اولویت دولت ترامپ مهار و تقابل با چین است

تهران-ایرنا- کارشناس مسائل آمریکا گفت: اولویت دولت ترامپ مهار و تقابل با چین خواهد بود و جنگ تعرفه‌ها بار دیگر موضوعیت پیدا خواهد کرد.

محمد مهدی عباسی کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص وعده ترامپ مبنی بر پایان بخشیدن به جنگ‌های اوکراین، غزه و لبنان و چگونگی روابط آمریکای ترامپ با اروپا،‌چین و روسیه، اظهارداشت: در دولت ترامپ شاهد این خواهیم بود که تمرکز از بحث روسیه به سمت شرق آسیا و چین خواهد رفت و بحث اتمام جنگ روسیه و اوکراین هم در همین پازل تعریف می‌شود؛ ترامپ می‌خواهد تمرکز آمریکا را معطوف به مهار چین و بحث جنگ تعرفه‌ها کند.

وی گفت: ترامپ در یکی از مصاحبه‌های دوران انتخاباتی خود به این مسئله اشاره کرد که یکی از آفات جنگ اوکراین برای آمریکا این است که روسیه را به دامان چین فرستاده شد، اما آمریکا در دوره ترامپ می‌خواهد مجدداً به سمت تمرکز بر چین حرکت کند.

عباسی در خصوص چگونگی جنگ غزه و تحولات منطقه در دوره ترامپ نیز، افزود: منطقه غرب آسیا برای هیچ یک از جریانات و تفکرات سیاسی آمریکا همچون سابق دارای اهمیت نیست، روند خروج از افغانستان هرچند در دولت بایدن اتفاق افتاد، اما آغاز آن از دوره ترامپ و بنا بر آن رویکردی که آمریکا باید حضور خود را در منطقه غرب آسیا کاهش دهد، رخ داد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: در این میان هفتم اکتبر تغییردهنده بازی (Game changer) بود و توانست بار دیگر آمریکا را به منطقه بازگرداند، اما اگر آمریکای ترامپ بتواند خیال خود را از بابت منطقه راحت کند می‌توانیم بگوییم دیگر حضور نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا را شاهد نخواهیم بود مگر آنکه برخوردی جدی میان ایران و رژیم اسرائیل صورت بگیرد که آمریکا مجبور به تداوم حضورش در این منطقه شود.

وی گفت: طرحی که دموکرات‌های آمریکا برای منطقه غرب آسیا اعلام کردند راهکار دو دولتی بود، یعنی اگر کاملا هریس در انتخابات رای می‌آورد به سمت این موضوع حرکت می‌کرد، اما آنچه که جمهوری‌خواهان مد نظرشان است غزه برای بازسازی به عربستان و امارات سپرده شود؛ آنها فضا را طوری طراحی خواهند کرد که دیگر در آینده همچون ۷ اکتبری را شاهد نباشند که در اینجا نقش کوشنر داماد ترامپ هم پُررنگ می‌شود.

عباسی افزود: علاوه بر این زمزمه‌هایی هم از بحث الحاق کرانه باختری به اسرائیل وجود دارد که این هم برنامه خطرناک دیگری است که جمهوری‌خواهان در دولت دوم ترامپ برای منطقه در نظر دارند.

این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: به احتمال خیلی زیاد آمریکا در دولت جدید ترامپ به سمت تثبیت آن قسمت از خاک اشغال شده اوکراین توسط روسیه حرکت خواهد کرد و قطعاً توافقاتی میان روسیه و آمریکا در ماه‌های ابتدایی صورت خواهد گرفت. از همین الان برخی این مسئله را مطرح می‌کنند که اوکراین چاره‌ای جز قبول کردن آتش بس ندارد.

وی با بیان اینکه ممکن است روسیه در همین ارتباط مجبور به تغییر مواضع در منطقه شود، گفت: اتفاقی که در خصوص چین رخ خواهد داد به نظرم این است که اولویت دولت ترامپ مهار و تقابل با چین خواهد بود و جنگ تعرفه‌ها بار دیگر موضوعیت پیدا خواهد کرد و البته برخی مسائل تکنولوژیک هم در این ارتباط مطرح شده است.

عباسی ادامه داد: در بحث تکنولوژیک میان آمریکا و چین برخی معتقدند که چرا باید گوشی‌های آیفون آمریکایی در چین تولید شود و این باید به تایوان منتقل شود که این موضوع می‌تواند برای چین حساسیت برانگیز باشد و بالعکس آن نیز برای آمریکا صادق است و همین هم می‌تواند تنش‌ها میان پکن و واشنگتن را افزایش دهد.

این کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: تنش‌ها میان آمریکا و چین مطمئناً خیلی بیشتر و گسترده‌تر از دوره ۴ساله بایدن خواهد بود، ترامپ در دوره کارزار انتخاباتی این مسئله را مطرح کرده بود که اگر رئیس جمهور شود به چین فشار می‌آورد تا دیگر از ایران نفت خریداری نکند و قطعاً هم چنین کاری را خواهد کرد.

وی بیان کرد: اروپا در دوره قبلی به طور کلی روابطش با ترامپ ضعیف بود، اما باید توجه داشته باشیم که امروز در اروپا موجی از راستگرایان قدرت را در دست گرفتند که این می‌تواند تحلیل موضوع را تا حدی متفاوت کند و وضعیت روابط میان اروپا با دولت جدید ترامپ در آمریکا متفاوت از گذشته شود، بنابراین به نظر می‌آید روابط ترامپ با روسیه و اروپا بهتر از گذشته شود.

عباسی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه راستگرایان در اروپا روابط نزدیکی با ترامپ دارند، این نکته می‌تواند تحلیل قبلی ما مبنی بر ایجاد تنش میان اروپا و آمریکا را تا حد زیادی زیر سوال ببرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha