به گزارش روز دوشنبه ایرنا از این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند برای اروپا که از یک سو با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و از سوی دیگر نگران تهاجم روسیه از شرق است، دورهای همراه با تنهایی و خطر باشد. از همین رو رهبران اروپایی در این برهه حساس دست به دامن دو اقتصاد بزرگ خود برای رهبری مجدد و قدرتمندانه این قاره شده اند.
به نوشته نیویورک تایمز، فرانسه و آلمان به عنوان مهمترین کشورهای اتحادیه اروپا مخاطب این درخواست هستند. چراکه آنها خود قربانی همان نیروهایی شده اند که سبب روی کار آمدن ترامپ در آمریکا شده اند؛ گروه های راست افراطی که در پی افزایش نرخ تورم و رشد مهاجرت در اروپا قدرت گرفته و در حال تسلط بر بسیاری از دولتهای مهم اروپایی هستند.
این روزنامه به عنوان مثال وضعیت آلمان را تشریح کرده که اولاف شولتس صدراعظم آن هفته گذشته با اخراج وزیر دارایی خود، ائتلاف دولتی را از بین برد.
به باور نویسنده این مطلب، به نظر می رسد آلمان مانند فرانسه که در تابستان مجبور به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شد، به سرنوشت مشابهی دچار گردد و حتی احتمال کنار رفتن شولتس نیز از قدرت وجود دارد.
در فرانسه، همانگونه که در تابستان شاهد بودیم، امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور با تصمیم فاجعه بار برای برگزاری انتخابات زودهنگام به امید بازپس گرفتن قدرت از راست افراطی، در نهایت منجر به ایجاد ائتلای متزلزلی شد که بیش از پیش به راست و چپ افراطی وابسته گردید.
این گزارش می افزاید: عدم اطمینان از پاریس تا برلین سبب ایجاد یک خلاء قدرت در اروپا شده که میتواند به جسورتر شدن روسیه منجر گردد. از همین رو، چنانچه ترامپ دست به اعمال تعرفه های سنگین بر واردات از اروپا بزند، این قاره توانایی چندانی برای واکنش به چنین جنگ تجاری نخواهد داشت.
الکساندرا دی هوپ شفر رئیس اندیشکده آلمانی «صندوق مارشال آلمان» در این زمینه گفت: «بحران بسیار آشکاری در سطح رهبری فرانسه و آلمان وجود دارد که این وضعیت در پی افزایش اختلافات سیاسی داخلی تشدید میشود».
یورن فلک مدیر ارشد مرکز اروپا در اندیشکده شورای آتلانتیک، نیز معتقد است که فرانسه و آلمان از بحرانهای سیاسی خودساخته رنج می برند؛ آن هم در برههای که انتخاب دوباره ترامپ، ابهامات در مورد وضعیت اتحادیه اروپا را بیشتر کرده است.
وی با بیان اینکه روابط اروپا و آمریکا در سطح بسیار چالش برانگیزی قرار دارد، خاطرنشان کرد: ممکن است وضعیت، پیش از بهبود بسیار وخیمتر شود.
نیویورک تایمز، نگرانی رهبران اروپایی را حتی از سخنرانی های آنها مشهود دانسته و به عنوان مثال به اظهارات اخیر مکرون پس از پیروزی ترامپ اشاره کرده و می نویسد: رئیس جمهوری فرانسه هفته گذشته در افتتاحیه اجلاس سران اروپایی در بوداپست گفت: «آقای ترامپ از سوی مردم آمریکا انتخاب شد. وی از منافع مردم آمریکا دفاع خواهد کرد. این شیوه قانونی و خوبی است. اما سوال این است که آیا ما آماده دفاع از منافع اروپایی ها هستیم؟»
مکرون سپس ادامه داد: «این جهان از گیاهخواران و گوشتخواران تشکیل شده و اگر بخواهیم گیاهخوار بمانیم، گوشتخواران پیروز می شوند».
شولتس نیز روز پنجشنبه اخراج کریستین لیندنر وزیر دارایی دولت خود را تصمیمی چالشی دانست و دلیل این امر را زیر پا گذاشتن دستور کار اقتصادی دولت برلین از سوی وزیر برکنار شده عنوان کرد. صدراعظم آلمان سپس اضافه کرد: دوست داشتم از این کار چشم پوشی کنم، به ویژه در برهه کنونی افزایش عدم اطمینان. اما ما باید بیش از هر زمان دیگری در اروپا کنار هم گام برداریم و به سرمایه گذاری با هم برای امنیت و قدرت خود ادامه دهیم. زیرا وضعیت کنونی خطیر است.
نیویورک تایمز در بخشی دیگر، با بیان اینکه مکرون از جمله رهبران اروپایی است که در گذشته نیز بارها خواستار استقلال اروپا از آمریکا شده بود، خاطرنشان می کند: مکرون پیش ازین بارها خواستار استقلال اروپا در بخش های نظامی، اقتصادی و تکنولوژیکی شده و تاکید کرده بود که اتحادیه اروپا باید وابستگی خود را به دولت آمریکا کاهش دهد و در رقابت با تسلط صنعتی و تجاری چین آماده باشد.
اما وی اکنون نسبت به دوره نخست خود، در موقعیت ضعیف تری قرار داشته و دیگر کنترل چندانی بر سیاست داخلی ندارد. ضمن آنکه دور دوم ریاست جمهوری وی در سال ۲۰۲۷ به پایان می رسد.
نویسنده در پایان با بیان اینکه اروپا نگران بالارفتن هزینه های نظامی خود پس از روی کارآمدن دوباره ترامپ است، این وضعیت را چالشی مضاعف برای قاره سبز دانسته و نتیجه گیری کرده است: در شرایط کنونی اقتصاد اروپا، سران دو کشور قدرتمند اروپایی بیم آن دارند که افزایش هزینه های نظامی در گرماگرم رکود اقتصادی، آنها را مجبور به استقراض و یا کاهش هزینههای داخلی کند؛ وضعیتی که می تواند زمینه ساز خشم بیشتر رای دهندگان و سوق دادن آنها به سوی احزاب راست افراطی شود.
نظر شما