به گزارش خبرنگار ایرنا، ایران را در جهان، علاوه بر فرهنگ غنی، به زعفرانش هم میشناسند. طلای سرخی که برای اهالی غرب، نماد شرق کره خاکی است.
در ایران نیز شرق کشور ید طولانی در زعفرانکاری دارد. علاوه بر آن خطه، شرق استان سمنان که چسبیده به خاک خراسان است نیز میزبان این گیاه ارزشمند و اقتصادی است.
زعفران به عنوان گیاه باستانی در ایران و شهره در جهان، با خواص درمانی معجزهگر، بنا به برخی روایتها، برترین و خاصترین گیاه و در رتبه اول گیاهان دارویی است.
قرنهاست که کشت و تولید گیاه ارزشمند و راهبردی زعفران در ایران سابقه دارد؛ گرچه کشورهایی همچون اسپانیا، چین و افغانستان در تولید این ادویه گرم رقیب ایران هستند، اما همچنان بهترین و معطرترین زعفران دنیا در خاک ایران کشت و تولید میشود.
گرچه هنوز هم ابعاد درمانی و خواص معجزهآسای این طلای سرخ به طور کامل کشف نشده، اما همچنان گیاهی ارزشمند از نظر دارویی به شمار میرود و از نظر اقتصادی نیز برای کشاورزان سودآور، برای خاک ارزشآفرین و در حفظ آب و سازگاری با کمآبی نمونه است.
بهبود شرایط گوارش تا سیستم ایمنی
زعفران دارای خواص متعدد برای سلامت انسان است. برخی از مهمترین خواص و مزایای زعفران، توانایی بهبود سلامت تنفس، بهینهسازی گوارش، از بین بردن درد، بهبود الگوهای خواب، کاهش خونریزی، تقویت سلامت قلب، افزایش گردش خون، پیشگیری از دیابت، تقویت استخوان ها و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن است.
زعفران حاوی بیش از ۱۵۰ ترکیب مختلف از جمله کاروتنوئیدها، سافرانال، کروسین، آنتیاکسیدانها و سایر مواد بیوشیمیایی است. علاوه بر این در زعفران مواد معدنی و ویتامینهای فراوان وجود دارد که برای سلامتی انسان ضروری است.
هرچند مردم اغلب به ادویههایی مانند زعفران به عنوان طعمدهنده مواد غذایی نگاه میکنند، اما این ادویه دارای مقدار بسیار مواد مغذی ویژه با خواص فراوان است که یکی از خاصیت زعفران افزایش ایمنی بدن محسوب میشود.
علاوه بر مصرف زعفران به صورت ادویه و در غذاها، استفاده از آن به عنوان دمنوش تاثیر بسیار فراوان و معجزهآسا در آرامبخشی و درمان افسردگی دارد.
سودآوری و سازگاری با کمآبی زعفران در شاهرود
مدیر جهاد کشاورزی شاهرود گفت: برداشت یکهزار و ۴۶۰ کیلوگرم زعفران از ۳۶۵ هکتار مزارع این شهرستان پیشبینی میشود.
حمید آقابیکی روز پنجشنبه با اشاره به اینکه سطح زیر کشت زعفران شهرستان شاهرود امسال ۳۸۵ هکتار است، به رسانهها افزود: ۳۶۵ هکتار مزارع زعفران این شهرستان بارور است.
وی با اشاره به اینکه برداشت زعفران از اوایل آبان آغاز شد، اظهار کرد: برداشت این محصول به مدت یکماه تا اوایل آذر ادامه دارد.
وی میزان عملکرد محصول زعفران را چهار کیلوگرم در هر هکتار عنوان کرد و گفت: پیشبینی میشود در سال زراعی جاری حدود یکهزار و ۴۶۰ کیلوگرم محصول زعفران از مزارع کشاورزی این شهرستان برداشت و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی عرضه شود.
توسعه کشت زعفران با هدف تغییر الگوی کشت و بهینهسازی مصرف آب
مدیر جهاد کشاورزی شاهرود اظهار کرد: توسعه کشت محصول راهبردی زعفران گامی مؤثر در جهت تغییر الگوی کشت و بهینه سازی مصرف آب است.
وی به خشکسالیهای اخیر در منطقه اشاره کرد و گفت: این محصول به عنوان یکی از گرانبهاترین ادویههای جهان، با توجه به کمترین نیاز آبی، بیشترین ارزش افزوده در بخش کشاورزی و نقش مهمی در معیشت پایدار روستاییان و کشاورزان دارد.
هر هکتار زعفرانکاری ۲۰۰ اشتغال میآفریند
این مسوول ادامه داد: هر هکتار مزرعه زعفران بهطور میانگین برای ۲۰۰ نفر اشتغالزایی فصلی ایجاد میکند.
وی به برخی از ویژگیهای محصول زعفران اشاره کرد و افزود: بر اساس نظر کارشناسان مهمترین خواص زعفران شامل درمان افسردگی، ایجاد نشاط و آرامش، کاهش اضطراب و درد، پیشگیری از سرماخوردگی، پیشگیری از سرطان، افزایش قدرت ذهنی، افزایش میزان سلامت قلب و عروق، انرژیبخشی، کاهش عوارض ناشی از آفتابسوختگی، بهبود اختلالات مربوط به معده، افزایش استحکام استخوانها و تقویت سیستم گردش خون است.
شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان دارای ۳۰ هزار هکتار زمینهای کشاورزی است که از این میزان ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آن باغ میباشد.
به گزارش ایرنا، ۱۹۸ هزار هکتار از وسعت زمینهای استان سمنان را اراضی کشاورزی تشکیل میدهد که از این وسعت ۵۴ هزار هکتار باغ، ۱۱۰ هزار هکتار زراعت و بقیه در مرحله آیش است و حدود ۴۵ هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی فعالند.
نظر شما