به گزارش خبرنگار حج و اوقاف ایرنا، حجتالاسلام احمد شرفخانی روز دوشنبه در نشست تخصصی بررسی ظرفیت ها و چالش های مراکز درمانی موقوفه ای و خیریه در نظام سلامت کشور در سالن آمفی تئاتر سازمان اوقاف گفت: با توجه به بررسی های به انجام رسیده، برخی از مراکز درمانی که از قدمت خاصی برخوردار هستند باید تخریب و مجددا ساخته شوند که در این صورت مراکز در دستور کار ساخت به ۶۰ دستگاه خواهد رسید.
وی با بیان اینکه هدف از برگزاری این نشست تخصصی، ارتقای مدیریت مراکز درمانی و دریافت نظرات افرادی است که تجربه مدیریتی خوبی در بخش های مدیریت مراکز درمانی موقوفه و خیریه دارند، گفت: در کشوری زندگی می کنیم که سر سفره وقف نشسته ایم، وقفی که تحبیس الاصل و یا تحبیس العین و تسبیل المنفعه است.
شرفخانی اظهار داشت: به تعبیری اصل این امر خیرخواهانه باید بماند و مردم از منافع آن بهره ببرند و بر اساس نیت واقف خیراندیش که با توجه به نیاز جامعه اموال شخصی خود را وقف کرده این اموال نه اموال شخصی است، نه دولتی و نه بیت المال، بلکه جزء اموال شانی است یعنی از اینجا به بعد شانی بر آن حاکم است و آن هم شان امانتداری است.
وی بیان کرد: فقها می گویند شخصی که اموال خود را وقف می کند درواقع به خداوند متعال واگذار می کند، اما مدیریت شانی آن به متولی واگذار می شود.
وی اظهار کرد: خداوند متعال در اموالی که وقف می شود، برکت بی نظیری در نظر می گیرد که تا روز قیامت این شخص از اموال خود بهره می برد. درواقع تنها روش مالی است که انسان می تواند بعد از مرگ با اموال خود ارتباط بگیرد و مدیریت اموال خود را خودش عهده دار شود.
شرفخانی عنوان کرد: در کشور بیش از ۲۳۰ هزار موقوفه داریم. از این موقوفات حدود ۸۰۷ نیت واقف داریم و تنوع نیات واقفان جالب است. وقف، کارکردهای مختلف مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، رفاهی، اقتصادی و سیاسی دارد و یکی از مهمترین کارکردها در حوزه علم، بهداشت و درمان است که در جهان به عنوان الگو می توانیم معرفی کنیم.
وی افزود: بر اساس این کارکردها ۱۱۲۷ مرکز درمانی در کشور داریم که بر اساس ساختار آن ۱۳۳ مرکز درمانی بیمارستان است با اینکه بیمارستانی داریم که نزدیک به ۵۰۰ تختخواب دارد و بیمارستانی وجود دارد که ۳۰ تختخوابه است.
رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: حدود ۴۰۲ درمانگاه داریم در نقاط مختلف کشور داریم که بعضا در آن مناطق، قطب درمانی مهم محسوب می شوند. مراکز بهداشت و خانه های بهداشت و اورژانس ها را نیز ۵۹۲ مرکز را شامل می شوند.
به گفته وی، مراکز درمانی به سه نحو مدیریت می شوند، بخشی که عرصه و اعیان موقوفه است در اختیار وزارت بهداشت قرار دارد و وزارت بهداشت بر اساس قوانین و مقررات و تعرفه دولتی این مجموعه ها را اداره می کند.
وی افزود: بخشی دیگر از مراکز درمانی نیز متولیان مانند ساختارهای خیریه که تولیت دارند به صورت فردی و جمعی اداره می کنند، سومین ساختار، مجموعه سازمان اوقاف است که در مجموعه های درمانی هیات امنا گذاشته یا مدیر منصوب کرده یا مشارکتی با گروه های مردمی اداره می کند.
وی بیان کرد: ما در کشورمان به غیر از مراکز درمانی، موقوفاتی داریم که واقف، مالی را وقف کرده درآمدش برای بهداشت و درمان نیازمندان هزینه شود که جدا از مراکز درمانی است و تعداد قابل توجهی از این موقوفات داریم.
شرفخانی عنوان کرد: در کشور بر اساس اطلاعات رسمی وزارت بهداشت، ۱۵۶ هزار تخت بیمارستانی داریم که از این تعداد، حدود ۲۴ هزار و ۶۵۶ تخت بیمارستانی موقوفه و خیریه است؛ یعنی نزدیک به ۱۷ درصد تخت های بیمارستانی موقوفه و خیریه محسوب می شوند و نزدیک به ۳۰ درصد مراکز درمانی کشور نیز موقوفه و خیریه هستند.
وی گفت: در این ارتباط درآمد برخی موقوفات برای درمان نیازمندان نیز اختصاص دارد. در چندسال اخیر تاکنون ۳۲۰ میلیارد تومان از درآمد موقوفات برای دارو و درمان نیازمندان هزینه شده است و در بحث خرید تجهیزات پزشکی از درآمد موقوفات مرتبط، ۱۱۰ میلیارد تومان هزینه شده که عدد قابل توجهی است.
نشست تخصصی ارتقای مدیریت مراکز درمانی مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه با حضور حجت الاسلام احمد شرفخانی رئیس این مرکز و نیز جمال جعفریان، متولی بیمارستان الغدیر تهران، بهزاد کلانتری، رئیس بیمارستان بازرگانان و هادی خلجی، مدیرعامل بیمارستان سوم شعبان و برخی مسئولان برگزار شد.
نظر شما