به گزارش ایرنا، محمدرضا وحیدی روز چهارشنبه در نشست خبری افزود: بخش کشاورزی ۴۰ درصد شاغلان استان کرمان را تشکیل داده و این موضوع اهمیت سرشماری کشاورزی را در استان به نسبت سایر نقاط کشور بیشتر می کند، استان دوم با ۳۰ درصد شاغلان و تهران ۲ درصد این آمار کشور را تشکیل داده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: باید درآمد نسبی بهره برداران کشاورزی را ارتقا دهیم و در این حوزه برنامه ریزی ویژه داشته باشیم.
وی ادامه داد: سهم کشاورزی استان کرمان هشت درصد ارزش افزوده کشور است، بهره برداران ما با جمعیت حدود ۲۷۵ هزار نفری، سهم ۶.۲ درصدی در ایران دارند و در این زمینه رتبه چهارم کشور هستیم.
وحیدی بیان کرد: استان کرمان رتبه نخست شاغلان حوزه کشاورزی کشور را با ۱۹.۵ درصد از باغات کشور به خود اختصاص داده اما در تولید محصولات سالانه، سهم ما ۷.۹ درصد و در رتبه دوم کشور قرار داریم.
وی افزود: استان کرمان با ۱۷ درصد تولیدات گلخانه ای در رتبه دوم کشور قرار گرفته و سهم ۲.۵ درصدی تولید گوشت، چهار درصدی شیر و چهار درصدی وزن تخم مرغ تولیدی کشور را به خود اختصاص داده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان عنوان کرد: بخش کشاورزی در اقتصاد استان کرمان و کشور نقش حایز اهمیتی دارد لذا سرشماری کشاورزی برای مسئولان و بهره برداران استان مهم است و تمامی منابع، امکانات و سایر موضوعات بر اساس نتایج آن توزیع می شود.
وی با اشاره به فرمان رییس جمهور در اجرای سرشماری کشور و اینکه این طرح در مناطق شهری و روستایی کرمان اجرا می شود یادآور شد: ۲۷۵ هزار بهره بردار و ۶۵۰ هزار هکتار زمین زراعی و باغی برای این استان پیش بینی می کنیم که بیانگر سهم قابل توجه استان و فعالیت های کشاورزی این استان در کشور است.
وحیدی با اشاره به دیگر اهداف اجرای طرح سرشماری گفت: فهرست بهره برداران کشاورزی، وضعیت بهره برداران در ارتباط با سن، جنس و تحصیلات در استان کرمان احصا شده و آمار سطح زیر کشت و میزان تولید ۵۰ محصول زراعی و ۳۷ محصول باغی را گردآوری می کنیم.
وی تصریح کرد: آمار پرورش دام سبک و سنگین، طیور به روش سنتی، تولیدات گلخانه ای، آبزی پروری و پرورش زنبور در این سرشماری مورد توجه قرار دارد.
برگزاری سه نشست ستاد سرشماری و تمهیدات
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان در ادامه با بیان اینکه ستاد سرشماری کشاورزی به ریاست استاندار در کرمان برگزار می شود عنوان کرد: امروز در سومین نشست این ستاد، هماهنگی های لازم انجام شد، ضمن آنکه ما در سطح شهرستان ها نیز این نشست را داریم.
وی افزود: تمهیدات لازم برای اجرای این سرشماری در ۲۵ شهرستان استان کرمان صورت گرفته و ۹۲۰ نفر از عوامل اجرایی این سرشماری، ۲۹۱ مامور آمارگیر، ۸۳ کارشناس فنی و اجرایی، ۲۵ معاون فنی و ۲۵ مدرس این عوامل را آموزش دادند.
وحیدی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد ماموران آمارگیر ما دارای مدرک لیسانس و بالاتر و در رشته های مرتبط کشاورزی هستند تا ارتباط موثری با بهره برداران داشته باشند و اطلاعات شفاف و دقیق را از آنان کسب کنند.
وی ابراز داشت: همچنین مصوب شد فرمانداران در نماز جمعه این هفته سخنرانی داشته باشند تا موضوعات مرتبط با سرشماری را به مردم منتقل کنیم و تمامی دستگاه ها به خصوص جهاد کشاورزی باید در این بخش همکاری موثری داشته باشد و دهیاران نیز در این بخش همکاری کنند.
این مسئول یادآور شد: ماموران آمارگیر با کارت شناسایی و جلیقه مخصوص مراجعه و با برداشت یکسان از اطلاعات و اقلام مختلف دریافت می کنند.
مردم همکاری کنند، اطلاعات سرشماری ارتباطی به مالیات و یارانه ندارد
وحیدی در ادامه با تاکید بر ضرورت همکاری مردم با آمارگیرها گفت: اطلاعات این سرشماری فقط برای کشاورزی است و در مالیات و یارانه نقشی ندارد.
وی با بیان اینکه حوزه کشاورزی معاف از مالیات است افزود: سامانه اطلاعاتی گسترده برای اطلاعات مورد نیاز یارانه در اختیار دولت قرار دارد و اطلاعات سرشماری را فقط برای کشاورزی لحاظ می کنیم که در این خصوص اهمیت حوزه کشاورزی با وجود ۴۰ درصد شاغلان استان برای ما بسیار زیاد است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان با اشاره به اهداف احداث صنایع فرآوری کشاورزی در استان کرمان تصریح کرد: این صنایع بایستی با توجه به محصولات هر منطقه و نقطه جغرافیایی تولید آن احداث شود و یکی از دغدغه های ما انتقال محصولات به بازار فروش و هدف است که از طریق این سرشماری می توانیم به میزان هر محصول در مناطق مختلف جغرافیایی دست یابیم و برنامه ریزی برای تولید و حمل و نقل آنها را داشته باشیم.
وی ادامه داد: تمامی دستگاه های اجرایی پشتیبانی لازم از اجرای این طرح را به لحاظ لجستیک دارند و ائمه جماعت برای روشنگری و فرهنگسازی در حوزه کشاورزی همکاری می کنند.
وحیدی افزود: زنگ سرشماری کشاورزی نیز در استان کرمان توسط استاندار و در شهرستان ها توسط فرمانداران، بخشداران و دهیاران سراسر استان به ویژه در مناطق روستایی به صدا درمی آید.
وی با اشاره به ضرورت همکاری رسانهها در اطلاع رسانی گفت: مقاله ها و مطالبه رسانه ها می تواند بهره برداران حوزه کشاورزی را به همکاری با ماموران آمارگیر و ارایه اطلاعات دقیق ترغیب کند.
درآمد پایین کشاورزان کرمانی
این مسئول همچنین گفت: پایین بودن ارزش افزوده بخش کشاورزی به خاطر این است که وسعت کشاورزی به علت تقسیم ارث و سایر موارد سالانه کوچک تر می شود و باید با تشکیل شرکت تعاونی از خرد شدن این اراضی جلوگیری به عمل آید زیرا با ادامه این وضعیت نمی توان از تکنولوژی های جدید برای کشاورزی استان استفاده کرد و تمامی این موارد باعث می شود که درآمد سرانه کشاورزی کاهش یابد و این موضوع در ادامه بهره وری آب را هم کاهش می دهد که حدود ۹۰درصد آب استان کرمان در بخش کشاورزی هزینه می شود.
وی ادامه داد: هدف ما این است که درآمد نسبی استان کرمان افزایش یابد زیرا در این زمینه درآمد سرانه بخش کشاورزی ما از متوسط کشوری پایین تر است.
وحیدی خاطرنشان کرد: بایستی با سرشماری از میزان دقیق بالا بودن سن و تحصیلات پایین بهره برداران کشاورزی اطلاعات دقیقی داشته باشیم و با این اقدام می توان برنامه ریزی جدی برای ارتقای دانش کشاورزی کنیم اما بزرگترین استفاده کننده از اطلاعات ما جهاد کشاورزی است.
وی با اشاره به صحت سنجی آمار در قالب سامانه جهاد کشاورزی بیان کرد: سرشماری ها به سمت ثبتی مبنا پیش می رود و شاید این سرشماری به این شکل در سنوات آینده انجام نشود اما با توجه به سامانه ها و کاداستر وضعیت ثبت اسناد زمین های کشاورزی را احصا می کنیم و سرشماری در این حوزه نیز می تواند کمک کند.
جزییات سرشماری کشاورزی در کرمان
قائم مقام ستاد هماهنگی و مدیر اجرایی ستاد سرشماری استان کرمان در ادامه با اشاره به برگزاری سرشماری عمومی کشاورزی از روز ۱۲ آبان ماه به مدت ۴۵ روز در استان گفت: برگزاری این سرشماری در استان به کمک تمامی فرمانداران و عوامل مربوطه برنامه ریزی شده است.
وحیدی با تاکید بر اینکه امنیت غذایی جامعه نیازمند جمع آوری آمار دقیق و بههنگام از بخش کشاورزی است تصریح کرد: در این راستا از سال ۵۲ نخستین سرشماری در ایران آغاز شده و ما پنج سرشماری را تا سال ۹۳ انجام داده ایم که اکنون با گذشت ۱۰ سال نیاز به سرشماری مجدد برای برنامه ریزی منسجم این حوزه در کشور وجود دارد.
وی افزود: سرشماری ها در برخی کشورها پنج ساله و در ایران به صورت ۱۰ سال یکبار انجام می شود، کرمان در بخش کشاورزی استانی ویژه بهشمار می رود زیرا باید تمام دستگاه های اجرایی ذیربط با مردم و بهره برداران کشاورزی همکاری لازم را داشته باشند.
سرشماری عمومی کشاورزی از روز ۱۲ آبان ماه به مدت ۴۵ روز در استان کرمان همزمان با سراسر کشور برگزار می شود.
نظر شما