جمال محمدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آب این سد و کاهش شدید ذخایر آبی اظهار کرد: در صورت ادامه روند کنونی، تامین آب شرب از سد تا پایان سال با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
به گفته وی، حجم کل آب موجود در سد ساوه حدود ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب است که ۶.۸ درصد کل ظرفیت ذخیره سد را تشکیل میدهد که سه میلیون متر مکعب آن قابل برداشت است و احتمال میرود به زودی سد به مرحلهای برسد که امکان برداشت مستقیم از آن وجود نداشته باشد.
حجم ذخیره آب سد الغدیر در مقایسه با سال گذشته که ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب بوده، حدود هشت درصد کاهش یافته است
رییس اداره بهره برداری سد الغدیر ساوه یادآور شد: حجم ذخیره آب سد الغدیر در مقایسه با سال گذشته که ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب بوده، حدود هشت درصد کاهش یافته است.
وی همچنین به کاهش ورودی آب سد در تابستان اشاره کرد و گفت: تابستان امسال حجم آب ورودی به سد با کاهش شدید بین ۳۰ تا ۴۰ لیتر در ثانیه بود و در چند روز اخیر با کاهش برداشت در بالادست به ۸۰ تا ۱۰۰ لیتر در ثانیه رسیده است.
وی افزود: باخنک شدن هوا تبخیر آب از سطح دریاچه سد نیز کاهش یافته و به حدود ۱۰ تا ۲۰ لیتر در ثانیه رسیده و این در حالی است که در روزهای گرم تابستان در بعضی از روزها تبخیر تا بیش از ۱۵۰ لیتر بر ثانیه بود .
محمدی گفت: هم اکنون زهکشی طبیعی سد نیز حدود ۶۰ لیتر در ثانیه است که به رودخانه منتقل میشود.
محمدی با تاکید بر اهمیت مدیریت دقیق منابع آبی موجود، اظهار کرد: تمامی این عوامل، چالشهای قابلتوجهی را برای تأمین آب شرب منطقه ایجاد کرده و در این راستا در این راستا، طرحی برای پیش بینی استفاده احتمالی از "حجم غیر قابل برداشت" آب سد بهعنوان راهکاری اضطراری مطرح شده است.
محمدی توضیح داد: به منظور جلوگیری از قطع آب شرب در صورت اتمام سه میلیون متر مکعب آب موجود قابل بهره برداری، یک سیستم پمپاژ در حال طراحی است که بتواند در زمانی که سطح آب به زیر دریچه خروجی سد میرسد و برداشت مستقیم ممکن نیست، آب باقیمانده موجود در سد را به لولههای خروجی منتقل کند.
وی اضافه کرد: این طرح به جانمایی رسیده و مراحل اولیه برای اجرای آن آغاز شده است و با انجام برآوردهای اولیه و جانمایی پمپها، تأمین تجهیزات لازم توسط شرکت آب منطقه ای استان مرکزی صورت خواهد گرفت تا از بروز اختلالات در تأمین آب شرب ساوه جلوگیری شود.
محمدی اظهار داشت: اکنون حدود ۳۰۰ لیتر در ثانیه آب از این سد به آب و فاضلاب تحویل داده می شود و تصمیم گرفته شده که با همکاری و هماهنگی اداره آب و فاضلاب، این میزان مصرف به تدریج کاهش یابد.
وی گفت: این اقدام به منظور بهینهسازی مصرف آب در شرایط بحرانی کنونی انجام میشود و انتظار میرود که با کاهش تدریجی مصارف ، فشار کمتری به منابع محدود سد وارد شود.
وی همچنین با اشاره به اقدامات انجام شده برای حفظ بخش کشاورزی در منطقه گفت: "با توجه به تقاضا و پیگیری مکرر کشاوزران، با وجود تنش آبی شدیدی که امسال تجربه کردیم و علیرغم محدودیتهای موجود، با حضور مسئولین استانی و شهرستان جلساتی برگزار شد و در نهایت با تصویب آنان ذیربط حدود سه میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب آب طی سه نوبت صرفا برای زنده نگهداشتن باغات و جلوگیری از خشک شدن درختان به کشاورزان تحویل داده شد.
محمدی با تاکید بر ضرورت اتخاذ تدابیر دقیقتر برای مدیریت آب و لزوم صرفهجویی در مصرف، از شهروندان و کشاورزان خواست که در این شرایط بحرانی همکاری و همیاری بیشتری با نهادهای مسوول داشته باشند.
نظر شما