به گزارش ایرنا محمدباقر قالیباف روز سه شنبه در پیامی به چهاردهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در سبزوار افزود: تاریخ بیهقی از نظر هنر نگارش نیز منبعی ارزشمند به شمار میآید و بهترین نمونه انشایی پشینیان و از شاهکارهای ادب فارسی محسوب میشود که در میان نوشتههای قدیم کمتر کتابی را میتوان یافت که بتواند با کهنگی زبان تا این اندازه برای خوانندگان خود جذابیت داشته و در خدمت محتوای تاریخی قرار گرفته باشد.
در پیام رییس مجلس که توسط بهروز محبی نجمآبادی، نماینده غرب خراسان در مجلس شورای اسلامی قرائت شد، آمده است: اول آبان در تقویم کشور به نام روز ملی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی، پدر نثر فارسی ثبت شده است که با نام کامل ابوالحسن محمد بن حسین بیهقی از زمره مفاخر ارزشمند ایران و از ستارگان همیشه تابناک آسمان شعر و ادب است که در سال ۳۷۴ هجری شمسی در روستای «حارث آباد» در دیار ارزشمند سبزوار کنونی پا به این جهان گذاشت.
وی در ادامه از ابوالفضل بیهقی به عنوان ادیب، پژوهشگر و فرزانه ای قدرشناس یاد کرده که نام او در گستره ادب این سرزمین میدرخشد و افزوده است: ادبیات جاودانه ایران، حاصل عقل و ذوق و هنر و حکمت است و با ستارگان علم و ادب اعتبار مییابد
قالیباف با قدردانی از دست اندرکاران برگزاری چهاردهمین همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و مطالعات میان رشتهای نثر فارسی، نوشته است: امیدوارم با گسترش این اقدامات همواره شاهد درخشندگی سرمایههای ادبی این مرز و بوم باشیم چراکه تجلیل از مفاخر، اهمیت قائل شدن برای علم، ادب، فرهنگ و هنر کشور است و باید از افرادی که در این راه خدمت میکنند، قدردانی کرد.
وی تاکید کرد: بزرگداشت مفاخر فرهنگی و تجلیل چهرههای ماندگار عرصههای ادب و اندیشه و علم از جمله مهمترین وظایف و تکالیف کارگزاران نظام و متولیان دستگاه های فرهنگی و سنت پسندیده ای در راستای تکریم فرهیختگانی است که عمر خویش را در راه اعتلا و تابندگی میراث معنوی این سرزمین صرف کردهاند.
رییس مجلس یادآور شد: این نکوداشت ها از زمانی قدرت تاثیرگذاری بیشتری مییابد که نتایج آن به مخاطب اصلی آن یعنی نسل جوان کشور انتقال یابد.
وی خاطرنشان کرد: فرهنگ و هنر و ادب هر ملتی از آداب و منش زندگی پیشین ادبی و آثار ادیبان و نویسندگان آن ملت ریشه میگیرد و منشا الهام برای آیندگان خواهد بود.
قالیباف افزود: از جمله سنن و آداب که در این سرزمین در طول تاریخ به منتهای کمال و رشد رسیده و اندیشه و ذوق ایرانیان را در پهنه این سرزمین تجلی و اثر بخشیده هنر ادب و نثر و شعر است که ناشی از فرهنگپروری و هنردوستی مردمان این سرزمین است.
رییس قوه مقننه تاکید کرد: زبان و ادبیات از ابزارهای بنیادی پیوند هماندیشی بین انسانها از روزگاران کهن تا به زمان حال بوده و پیشرفتهای دنیای امروز متاثر از زبان و قدرت ارتباطی آن و حاصل اندیشه، فرهنگ و باورهای عمیقی است که نقش موثری در شکلگیری وضع کنونی داشته است.
به گزارش ایرنا، اول آبان، همزمان با روز ملی بیهقی چهاردهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی به مدت ۲ روز در دانشگاه حکیم سبزواری برپا شده است.
در این همایش علاوه بر سخن شناسان و استادان ایرانی، شماری از نثرپژوهان، بیهقیپژوهان و پژوهشگران میانرشتهای از کشورهای عراق، افغانستان، تاجیکستان، هندوستان، پاکستان، ازبکستان و ارمنستان به صورت حضوری و مجازی حضور دارند.
رونمایی از کتابهای «از تار و پود نثر فارسی، از بلندای نثر فارسی و شهر در سایه اساطیر»، برپایی ۹ کارگاه پژوهشی با حضور پژوهشگران تراز اول حوزه ادبیات و هنر از دیگر برنامه های این همایش است.
روز اوّل آبان، در تقویم رسمی کشور به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی ثبت شده است.
ابوالفضل بیهقی، تاریخنگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ در روستای "حارث آباد" بیهق (سبزوار کنونی) متولد شد.
وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت "خواجه بونصر مُشکان" به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.
بیهقی در زمان عزالدوله عبدالرشید در سال ۴۴۰ قمری نیز چندی صاحب دیوان بود اما به تهمت حاسدان گرفتار، معزول و محبوس شد و بعد از رهایی از زندان باقی عمر را در انزوا به سر برد و در سال ۴۷۰ هجری قمری درگذشت.
اثر گرانسنگ وی "تاریخ بیهقی" از سوی عمده کارشناسان، صاحبنظران و استادان ادبیات فارسی به عنوان فاخرترین نمونه نثر فارسی شناخته شده است و از این رو بیهقی را "پدر نثر فارسی" نام نهاده اند.
سبزوار در فاصله ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد مقدس قرار دارد.
نظر شما