آزمون فقدان وابستگی ژاپن به آمریکا در دوران ترامپ

تهران- ایرنا- ژاپن به عنوان یکی از متحدان آمریکا در شرق آسیا که به شدت به واشنگتن وابسته است، با توجه به پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری با یک آزمون دشوار برای نشان دادن فقدان وابستگی مواجه است.

به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه آساهی شیمبون، بازگشت ترامپ چالشی برای ژاپن ایجاد خواهد کرد که به اتحادش با ایالات متحده به عنوان سنگ بنای سیاست‌های دیپلماتیک و امنیتی آن بستگی دارد. ترامپ از سیاست «اول آمریکا» حمایت می‌کند و از اعمال فشار به متحدان واشنگتن دریغ نمی‌کند.

با این شرایط ژاپن با آزمونی برای استقلال خود در سیاست خارجی روبرو خواهد شد، از جمله اینکه آیا این کشور می‌تواند اتکای خود را به ایالات متحده با گذشت زمان کنار بگذارد و در تلاش‌ها برای همکاری بین المللی پیش قدم شود.

زمانی که ترامپ اولین دوره ریاست جمهوری خود را بر عهده داشت، شینزو آبه، نخست وزیر وقت ژاپن، روابط خوبی با او برقرار کرد که برخی آن را به «ماه عسل» روابط تشبیه کردند.

آبه یک دوستی شخصی با ترامپ ایجاد کرد؛ قبل از مراسم تحلیف ترامپ در دور اول ریاست جمهوری‌اش از سایر سران کشورها برای دیدار با او پیشی گرفت و در موارد متعدد با ترامپ گلف بازی می کرد.

با این حال، آبه نتوانست ترامپ را از پشت کردن به چارچوب‌های چندجانبه منصرف کند و در دوره او ایالات متحده از قرارداد تجارت آزاد «شراکت ترنس پسیفیک» (Trans-Pacific Partnership) خارج شد.

در این میان، آبه گاهی اوقات به طور آشکاری نسبت به ایالات متحده تعصب داشت، مانند زمانی که به درخواست ترامپ به خرید عمده جت‌های جنگنده ساخت آمریکا از یک مدل گران قیمت و پیشرفته تصمیم گرفت.

آزمون فقدان وابستگی ژاپن به آمریکا در دوران ترامپ
دونالد ترامپ و شینزو آبه نخست وزیر ترور شده ژاپن در یک زمین گلف

دولت فعلی آمریکا به ریاست جو بایدن، به روابط واشنگتن با متحدانش اهمیت داده است، اما ترامپ در مقابل، به شدت از اینکه این متحدان به گفته وی «رایگان از آمریکا سواری می‌گیرند»، ناراضی است.

روزنامه آساهی به نقل از یکی از دستیاران نزدیک ترامپ در زمان اولین دوره ریاست جمهوری‌اش، نوشت که او یک بار از ژاپن خواسته بود تا هزینه سالانه میزبانی از نیروهای آمریکایی را به هشت میلیارد دلار (۱.۲۲۵ تریلیون ین) افزایش دهد.

دولت نخست وزیر سابق فومیو کیشیدا تصمیم گرفت هزینه‌های دفاعی ژاپن را در آینده ۲ برابر کند و به ۲ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور برساند. به نظر می‌رسد هنوز هم احتمال زیادی وجود دارد که ترامپ افزایش بیشتر این هزینه‌ها را خواستار شود.

در حالی که تداوم دخالت آمریکا در شرق آسیا با توجه به جو امنیتی شدید این منطقه ضروری است، ژاپن به طور قطع نمی‌تواند از عهده تقاضایی که فراتر از توان این کشور باشد، هزینه بپردازد.

شیگرو ایشیبا، نخست وزیر فعلی ژاپن هفته گذشته تلفنی با ترامپ صحبت کرد و به او تبریک گفت. او سپس بیان کرد: من این تصور را داشتم که او کسی است که می‌توانید صریح با او صحبت کنید.

اگر این همان چیزی است که او احساس می‌کند، باید صریح درباره نقش ژاپن به ترامپ بگوید. ایشیبا امیدوار است هر چه زودتر به ایالات متحده سفر و با ترامپ دیدار کند تا در اسرع وقت با او روابط دوجانبه برقرار کند.

اما لازم به یادآوری است که ائتلاف حاکم ژاپن اکثریت کرسی‌های مجلس سفلی را از دست داده و قدرت دولت ایشیبا همچنان ضعیف است و جلب حمایت ترامپ برای نخست‌وزیر این کشور راحت نیست.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha