دفاع مقدس، یکی از برجسته ترین مقاطع مهم حرکت ملت ایران در قیام برای خدا بود که هویت انقلابی مردم ایران را تثبیت کرده و توسعه بخشید. وجهه هنری بخشیدن به این فرهنگ، یکی از کارکردهای مهم رسانه ملی است که در دوره تحول، توجه بیشتری به آن میشود.
«دو کوهه ادبیات» برنامهای مبتنی بر محورهای اصلی سند تحول و در راستای ترویج فرهنگ ایثار و مقاومت به شناخت ظرفیتهای مغفول مانده ادبیات دفاع مقدس میپردازد. هدف اصلی این برنامه، از این فرمایش مقام معظم رهبری اتخاذ شده که فرمودند: ادبیات دفاع مقدس باید چند برابری شود و تا پدران و مادران شهدا زنده هستند، باید این خاطرات ثبت و ضبط شود.
برنامه ترکیبی و گفتگو محور «دوکوهه ادبیات»، چهارشنبه هر هفته، ساعت ۱۹ از شبکه چهار پخش میشود. جواد کامبر بخشایش، اجرای این برنامه را بر عهده دارد و در هر برنامه، میزبان یک شخصیت فرهنگی از یک استان خواهد بود. استانی کردن این برنامه در راستای توجه به فرصتهای اندیشهورزانه استانی و همچنین بازیابی و تفوق فرصتهای سوژهای، رخدادی و مسئلهای انقلاب اسلامی در تاریخ و موقعیتهای محلی است. در بخشی از این برنامه آمده است: «دوکوهه ادبیات» یعنی چه؟ دوکوهه برای تمامی رزمندهها و حتی برای تمام ملت ایران نام آشناست...».
ابوالفضل محمدباقر، تهیه کننده برنامه در یک گفتگوی تلویزیونی درباره هدف و ضرورت برنامه «دوکوهه» اظهار داشت: زمان جنگ، همه رزمندگان به مکان دوکوهه رفتند. پس از جنگ هم باید این آثار نشر پیدا میکرد و مقام معظم رهبری هم تاکید کرده بودند که باید آثار دفاع مقدس، ۱۰۰ برابری شود. از همین رو اسم برنامه را «دوکوهه ادبی» گذاشتیم. چون این برنامه یک فضای ادبی دارد و رزمندگان میتوانند خاطرات خود را در این برنامه روایت کنند یا تلنگری برای مخاطبانی باشد که تجربه دفاع مقدس دارند. رویکرد این برنامه را میتوان منطبق با بند پنجم راهبردهای کلان تحول یعنی احیای نقش تسهیل گری و شتابدهندگی برای مشارکتانگیزی میان مخاطبان در تولید محتوای ملی و کنش اجتماعی دانست.
به گفته محمدباقر در ساخت پروژه بزرگ دوکوهه ادبیات، حدود ۵۰۰ نفر مشارکت داشتند و تلاش شده به ادبیات دفاع مقدس و ظرفیتهای بالقوه و منتشر شده و نویسندگان این حوزه پرداخته شود. از این تهیه کننده، آثار دیگری نظیر دیده بانها ایستاده میخوابند، بوشهر-توکیو، سی سال بعد بوکمال، حامی، تماشاگه بهار، مستند پرتره رضا رویگری، باور، راه بیپایان، تولید شده است.
هر برنامه «دوکوهه ادبیات» دارای ۱۰ بخش شامل بخشهای تبیینی، خاطرهنگاری و معرفی کتاب است. نتایج بخش پژوهشی آن در قالب موشنگرافی به ارائه اطلاعاتی مربوط به شهدای هر استان و آثار پدید آمده در آن حوزه میپردازد. همچنین در بخش بازسازی، خردهروایتهایی از دفاع مقدس که در کتابها منتشر شده است، بازسازی میشود.
به طور کلی، برنامه «دوکوهه ادبیات» را میتوان یک برنامه تخصصی هنری و فرهنگی در چارچوب هویت محوری دانست که تلاش میکند پلی میان جوانان دوره دفاع مقدس و نسل جدید باشد.
نظر شما