مخازن زیرزمینی راهکار حل معضل زباله‌های قزوین

قزوین - ایرنا - طرح مخازن زباله زیرزمینی یکی از راهکارهای زیست محیطی و مهندسی در حل معضل پسماند به حساب می‌آید که از سال ۹۷ تاکنون، مجموعه مدیریت شهری قزوین به آن بی توجه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جمع آوری سنتی زباله در شهر از قدیم تاکنون معایب بسیاری داشته که مهم ترین آن ایجاد بوی نامطبوع، رهاسازی غیر اصولی شیرآبه زباله در آب‌های سطح شهر، به هم ریختن جلوه و زیبایی خیابان‌ها، نبود امکان تفکیک پسماند از مبدا، هزینه‌های بالای جمع آوری زباله و اجتماع حشرات و حیوانات موذی است.

طرح جدید مخزن زباله زیرزمینی با جایگذاری آن در داخل زمین شرایطی را ایجاد می کند که فقط به هنگام تخلیه به سطح خیابان می‌آید و دارای قابلیت‌های زیست محیطی و فرهنگی است.

در رابطه با مزایای مخزن‌های زیرزمینی پسماند موارد بسیاری عنوان شده اما مهم ترین آن‌ها افزایش پنج برابری ظرفیت این مخازن نسبت به مخازن سطح شهر است.

همچنین در ساخت و تولید این مخازن، استانداردهای مختلف اعمال شده و از طرفی، به خاطر دمای پایین تر زیرزمین نسبت به روی زمین، فعالیت باکتری‌ها کمتر شده و بو و شیرابه کم تری نیز ایجاد می‌کند.

معایب این مخازن بسیار معدود است؛ به عنوان مثال یکی از این معایب آن همین هزینه بالای آنها نسبت به مخازن معمولی است، همچنین در مناطقی با سطح آب زیر زمینی بالا، مشکلاتی برای نصب مخازن پیش خواهد آمد که الان با توجه به افت منابع زیرزمینی چندان اهمیت ندارد.

با این حال اجرا و پیاده سازی آنها در شهر قزوین به دلیل وجود انواع عوارض مصنوعی مانند انشعاب لوله‌های انتقال آب و گاز، کار اجرایی را دشوار ساخته و این طرح را به تعویق انداخته است.

مخازن زیرزمینی راهکار حل معضل زباله‌های قزوین

مخازن زباله زیرزمینی معضل زباله گردی را خاتمه می دهد

کارشناسان معتقدند که نصب این مخازن زیرزمینی در هر شرایط و مکانی قابل تحقق بوده و تنها مانع اصلی، نبود حمایت و نگاه ویژه مجموعه مدیریت شهری است.

سعید مرادخانی یکی از دانشجویان حوزه مهندسی در قزوین به خبرنگار ایرنا می‌گوید: من بارها این موضوع را به مسوولان و مدیران متذکر شده‌ام که چرا با وجود طرح مخازن زباله‌های زیرزمینی که اکنون در تمام کشورهای همسایه مثل ترکیه اجرایی شده است، اما این طرح در شهر قزوین مورد غفلت قرار دارد، حتی برای این موضوع مهم با دستگاه‌ها صحبت کرده‌ام، اما جوابی نگرفتم.

دانشجوی قزوینی:‌ در روزهای گرم سال رد شدن از کنار مخازن فلزی فاجعه بار است

وی اضافه کرد: من شهروند خیابان نوروزیان هستم، در این خیابان به فاصله هر چند صد متر یک مخزن زباله وجود دارد که در روزهای گرم سال رد شدن از کنار آن فاجعه بار است، از یک طرف بوی بد و از طرف دیگر تجمع حشرات موذی و مگس چهره خیلی بدی به شهر می‌بخشد.

مرادخانی ادامه داد: نصب مخازن زباله‌های زیرزمینی کار چندان زیادی نمی خواهد و تنها باید مجموعه مدیریت شهری قزوین به ویژه شهرداری و شورای شهر در این رابطه اهتمام داشته و از شرکت‌های متعددی که در این حوزه فعال هستند، استمداد بگیرند.

این دانشجو بیان کرد: در شرایطی که از شهر هوشمند صحبت می کنیم، جمع آوری مکانیزه زباله و کاهش دادن دخالت انسانی در حمل و نقل آن بسیار مهم بوده و باید مورد توجه قرار گیرد، ضمن اینکه زباله گردی نیز به صورت کامل از میان برداشته شده و معضلات مربوط به ان نیز برای همیشه خاتمه می‌یابد.

مخازن زیرزمینی راهکار حل معضل زباله‌های قزوین

مخازن زباله زیرزمینی در برج‌های جام جم قزوین اجرایی شد

رییس هیات مدیره شرکت طراحی مخازن زباله زیرزمینی در قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: ما این طرح را در شهرهای محمدیه و خاکعلی قزوین، ساوه اراک، میانه آذربایجان شرقی و میاندوآب آذربایجان غربی اجرا کردیم و هر کدام از این شهرها ابتدا به صورت پایلوت تعدادی از ما خریداری کرده و متناسب با آن تعداد آن را افزایش دادند.

محمدرضا محرم پور اضافه کرد: این که گفته می شود این طرح در قزوین اجرایی نمی‌شود، کاملا اشتباه است، ما این طرح را از زمان ساخت تاکنون پنج مرتبه بروزرسانی کردیم، قبلا از مکانیزم موتور گیربکس استفاده می شد، اما اکنون به جای گیربکس از مکانیزم هیدرولیک استفاده شده و مخازن را از انرژی برق بی نیاز کرده تا در مواقع سیلاب نیز قابل استفاده باشد.

محرم پور: هم اکنون برای نصب و احداث یک زباله باید یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال هزینه شود/اکنون به جای گیربکس از مکانیزم هیدرولیک استفاده می‌شود.

وی تصریح کرد: همین الان این طرح در برج‌های جام جم مینودر قزوین اجرایی شده است، اتفاقا این طرح در این برج‌ها جواب و بازخورد مثبتی گرفت، اما مجددا این طرح بروزرسانی شد و در نمونه بعدی معایب و موانع را مرتفع ساختیم و طول و عرض و حتی عمق حفاری را کاهش دادیم.

محرم پور ادامه داد: در سال ۹۷ حدود ۵۰ میلیارد ریال برای اجرای این طرح از سوی شهرداری تامین مالی شد، در آن زمان با چنین پولی می شد ۱۵۰ مخزن دوقلو را در سطح شهر نصب کرد، اما به هرحال و به دلایل نامعلومی این اعتبارات در جاهای دیگر هزینه شد و الان با توجه به تورم و گرانی این هزینه‌ها چندین برابر شده است.

این تولید کننده مخازن زباله زیرزمینی با بیان اینکه هم اکنون برای نصب و احداث یک زباله باید یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال هزینه شود، ادامه داد: نصب این مخازن در کنار فرآیند عمرانی، کاربری‌ها و فواید اقتصادی بیشماری به همراه دارد که برخی از آن شامل زیباسازی شهری، ارتقای زیست محیطی، کسب سود اقتصادی در تفکیک زباله و از بین رفتن معضل زباله گردی است.

وی یادآور شد: اجرای این طرح هیچ مانعی ندارد و تنها کافی است که شهرداری و شورای شهر قزوین به این اقدام اهمیت داده و برای آن بودجه لازم تخصیص دهند.

مخازن زیرزمینی راهکار حل معضل زباله‌های قزوین

طرح مخازن زباله زیرزمینی سال ۹۷ در قزوین بررسی شد/ از ۱۰۰ مکان جانمایی شده پنج مکان حایز شرایط بود

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین در خصوص مزایای نصب مخازن زیرزمینی اظهار کرد: در این روش مخازن زباله زیرزمینی با کامیون و جرثقیل حمل می شوند و دخالت انسانی در آن بسیار پایین است.

مهدی امینی اضافه کرد: طرح مخازن زباله زیرزمینی به صورت پایلوت در سال ۹۷ انجام شد و جزو اولین شهرهایی بودیم که این طرح را انجام دادیم، به نظر من طرح خیلی خوبی است و به لحاظ محیط زیست، نظافت شهر و کنترل زباله گردی می تواند بسیار مفید باشد.

وی ادامه داد: طبق برسی صورت گرفته در همان سال ۹۷، عمده جانمایی و مکان یابی که صورت گرفت، با تاسیسات شرکت‌های خدمات رسان تداخل داشت، یعنی متاسفانه هنگام اجرای این طرح مشکل اساسی ما عملیات حفاری بود که با محدوده عملیاتی شرکت‌های خدمات رسان مثل آب، مخابرات و شرکت گاز مداخله می کرد.

امینی: مهم ترین بخش اجرای این طرح بحث حفاری است که از سطح زمین باید تا عمق ۲ متر کنده شود/الان می‌توان این طرح را در محلات جدیدی مثل کوثر و مینودر و یا خیابان‌ها و محلات جدید قزوین اجرایی کرد.

امینی تصریح کرد: در همان سال بیش از ۱۰۰ مکان در قزوین جانمایی شد و طبق استعلاماتی که انجام دادیم، کمتر از پنج مکان توانست قابلیت نصب مخازن زیرزمینی داشته باشد.

این مسوول عمده دلایل متوقف شدن این طرح را نبود مکان مناسب برای احداث و همچنین تامین مالی بالا عنوان کرد و ادامه داد: یادم هست که در همان زمان علاوه بر مشکل مکان طرح، موضوع تامین اعتبار آن نیز مبلغ بالایی می خواست که امکان فراهم کردن آن وجود نداشت، با این حال الان می‌توان این طرح را در محلات جدیدی مثل کوثر و مینودر و یا خیابان‌ها و محلات جدید قزوین اجرایی کرد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین خاطرنشان کرد: مهم ترین بخش اجرای این طرح بحث حفاری است که از سطح زمین باید تا عمق ۲ متر کنده شود، بر همین اساس در برخی از محلات با محدودیت‌هایی مواجه هستیم که در برخی موارد میراث فرهنگی نیز اجازه کار نمی دهد.

امینی یادآور شد: احداث مخازن زباله زیرزمینی طرح بسیار خوبی است، اما اجرای آن به صورت گسترده در داخل شهر امکان پذیر نیست.

نیم نگاه: به نظر می رسد با توجه به اهمیت دستاوردهای طرح مخازن زباله‌های زیرزمینی بهتر است که به صورت ویژه در دستور کار مجموعه مدیریت شهری قزوین قرار گیرد، چراکه حداقل می‌توان از این مخازن در برخی نقاط شهر قزوین استفاده کرد و تا حدودی معضلات زباله را کاهش داد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha