توصیه پلیس آگاهی: چگونه زمان را از سارقان خودرو بگیریم

تهران بزرگ - ایرنا - زمان لازم را ما با عجله‌هایمان در اختیار سارقان خودرو قرار می‌دهیم البته خیلی از شهروندان در شرایط عادی زمان را رعایت می‌کنند اما گاهی در پنج یا ۱۰ دقیقه‌ای که می‌خواهند کار کوچکی انجام بدهند، آسیب می‌بینند.

به گزارش ایرنا، موضوع سرقت خودرو برای کسانی که ماشین دارند، یکی از مسایل مهم است که به هر نحو می‌کوشند خطر و احتمال این واقعه توسط سارقان را به حداقل برسانند.

اینکه پلیس چه اقداماتی انجام می‌دهد و ما به عنوان مردم چه باید بکنیم موضوع مهمی است که به همین خاطر روز پنجشنبه با سرهنگ محسن معظمی گودرزی معاون مبارزه با سرقت وسایل نقلیه پلیس آگاهی تهران بزرگ به گفت وگو نشستیم و به نکات جالبی رسیدیم که در ادامه می‌خوانیم:

زمان را از سارقان خودرو بگیرید

درباره مساله سرقت خودرو در شهر تهران توضیحاتی می‌فرمایید که این مساله چقدر جدی است و گستردگی دارد؟

سرهنگ معظمی گودرزی: سرقت خودرو یا هر وسیله نقلیه، از منظر پلیسی یک سرقت مهم است، نه اینکه نقطه مقابلی برایش قرار بدهیم و بگوییم سایر سرقت‌ها مهم نیست ولی همانطور که در هر شغلی و هر کادری یک اورژانس برایش در نظر می‌گیریم، رسیدگی به سرقت خودرو جزو مسایل اورژانسی است که به خاطر درجه اهمیت و نقش ان در سایر سرقت‌ها از منظر پلیس اهمیت بالایی دارد.

لذا هم باید رسیدگی شود و هم تمام تلاش و همت مجموعه کاشف در این مسیر باشد که در اسرع وقت خودرو کشف شود البته در خصوص سرقت خودرو شرایط مختلفی در بستر اجتماع ما به دست بدست هم می‌دهد تا یک قوه جاذبه‌ برای فردی ایجاد کند که زمینه ارتکاب جرم را دارد.

مساله سرقت خودرو چقدر به حرفه‌ای بودن و زرنگی سارق‌ها بر می‌گردد؟

سرهنگ معظمی گودرزی: ما سرقت‌ها را از نظر عوامل مختلف دسته بندی می‌کنیم؛ حرفه‌ای و غیر حرفه‌ای یا حتی از لحاظ زمان سرقت که شب یا روز بوده است.

از لحاظ موقعیت‌های سرقت ما تمام این عوامل را کنار هم می‌گذاریم و نقاط اشتراک و شیب و شگردهایشان را بدست می‌آوریم و حرفه‌ای بودن یا غیر حرفه‌ای بودنشان احصا می‌شود.

ولی در خصوص اینکه یک سارق حرفه‌ای چقدر در سرقت نقش دارد، باید بگویم در برخی از سرقت‌های خودرو که از لحاظ تیپ و سیستم خودرویی و ابزار بازدارنده‌ای که توسط شرکت‌های سازنده روی آنها گذاشته شده و سرقت شان سخت است، بله سارق‌های حرفه‌ای خیلی نقش دارند.

ما از یک مسیر دیگر هم سارقان را دسته بندی می‌کنیم و آن علت و انگیزه سرقت است.

تعدادی از سرقت‌ها توسط متهمان یا سارقان پرسه زن اتفاق می‌افتد که در امروز شهر تهران شاید هم کم نباشند.

این سرقت‌ها زود هم کشف می‌شوند چون در تهران گشت‌ها مرتب می‌چرخند و واقعا گشت‌ها قوی هستند.

این سارقان زیاد حرفه‌ای نیستند و با یک ابزار ابتدایی مرتکب سرقت خودرو می‌شوند، در این سرقت‌ها حرفه‌ای بودن سارق نقش کمی می‌تواند داشته باشد، این سرقت‌ها بیشتر به سهل انگاری و عدم توجه شهروند به نحوه نگهداری و نحوه پارک یا رهایی خودرو بر می‌گردد و در معابر عمومی رخ می‌دهد.

زمان را از سارقان خودرو بگیرید

بیشتر چه خودروهایی سرقت می‌شوند؟ خودرو گران قیمت یا خودروهایی که ارزان قیمت‌تر هستند؟ چقدر هوشیاری مردم در سرقت‌ها موثراست؟

سرهنگ معظمی گودرزی: تیراژ تولید خودرو و میزان رفت و آمد خودرو در سطح جامعه، در میزان سرقت تأثیر دارد وقتی بیشتر خودروهای ما مربوط به دو شرکت تولیدی خودروسازی هستند، معمولا آنها بیشتر مورد سرقت واقع می‌شوند اما همه اینها بستگی دارد به میزان ابزار بازدارنده‌ای که یا شهروندان یا کارخانه سازنده در ماشین به کار برده است.

وقتی این ابزارها خوب باشد معمولا خیلی کم مورد سرقت عادی قرار می‌گیرد مگر اینکه در حالت سوئیچ روشن باشد یا راننده غفلت کرده باشد یا در حین خروج از پارکینگ یک لحظه خودرو را ترک کرده باشد در مجموع خودروهای تولید داخل ما بیشتر مورد توجه سارقان هستند.

معمولا چه قدر طول می‌کشد که یک خودروی سرقت شده کشف شود؟

سرهنگ معظمی گودرزی: در حوزه سرقت وقتی بررسی می‌کنیم بیش از ۶۰ درصد از سرقت‌های ما در چهل و هشت ساعت اولیه کشف می‌شوند.

آمار دقیق ممکن است ۴ تا ۵ درصد بالا پایین باشد به همین ترتیب نزدیک ۶۰ درصد خودروهای سرقتی در ۴۸ ساعت اول کشف می‌شوند چون ما آموزش‌های لازم را به واحدهای گشتی داده‌ایم.

یک سری عوامل را هم شهروندان رعایت می‌کنند یعنی از عوامل بازدارنده جدید روی خودروهای خود استفاده می‌کنند که کمک بزرگی به کشف خوردو می‌کنند.

نباید فراموش کنیم خیلی از سارقان خودرو انگیزه اولیه‌شان از سرقت خودرو سرقت قطعات خودرو است.

ماشین را بلافاصله به محلی امن می‌برند که سر فرصت قطعاتش را باز کنند، اگر هر یک از شهروندان با هزینه کمی این‌ ابزارها را روی خودروهایشان پیاده کنند، قبل از اینکه چنین اتفاقی برای خودرویشان بیافتد، به عملکرد پلیس توان مضاعف می‌دهد و متحمل ضرر مالی بیشتری نمی‌شوند.

شما به نقش مردم اشاره کردید مورد دیگری هم از کارهایی که مردم بتوانند انجام بدهند وجود دارد تا سرقت خودرو کمتر شود؟

سرهنگ معظمی گودرزی: زمان یکی از اصل‌های مهم است یعنی سارق نگاه می‌کند خودرویی که عاری از هر ابزار بازدارنده است، خواه مشهود باشد یا نه مثلا زنجیر یا قفل عصایی دارد یا نه یا ردیاب و سوییچ مخفی که غیر مشهود است، بر آن نصب است یا خیر.

سرقت یک خودروی داخلی که عاری از همه اینها باشد برای یک سارق حرفه‌ای یا حتی غیر حرفه‌ای زیر ۲ دقیقه یا یک دقیقه زمان مِی‌برد. زمان، زمان کمی است.

اینکه بعضی از شهروندان می گویند می‌خواهم نامه را به اداره پست بدهم یا ۵ تا ۱۰ دقیقه خرید کنم، پذیرفته نیست. سرقت‌ها دقیقا در همین زمان انجام می‌شود. باید ایمنی را حتما رعایت کنند و به نظر من اگر خودرویی را در اختیار دارند به ابزار باز دارنده که زمان را از سارق می‌گیرد، تجهیز کنند.

زمان را از سارقان خودرو بگیرید

اینطور که من متوجه شدم آگاهی مردم بر کاهش سرقت خودرو تأثیر دارد. آیا تا کنون کار رسانه‌ای برای افزایش این آگاهی انجام شده است؟

سرهنگ معظمی گودرزی: در معاونت اجتماعی پلیس، در سطوح مختلف پلیس تا فراجا ما هر سال و هر فصل جرایم مهم را سرشماری می‌کنیم.

در بعضی از این جرائم شهروند نقش اساسی در پیشگیری دارد و در برخی جرائم هم شهروند واقعا نقش ندارد و مورد ظلم قرار می‌گیرد.

اما در سرقت خودرو شهروند واقعا نقش اساسی دارد، در این راستا ما کلیپ‌های متعددی مثل کلیپ داداش سیا را طراحی و در فضای مجازی پخش کردیم.

در مراسم‌ها و برنامه‌های مختلف هم این آگاهی به مردم می‌دهیم، یک مقدار کم هست و باید بیشتر شود اما من همواره می گویم که ما در عجله‌هایمان زمان را در اختیار سارق قرار می‌دهیم خیلی از شهروندان در زمان عادی رعایت می کنند اما گاهی در همان پنج دقیقه یا ده دقیقه‌ای که می‌خواهند کار کوچکی انجام بدهند، آسیب می‌بینند.

همچنین فیلم مستندی قرار است جمعه این هفته ساعت ۱۸ از شبکه ۳ پخش شود که براساس وقایع و تجربیاتی که در ۲۸ - ۲۹ سال خدمت کسب کردیم و در خیابان‌ها حضور داشتیم، ساخته شده و به صورت زنده به مسایلی که ضریب خطر سرقت شان بالاست یا به قول پلیس جاذبه جرم برای سارق را ایجاد می‌کند، در آن پرداخته‌ایم که امیدواریم بتواند مقداری شهروندان را به این سمت و سو سوق بدهد که نقش اساسی در پیشگیری دارند.

باید این را بپذیریم که اگر شهروند کمک پلیس باشد، قطعا امنیتش پایدارتر است و نفع این امنیت اول از همه به شهروندان بر می‌گردد و با توجه به اینکه سرفصل‌های متعددی در امنیت به پلیس، محول شده، پلیس می‌تواند به کارها و مسوولیت‌های دیگر خود برسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha