به گزارش ایرنا، صرفهجویی در مصرف آب، افزایش بهرهوری، امکان کاشت و برداشت محصول در تمام فصول، امکان پرورش محصولات خارج از فصل و خارج از اقلیم، قابلیت مقابله با تهدیدات و خسارات به دلیل امکان کنترل و اقدامات پیشگیرانه، از مزایای کاشت گلخانهای است.
توسعه محصولات باغبانی یکی از سیاست های کنونی در راستای تامین امنیت غذایی، کشاورزی پایدار، تثبیت اشتغال و نیز جلوگیری از مهاجرت به شهرها، توسعه صادرات و ارزآوری است که در این مسیر توسعه و ترویج کشت گلخانهای با توجه به مهمترین مزیتهای بیشمار آن از جمله نیاز کمتر به آب در مقایسه با دیگر انواع کشت، به عنوان یکی از راهکارهای مهم در توسعه کشت به شمار میرود.
اجرای سیاستهای هوشمندانه و نوین در حوزه کشت و زرع بخش کشاورزی از جمله گرایش به شیوههای نوین کشت و مدیریت شیوههای سنتی موجب می شود در بحرانیترین شرایط تولید در این بخش نیز کمتر دغدغهای وجود داشته باشد که در این راستا اصلاح الگوی کشت جزو مهمترین راهبردها است که در سطح ملی و استان خراسان رضوی مورد توجه و اجرا قرار گرفته است.
در این میان در کنار همه شیوههای کشت و زرع، کشت گلخانهای دورنمای مطلوبتر و آینده روشنتری را پیش رو می آورد که بعد قوی بازار صادراتی محصولات این بخش به عنوان یکی از انگیزه های اصلی و مهم این حوزه محسوب میشود.
تاکنون بیش از ۵۰۰ هکتار از زمین های خراسان رضوی زیر کشت گلخانه ای قرار گرفته است که سالانه بیش از۴۰ هزار تن محصول از این سطح برداشت میشود که نشان ازظرفیت و جایگاه تولید خراسان رضوی دارد
باید در نظر گرفت که در مسیر پیشرفت دانش بشری و صد البته افزایش توانمندی و دانش مهندسی میان کشاورزان، توسعه و ترویج کشت گلخانه ای می تواند درآمدزایی روز افزونی را برای فعالان این حوزه به ارمغان آورد.
تاکنون بیش از ۵۰۰ هکتار از عرصه های کشاورزی خراسان رضوی زیر کشت گلخانه ای قرار گرفته است که سالانه بیش از۴۰ هزار تن محصول از این سطح برداشت میشود که نشان از ظرفیت و جایگاه تولید استان دارد.
خراسان رضوی به عنوان یکی از استانهای موفق و برتر در حوزه کشاورزی، دارای توانمندیهای فراوانی است و قرار داشتن در رتبههای نخست کشور در کشت گلخانهای نشان از توان و ظرفیت بسیار آن در این بخش دارد که از آن جمله میتوان به فعالیت گلخانه های هیدروپونیک(صنعتی) اشاره کرد.
خراسان رضوی پیشرو در توسعه کشت گلخانهای
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: این استان در توسعه و ترویج کشت گلخانه ای جزو استان های پیشرو کشور است و با توجه به جایگاه اقتصادی و درآمدزایی این نوع کشت در حوزه باغبانی، شاهد روند رو به رشد این کشت هستیم.
محمد میری دیسفانی با اشاره به اینکه ایجاد گلخانه در استان و کشور طی چند سال اخیر با هدف تولید محصولات خارج از فصل، انواع گل و گیاه زینتی و گیاهان دارویی مورد توجه و حمایت جدی قرار گرفته است، افزود: امکان استفاده بهینه از منابعی مانند آب در این شیوه کشت، افزایش میزان بهره وری در مقایسه با انواع کشت های سنتی و قابلیت کنترل و حفظ محیط در برابر نوسانات شدید دمایی و غیره موجب محبوبیت این شیوه در میان کشاورزان شده است.
وی بیان کرد: گیاهان دارویی، زعفران، پسته و تولیدات گلخانه ای بخش های مهم و مزیت دار تولیدات بخش باغی استان هستند که به دلیل جایگاه بالای اقتصادی، سهم قابل توجهی از درآمدهای استان را دارند.
خراسان رضوی در توسعه و ترویج کشت گلخانه ای جزو استانهای پیشرو در کشور محسوب می شود و با توجه به جایگاه اقتصادی و درآمدزایی این نوع کشت در حوزه باغبانی، شاهد روند رو به رشد این کشت هستیم
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه محصوات باغی استان اکنون ۴۶ درصد ارزش ناخالص اقتصادی بخش کشاورزی را از آن خود کرده است، افزود: کشت گلخانه ای یکی از حوزه های مهم باغبانی و درآمدزا در کنار محصولاتی مانند زعفران، پسته و گیاهان دارویی است.
وی بیان کرد: در حال حاضر ۳۷۰ هزار هکتار در استان خراسان رضوی زیر کشت باغ های آبی و دیم است که ۱۲۰ هزار هکتار آن پسته، ۹۶ هزار هکتار آن زعفران و ۳۰ هزار هکتار نیز زیر کشت انواع گیاهان دارویی است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: بخش های مزیت دار باغبانی استان از جمله کشت گلخانه ای در حال توسعه و گسترش است که نشان از استقبال باغداران دارد.
افزایش چند برابری عملکرد در عین مصرف کم آب
این مسوول با بیان اینکه آب و شیوه مصرف آن یکی از مهمترین چالشهای کنونی استان خراسان رضوی است، افزود: این در حالی است که در کشت گلخانه ای صرفه جویی ۱۰ برابری مصرف آب در مقایسه با کشت در فضای باز رقم می خورد.
وی بیان کرد: تسهیلگری که در محدودیت های آبی با اجرای کشت گلخانهای انجام میشود در کنار مزایای قطعی و حتمی این شیوه از جمله افزایش ۱۰ برابری متوسط عملکرد و افزایش بهرهوری موجب محبوبیت بالای این شیوه شده است که همین موارد کافی است تا حمایت از این شیوه کشت و ترویج آن رونق بگیرد.
این در حالی است که در کشت گلخانه ای صرفه جویی ۱۰ برابری مصرف آب در مقایسه با کشت در فضای باز رقم می خورد
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: علاوه بر این در کشت گلخانه ای امکان کنترل، مدیریت و حفاظت محصول از نوسانات جوی و اقلیمی وجود دارد که جزو مزایای مثالزدنی این شیوه است.
میری تاکید کرد: از جمله دلایل خودکفایی کشور در عمده محصولات صیفی در طول ایام سال، توسعه و ترویج گلخانههاست به طوری که در ۱۳ سال گذشته محصولاتی مانند بادمجان، بامیه، گوجه فرنگی و غیره را نمی شد خارج از فصل در بازار پیدا کرد.
کشت گلخانه ای خراسان رضوی در گستره ۵۲۰ هکتاری
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه هم اکنون سطح زیر کشت گلخانهای در این استان ۵۲۰ هکتار است، بیان کرد: ۷۰ هکتار کشت گلخانه ای استان مربوط به گلخانه های هیدروپونیک و حدود سه هکتار نیز گلخانه کوچک مقیاس است.
محمد رجبزاده اظهار کرد: از مجموع سطح زیر کشت گلخانه ای استان که با عنوان محیط های کنترل شده نیز از آن یاد می شود، تولید ۴۱ هزار تن سبزی و صیفی شامل خیار، گوجه، فلفل و غیره و ۱۱۰ میلیون شاخه گل ثبت شده است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: تولید انواع گل های شاخه بریده، گلدانی و گل های فصلی و درختچه نیز در استان در بخش گلخانه ای انجام میشود.
از مجموع سطح زیر کشت گلخانه ای استان که تحت عنوان محیط های کنترل شده نیز از آن یاد می شود، تولید ۴۱ هزار تن تولید سبزی صیفی شامل خیار و گوجه و فلفل و غیره ثبت شده است
وی تاکید کرد: در روش تولید گلخانهای امکان تولید محصول به ازای هر متر مکعب آب از نظر وزنی تا ۱۰ برابر و از نظر درآمدزایی تا بیش از ۵۰ برابر قابل افزایش است.
او با بیان اینکه هم اکنون ارزیابی اقتصادی تولید در دنیا به جای عملکرد در واحد سطح به عملکرد به ازای هر مترمکعب آب تغییر یافته است، ادامه داد: با در نظر گرفتن شرایط خشکسالی و بحران تأمین آب در سالهای اخیر، توسعه گلخانهها به منظور بهرهوری بهینه از منابع آبی بیش از پیش اهمیت یافته است.
خراسان رضوی برتر در ایجاد گلخانه هیدروپونیک
میری با بیان اینکه خراسان رضوی در توسعه کشت گلخانهای به روش هیدروپونیک، جایگاه برتر کشور را دارد، گفت: هم اکنون ۷۰ هکتار از کشت گلخانه ای این استان به روش هیدروپونیک یعنی کشت بدون خاک صورت می گیرد.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: هیدروپونیک، یک روش پیشرفته باغبانی و کاشت گیاه بدون خاک است به گونهای که ریشهها در هوای بسیار مرطوب باید نگاه داشته شده یا در آب قرار گیرد که در این روش گیاه در آب غنی از مواد مغذی رشد میکند.
هم اکنون ۷۰ هکتار از کشت گلخانه ای این استان به روش هیدروپونیک یعنی کشت بدون خاک صورت میگیرد
وی ادامه داد: در این شیوه هیچگونه علف هرزی رشد نمیکند و گیاهان حاصل از این روش سالمتر و زودرستر هستند و فضای کمتری را اشغال میکنند.
نظر شما