به گزارش ایرنا، شاید در نگاه اول این طور تصور شود که رودخانه ها یکی از عوامل اصلی تخریب سواحل و خانه های مسکونی و دیگر اماکن شهری و روستایی است، اما با یک بررسی علمی و کارشناسی مشخص می شود که مزایای آنها خیلی بیشتر است و اگر معضلی در این حوزه وجود دارد خود عوامل انسانی باعث آن می شوند.
رودخانه ها از جمله عوامل حیات و تغذیه منابع ابی و سکونت بشر در زمین است که می تواند در بسیاری از ابعاد برای انسان مثمر ثمر باشد اما نحوه نگهداری و استفاده و برخورد با رودخانه ها مسئله مهمی است که باید مورد توجه باشد.
یکی از راهکارهای اساسی جهت کنترل و کاهش خسارات مخرب سیلاب، ساماندهی رودخانه ها و رفع تصرف و آزاد سازی آنهاست که باید مورد توجه متولیان امر باشد.
استان یزد با وجود آنکه آن را منطقه ای خشک و کم آب می شناسند اما وجود بیش از ۲۷۰۰ کیلومتر رودخانه و مجموعا ۲۵۰۰ رودخانه فصلی در آن نشان از رونق و حیات این بخش در استان است؛ هر چند بسیاری از این رودخانه ها در طول سال، خشک و بی آب هستند اما گاهی همین رودخانه ها با یک باران بزرگ، مملو از سیل و آب میشود و گاهی حتی خسارت های سنگینی بر جا می گذارد و لذا نمی توان آنها را نادیده گرفت.
استان یزد ۲۷۸۶ کیلومتر رودخانه دارد
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه ۲ هزار و ۷۸۶ کیلومتر رودخانه در استان یزد وجود دارد گفت: ۸۰۹ کیلومتر از رودخانه های استان مطالعه سراسری شده و در سامانه کاداست اداره ثبت، جانمایی شده است.
" جواد محجوبی" با بیان اینکه بیشتر رودخانه های استان در شهرستان های تفت و مهریز قرار دارد، افزود: بر روی یکهزار و ۸۶۲ هکتار از رودخانه های این ۲ شهرستان مطالعه سراسری صورت پذیرفته است؛ تمام شهرستان های استان دارای رودخانه هستند که در سه سال گذشته سیلاب در آن ها جریان داشته است.
لایروبی ۳۳ کیلومتر از رودخانه های استان در سال گذشته
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه بعد از وقوع سیلاب ناشی از سامانه مونسون در سال ۱۴۰۱، ضرورت لایروبی رودخانه ها در استان بیشتر شد، خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۳۳ کیلومتر از رودخانه های استان لایروبی شد و در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب ۳۱ و ۳۰ کیلومتر از رودخانه های استان لایروبی شده است.
وی همچنین افزود: از ابتدای سالجاری تاکنون لایروبی ۱۱ کیلومتر از رودخانه های استان با مبلغ بیش از سه میلیارد تومان بر روی رودخانه شهرستان های اشکذر، تفت، مهریز، بافق، بهاباد، میبد و خاتم انجام شده است.
محجوبی در ادامه تصریح کرد: لایروبی رودخانه ها باعث ساماندهی کانال های هدایت رواناب، افزایش ظرفیت آبگیری رودخانه ها در مواجهه با سیلاب و عبور امن سیل به مناطق پایین دست رودخانه می شود.
رفع تصرف و آزاد سازی ۲ هکتار از رودخانه استان
رئیس هیات مدیره شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با اشاره به ضرورت آزادسازی رودخانه در استان گفت: در سال گذشته ۲ هکتار از رودخانه های استان آزاد سازی و رفع تصرف شدند و در ۶ ماهه ابتدای سالجاری نیز هشت هزار متر مربع از رودخانه های استان رفع تصرف شده است.
وی به رفع تصرف اخیر در رودخانه ارزانک از توابع بخش خضرآباد اشاره کرد و افزود: چهار مورد تصرف شامل ساخت استخر، درختکاری و ساخت منزل مسکونی در این رودخانه انجام شده بود که با دستور مقام قضایی رفع تصرف شد.
رودخانه ها از جمله عوامل حیات و تغذیه منابع ابی و سکونت بشر در زمین است که می تواند در بسیاری از ابعاد برای انسان مثمر ثمر باشد اما نحوه نگهداری و استفاده و برخورد با رودخانه ها مسئله مهمی است که باید مورد توجه باشد
محجوبی با بیان اینکه از ابتدای سال گذشته تاکنون تعیین حریم و بستر رودخانه های استان به میزان ۳۷ کیلومتر انجام شده است گفت: تعیین حریم و بستر باعث جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در اطراف و حریم رودخانه ها جهت کاهش از وقوع حادثه می شود.
اجرای ۲ هزار و ۶۷۲ متر دیوار ساحلی رودخانه های استان از سال گذشته تاکنون
رئیس هیات مدیره شرکت سهامی آب منطقه ای یزد خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی دیوار ساحلی در سال گذشته به میزان ۲ هزار و ۳۰۰ متر انجام شده است.
وی افزود: همچنین اجرای دیوار ساحلی رودخانه های شهرستان های اشکذر، اردکان، ابرکوه، مهریز و تفت از ابتدای سال جدید تاکنون به میزان ۳۷۲ متر با مبلغ ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان انجام شده است.
محجوبی هدف از اجرای دیوار ساحلی را جلوگیری از ورود سیل به شهرها، زمین های کشاورزی و مناطق همجوار رودخانه ها دانست و گفت: تاکنون ۷۸ هکتار از رودخانه های استان دارای سند شده اند که از این میزان، اخد سند ۳۸ هکتار از رودخانه های استان در سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است.
کسب نمره خیلی خوب اجرای مهندسی رودخانه و سواحل کشور در ۲ سال متوالی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد گفت: براساس گزارش تحلیلی شرکت مدیریت منابع آب ایران و با توجه به ارزیابی های صورت گرفته میان شرکت های آب منطقه ای کشور، شرکت سهامی آب منطقه ای یزد در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ حائز رتبه خیلی خوب در زمینه اجرای برنامه مهندسی رودخانه ها و سواحل شد.
رئیس هیات مدیره شرکت سهامی آب منطقه ای یزد گفت: شاخص ارزیابی در بخش مهندسی رودخانه، شامل مطالعات تعیین حدود بستر و حریم رودخانه ها، مطالعات ساماندهی رودخانه ها، عملیات اجرایی لایروبی و ساماندهی رودخانه ها، آزادسازی و رفع تصرفات از بستر حریم و رودخانه ها، اجاره اراضی بستر رودخانه ها، اعلام سراسری نقشه حدود و بستر و حریم رودخانه ها ، ثبت نقشه های حدود و بستر و حریم های رودخانه ها در سامانه کاداستر، نشانه گذاری بستر رودخانه ها و بارگذاری اطلاعات در سامانه سامیر است.
نظر شما