به گزارش ایرنا، آبرسانی به روستاهای سیستان و بلوچستان در طرح جهاد آبرسانی با هدف رفع تنش آبی در اولویت کار دولت قرار دارد که این خطه به عنوان پهناورترین استان کشور با اقلیم گرم و خشک، وجود خشکسالیهای چندین دهه گذشته در شمال و کمبود نزولات آسمانی باعث شده تا در زمره یکی از استانهای کم آب کشور محسوب شود.
هر چند سیستان و بلوچستان در گذشته با وجود محرومیتها قطار پیشرفت و توسعه آن بهکندی پیش رفت؛ اما حدود سه سال است در مسیر پیشرفت و توسعه قرار گرفته، بهطوریکه امروز جای جای این استان کارگاه سازندگی تشکیل شده است.
سیستان و بلوچستان که ۱۸۰ هزار کیلومترمربع وسعت ۱۱.۴ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده با شرایط آبوهوایی منحصربهفردی روبرو بوده، خشکسالی و فقر منابع آبی از چالشهای این استان است و علاوه بر این هزینههای بالای تأمین، نگهداری و توزیع آب به دلیل پراکندگی جمعیت یکی دیگر از معضلات این استان در خدماترسانی مطلوب به مردم به شمار می رود.
با وجود سیلابهای مخرب و بارندگیهای شدید کوتاه مدت در بخشی از نواحی جنوب سیستان و بلوچستان باز هم بیش از دو سوم مساحت استان درگیر خشکسالی است، در شمال استان خشکسالی شدید حاکم بوده و این موضوع سبب شده جمعیتی بیش از یک میلیون نفر ساکن در دشت سیستان و بخشی از کلانشهر زاهدان تحتتأثیر قرار گیرد.
با این وجود در طول سالهای اخیر نسخههای فراوانی توسط مسوولان و کارشناسان امر برای حل مشکلات ناشی از خشکسالی در پهناورترین استان کشور یعنی سیستان و بلوچستان پیچیده شد که برخی از آنها در همان ابتدای امر با شکست مواجه شد و برخی نظیر "آبرسانی سقایی" با مشکلات فراوان هنوز هم به کار خود ادامه میدهد تا حداقل نیاز برخی روستاها در شبانهروز رفع شود.
کم آبی سیستان و بلوچستان مساله اول بخش آب کشور است
رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی کشور گفت: مشکلات کم آبی سیستان و بلوچستان به مساله اول بخش آب کشور تبدیل شده است.
علی پوراحمد در سفری که شهریور ماه امسال به سیستان و بلوچستان داشت، بیان کرد: در این استان به علت گستردگی و اقلیم متفاوت تمامی مشکلات آبی از قبیل خشکسالی، وابستگی به برون مرز، کیفیت و کمیت آب، سیل و خشکسالی همزمان وجود دارد و در این شرایط کار و مدیریت کردن بسیار سخت و دشوار است.
وی با اشاره به اهمیت سیستان و بلوچستان برای دولت و وزارت نیرو، عنوان کرد: این وزارتخانه تلاش دارد تا با رفع این مشکلات از مهاجرتهای ناشی از کمبود منابع آبی جلوگیری کند.
رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی کشور ادامه داد: پیگیر پروژه های تامین و انتقال آب و طرحهای توسعه ای مانند طرح تامین آب از بندان و تهلاب هستیم تا به موقع به نتیجه برسد.
وی افزود: در ابتدای سالجاری مدیریت چاه نیمهها سیستان به نحو بسیار مطلوب انجام شد و همزمان در جنوب سیستان و بلوچستان دچار بحران سیل بودیم که اگر به خوبی مدیریت و کنترل نمیشد، میتوانست به بحرانی در کشور تبدیل شود که خوشبختانه این اتفاق ناگوار پیش نیامد.
پوراحمد بر اهمیت جداسازی آب فضای سبز از آشامیدنی، پیگیری طرح احیا و تعادل بخشی، برگزاری جلسات متعدد سازگاری با کم آبی با مسوولان ارشد سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: بروزرسانی تجهیزات سدهای استان و تغذیه مصنوعی دشتها بسیار مهم بوده، این کارها باید با همکاری مدیران استانی پیگیری و اجرایی شود.
پایان تنش آبی ۹۹۱ روستا
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: ۴۵۵ روستا در سه سال گذشته از شبکه آب جدید برخوردار و ۵۳۶ روستا نیز از تنش آبی خارج شد.
علیرضا قاسمی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی روستایی را ۷۲.۹ درصد اعلام کرد و افزود: در قالب طرحهای ملی، استانی، محرومیتزدایی، مشارکت خیرین و منابع داخلی شرکت ۱۴۸ هزار نفر در ۴۵۵ روستای سیستان و بلوچستان از آب آشامیدنی بهرهمند شدند.
وی بیان کرد: همچنین رفع تنش آبی از ۵۳۶ روستای سطح سیستان و بلوچستان با اقداماتی از جمله اجرای خط انتقال جدید، حفر و تجهیز چاه جدید، کف شکنی و لایروبی چاه موجود، اصلاح و توسعه شبکه توزیع روستایی، نصب ترانس و ارتقاء سیستم پمپاژ آب انجام شده است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: شروع عملیات آبرسانی به تعداد ۱۵۰ روستا در شهرستانهای کم برخوردار شامل نیکشهر، قصرقند، مهرستان، سرباز، راسک، خاش، سراوان، سوران و دلگان و تکمیل عملیات باقیمانده ۱۰۰ روستای استان را از جمله اولویتهای شرکت آب و فاضلاب در ادامه اجرای این طرح اعلام کرد.
وی اظهار کرد: با مجموع اقدامات انجام شده امکان استحصال شیرینسازی و تصفیه آب به میزان ۳۲ میلیون متر مکعب در سال برای شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان فراهم شده است.
قاسمی افزود: در سه سال گذشته برای ارتقای شاخصها، حفظ وضعیت موجود و برای اصلاح و توسعه شبکهها و اجرای طرحهای اضطراری شهری و روستایی ۲۳۸۴ کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقل و شبکه توزیع اجرا شده است.
۹۰ درصد جمعیت سیستان و بلوچستان زیرپوشش خدمات آب
وی گفت: ۵۱ شهر و سه هزار و ۲۴۰ روستا، معادل ۹۰ درصد جمعیت سیستان و بلوچستان زیر پوشش خدمات آبرسانی قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با اشاره به بخشی از چالشهای تأمین، انتقال و توزیع آب بیان کرد: خشکسالی، فقر منابع آبی، برداشتهایی بیرویه از منابع زیرزمینی و هزینههای هنگفت تأمین، نگهداری و توزیع آب از جمله معضلاتی است که این استان در مسیر خدماترسانی مطلوب به مردم دارد.
وی با بیان اینکه هزینههای اجرای پروژهها به دلیل پراکندگی و طولانی بودن مسیرهای انتقال آب ۲.۵ برابر متوسط کشوری است، اظهار کرد: در تمام نقاط استان برنامههای اجرایی تعریف شده که در قالب ۴۲ طرح با ۳۴۰ پروژه در حال اجراست.
قاسمی افزود: بیش از ۴۰ درصد اعتبارات در بخش روستایی هزینه میشود، اما به دلیل بعد مسافت خدماترسانی بسیار سخت است، در ۳.۵ سال گذشته نزدیک به سه هزار کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع ،معادل روزی یک کیلومتر انجام شده است.
بیشتر بخوانید:
حل تنشهای آبی شرق کشور با اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان
رفع تنش آبی ۷۳۲ روستا و پنج شهر سیستان و بلوچستان
عــزم آبفا برای رفع مشکلات آبی روستاهای سیستان و بلوچستان
طرح انتقال آب از دریای عمان با ۴۱ درصد پیشرفت فیزیکی
نماینده مردم زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: طرح انتقال آب از دریای عمان با قوت در دست اجراست و براساس آخرین گزارشها ۴۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
فرهاد شهرکی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: حقابه هیرمند را به چند محور تقسیم کرده ایم که یکی از این محورها انتقال آب دریای عمان به استان و سیستان است که این مورد به صورت هفتگی پیگیری میشود.
وی با بیان اینکه براساس گزارشهای رسیده ۴۱ درصد پروژه انتقال آب از دریای عمان پیشرفت دارد، تصریح کرد: به طور مستقیم آمار میزان پیشرفت تصفیه، خط، لوله گذاری به صورت جداگانه و دقیق گرفته میشود.
نماینده مردم زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موضوع انتقال آب از تهلاب در منطقه پیگیری میشود، گفت: زمانی که این آب به زاهدان برسد ورودی آب زابل به زاهدان قطع میشود چون نیاز آب زاهدان از طریق تهلاب برآورده و دیگر نیازی به آبی که از سمت زابل به زاهدان روانه میشود، نیست.
به گفته وی پروژه چاههای بندان نیز به دلیل نبود منابع مالی تعطیل شده بود که از هفته گذشته با پیگیریهای صورت گرفته برای این پروژه منابع مالی تزریق شد و کار شروع شده است.
نظر شما