را می‌توان کاهش داد، به عبارتی دیگر گرچه تخاصم وجود دارد ولی مردم ما هر هزینه و هر فشاری را به واسطه این تخاصم نباید تحمل کنند.

در برجام نه با آمریکایی‌ها رفیق، نه شریک و نه دوست شدیم

وزیر امورخارجه در ادامه عنوان داشت: ما به عنوان مجریان سیاست خارجی باید راه‌هایی را اتخاذ و مسیری را با ابزارهای مختلف دنبال کنیم که هزینه‌های این تخاصم را کاهش دهیم. اگر می‌توانیم بعضی اوقات فضای تنفسی ایجاد کنیم و اگر می‌توانیم برخی از حرکت‌ها را به تاخیر بیندازیم و ابعاد یک تهدیدی را کوچکتر کنیم این وظیفه ما است.

وی در ادامه افزود: وظیفه ما در سیاست خارجی این است که اگر اختلافات و تخاصمی بین ما و برخی از کشورها به خصوص آمریکا به وجود آمده آن را کاملا رصد کنیم و تدبیر کنیم که چگونه این هزینه‌ها را برای کشور و برای مردم کاهش دهیم.

عراقچی در ادامه با اشاره به مدل برجام اظهار داشت: یکی از نمونه‌های مدیریت تخاصم کاری بود که در برجام صورت گرفت. در برجام نه با آمریکایی‌ها رفیق، نه شریک و نه دوست شدیم.

وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: در موضوع هسته‌ای اختلاف داشتیم و تلاش کردیم که این اختلاف را حل کنیم، به عبارتی دیگر فرمول اعتمادسازی در برابر رفع تحریم‌ها را در پیش گرفتیم و موفق هم بودیم و دنیا هم از آن استقبال کرد ولی آمریکایی‌ها از این فرمول خارج شدند.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: کاری که در برجام صورت گرفت به نوعی مدیریت تخاصم بود، نه ما از برنامه هسته‌ای دست برداشتیم و نه آنها از سیاست‌های استکباری‌شان دست برداشتند، ولی تلاش شد هزینه‌های تخاصم را مدیریت کرده و تحریم‌هایی که به خاطر موضوع برنامه هسته‌ای بر مردم تحمیل شده بود را رفع کنیم.

رئیس دستگاه سیاست خارجی در ادامه اظهار داشت: من روزهای بیشتری را پس از بازگشت رئیس جمهور در نیویورک خواهم ماند و ملاقات‌های بیشتری رو با وزرای امور خارجه کشورهای مختلف خواهم داشت.

عراقچی خاطرنشان کرد: تلاش ما این هست که دور جدیدی از مذاکرات در حوزه هسته‌ای آغاز شود، ما آمادگی این موضوع رو داریم و اگر طرف‌های مقابل هم آمادگی داشته باشند می‌توانیم در همین سفر شروع مجدد مذاکرات را داشته باشیم.

امیدواریم در این شرایط سخت بتوانیم شروع مجددی برای مذاکرات داشته باشیم

وی افزود: پیام هایی رد و بدل شده است و اعلام آمادگی عمومی در این زمینه وجود دارد ولی شرایط بین‌المللی کنونی به گونه‌ای هست که شروع دوباره مذاکرات هسته‌ای سخت‌تر و پیچیده تر از قبل شده است.

وزیر امورخارجه تصریح کرد: ما باید قبول کنیم که نسبت به چهارسال گذشته، تحولات عمده‌ای در صحنه بین‌المللی رخ داده است، مسئله اوکراین و مسئله جنگ غزه و بحران اخیر خیلی تاثیرگذار هست و در کنار این موضوعات، مسائل دیگری هم وجود دارد که وضعیت حاضر را بسیار پیچیده‌تر از گذشته کرده است،

عراقچی در ادامه اظهار داشت: من قصد ورود به جزئیات را ندارم ولی به طور کلی، شرایط آسانی وجود ندارد و ما امیدواریم که در این شرایط سخت بتوانیم شروع مجددی برای مذاکرات داشته باشیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: در این سفر من و همکارانم در وزارت امور خارجه، همه تجربه و استعداد و انرژی‌ خود را به کار خواهیم گرفت و امیدوار هستیم که خداوند هم عنایت کرده و بتوانیم مسیرهای جدیدی رو باز کنیم. وی در پاسخ به سوالی درباره مجوزات لازم برای شروع مذاکرات عنوان داشت: دیپلمات‌ها هیچ وقت بدون مجوز حرکت نمی‌کنند.

وزیر امورخارجه در ادامه عنوان داشت: ما هر کاری را که بتوانیم برای اینکه باری را از روی دوش مردم و کشور برداریم و موانع را از سر راه اقتصاد مردم و کشورمان برداریم تردید نخواهیم کرد.

حرکت اقتصاد و حفظ عزت کشور

وی در این زمینه افزود: این مسیر ما مبتنی بر ابزارها و مسیرهای شرافتمندانه خواهد بود؛ یعنی به قیمت زیر پا گذاشتن عزت، اعتبار و احترام این مردم هر کاری نخواهیم کرد.

عراقچی خاطرنشان کرد: سعی می‌کنیم موانع را برداریم و راه‌ها را باز کرده و مسیرهای جدید ایجاد کنیم که اقتصاد کشور بتواند حرکت کند و در عین حال عزت کشور را نیز حفظ کنیم.

سکاندار دستگاه سیاست خارجی همچنین بیان داشت: هرچه آمریکا تلاش می‌کند تا مسیرهای پیش روی پیشرفت ما را ببندد ما وظیفه داریم این مسیرها را باز کنیم و موانع را برداریم و مسیرهای تازه ایجاد کنیم. مدیریت تخاصم یعنی اینکه هزینه‌ها را کاهش و منافع را افزایش دهیم.

جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت سیاست صندلی خالی را دنبال نکرده است

عراقچی گفت: رئیس جمهور محترم سه روز در نیویورک حضور خواهند داشت و در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی خواهند کرد، یک اجلاس دیگری با نام سران برای آینده هم امسال وجود دارد که آقای پزشکیان در آن اجلاس هم شرکت و سخنرانی خواهند داشت.

وی گفت: این اجلاس تلاش برای باز کردن چشم اندازهای جدید نسبت به آینده، نقش سازمان ملل و سازمان‌های غیردولتی و نقش بازیگران مختلف در عرصه بین‌الملل از جمله موضوعاتی است که در این نشست مورد بحث و گفتگو قرار خواهد گرفت.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: تقریبا همه کشورها در این اجلاس شرکت می‌کنند، سران بیش از ۱۰۰ کشور برای این اجلاس اعلام آمادگی کردند که این نیز به دلیل اهمیتی است که برای آن قائل هستند. سخنرانی رئیس جمهور در این اجلاس ضمن آنکه به بیان مواضع و دیدگاه‌های ما می‌پردازد سخنانی انتقادی خواهد بود.

عراقچی بیان کرد: هرجا در بیانیه پایانی اجلاس نکته‌ای باشد که متبوع ما نباشد طبق روال آنچه در سازمان‌های بین‌المللی هست نسبت به آن نکات تحفظ قائل می‌شویم و در واقع نظرات خودمان را طی نامه‌ای ثبت می‌کنیم و این روالی است که ما در تمام مجامع بین‌المللی داریم.

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت سیاست صندلی خالی را دنبال نکرده است، صندلی ما در تمام مجامع بین‌المللی همیشه پُر است، حضور داریم، حرف خود را مطرح و مواضع خود را با شجاعت و قدرت بیان می‌کنیم و هر کجا هم که نتیجه اجلاس، تمامش یا بخشی از آن مطبوع ما نباشد طبیعتاً نظرات و تحفظ خود را ثبت می‌کنیم تا مشخص شود که ایران علی رغم اینکه در آن اجلاس شرکت کرده اما، با این بندها موافق نبوده است.

پزشکیان، متخصص ساختن تصویرهای خوب از ایران در جهان

عراقچی در خصوص سفر رئیس جمهور به نیویورک اظهار داشت: در این سه روزی که آقای دکتر پزشکیان در اجلاس حضور و بروز خواهند داشت، در حقیقت دنیا تصویر خودش را از رئیس جمهور جدید ایران پیدا خواهد کرد. این تصویری که در این سه روز ساخته می‌شود به نظر من بسیار مهم است.

وی افزود: دکتر پزشکیان، متخصص ساختن تصویر های خوب هستند که در عراق و در دوران انتخابات نیز این را مشاهده کردیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: گرچه فضای نیویورک فضایی متفاوت از موقعیت های دیگر است ولی اطمینان دارم که ان‌شاءالله تصویر بسیار خوب و مطلوبی از جمهوری اسلامی ایران در این سفر توسط آقای دکتر پزشکیان ارائه خواهد شد؛ تصویری که دیگران، غربی‌ها، آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها بسیار تلاش کردند آن را خراب و مخدوش کنند و همه تلاش خود را کردند که تصویر منفی از ایران معرفی کنند که در بعضی جاها موفق بودند و در بعضی جاها موفق نبودند.

عراقچی همچنین اظهار داشت: این وظیفه ما است که یک تصویرسازی و وجهه‌سازی مناسب از خودمان به دنیا ارائه دهیم که من بسیار امیدوارم در سفر نیویورک این اتفاق بیفتد.

روابط ایران و روسیه مستحکم و پایدار است

وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه عنوان داشت: روابط ما و روسیه روابط بسیار محکم و پایداری است. ما در حوزه‌های مختلف با یکدیگر همکاری می‌کنیم و در حوزه‌های مختلف امنیت ملی و منافع ملی ما با روس‌ها هم‌راستا است و در بسیاری از حوزه‌ها با یکدیگر شراکت داریم. ولی اختلافاتی هم داریم که کاملا طبیعی است.

عراقچی افزود: بعضی از اوقات منافع ملی ما باهم منطبق نیست، این مسئله در ارتباط با همه کشورها وجود دارد. در عراق که ما بهترین روابط را داریم و دوستان ما در این کشور بر سرکار هستند، در موضوعاتی مثل طلب‌ها، بحث لایروبی اروندرود و موضوعات دیگر اختلاف نظر داریم که این یک معضل نیست.

وی همچنین اظهار داشت: ما منافع خودمان را داریم و آنها منافع خودشان را دارند؛ در جایی که اختلاف نظر وجود دارد باید صحبت کنیم و آن مشکل را حل و فصل کنیم. اینکه آنها در برخی مسائل طبق منافع ملی خودشان حرکت کنند و ما هم در برخی مسائل طبق منافع ملی خودمان حرکت می‌کنیم، کاملاً طبیعی است.

رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: گاهی اوقات که این موضوعات مطرح می‌شود، یک جریان «ضدروسی» در داخل شکل می‌گیرد که اصل این روابط را از ریل خودش خارج می‌کند و به شکل کاملاً نامتناسب با آن اختلاف، آن را بزرگ می‌کند و روی آن مسئله حرف می‌زنند و آن را بزرگ می‌کنند. باید مراقب بود و در این تله هم نیفتاد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha