کیانوش احسانیپور روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: آهوان و دیگر پستانداران شاخص از جمله کل، بز و گراز در پناهگاه حیات وحش قراویز با حضور ۲۷ محیط بان در قالب ۹ گروه به منظور برآورد جمعیتی، تفکیک جنسیتی و کسب آمار دقیق سرشماری شدند.
وی اظهار کرد: ارزیابی و بررسی وضعیت زیستی گونههای حیات وحش، زیستگاه و استفاده از آمار برای برنامهریزی مطلوب و مدیریت بهتر پناهگاه حیات وحش قراویز از دیگر اهداف این سرشماری است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست سرپل ذهاب گفت: همکاری خوب اهالی بومی و عشایر منطقه در حفاظت از آهوان پناهگاه حیات وحش قراویز، گامی بلند در راستای اجرای برنامه حفاظت مشارکتی است و امید است با تعامل و همکاری بیش از پیش با جوامع محلی شاهد افزایش زاد و ولد جمعیت آهوان این منطقه باشیم.
احسانیپور ادامه داد: اکنون پناهگاه حیات وحش قراویز ضمن اینکه از وسعت بسیار خوبی برخوردار است همچنین غنای جانوری مناسبی دارد و انواع پستانداران از جمله گزار، تشی، خرگوش، روباه در این منطقه زندگی میکنند.
وی اضافه کرد: پناهگاه حیات وحش قراویز با وسعت سه هزار و ۸۰۰ هکتار بین شهرستان های سرپلذهاب و قصرشیرین یکی از مناطق بکر و منحصر بفردترین زیستگاه های آهوان ایرانی و برخی از گونههای متنوع جانوری در کشور و منطقه غرب است.
به گزارش ایرنا؛ سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه افزون بر ۹۰ هزار نفر جمعیت و برخورداری از ۴۸ کیلومتر نوار مرزی با عراق، بیش از ۸۸ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی جنگل و مرتع دارد.
هم اکنون قصرشیرین و سرپل ذهاب دارای پناهگاه حیات وحش مشترک قراویز به مساحت سه هزار و ۸۰۰ هکتار، زله زرد با ۳۹ هزار هکتار و یک منطقه تیراندازی ممنوع در شعاع هفت کیلومتری نوار مرزی به مساحت ۱۷۰ هزار هکتار است.
منطقه شکار و تیراندازی ممنوع قراویز هم اکنون تنها زیستگاه منحصر به فرد آهوی ایرانی در منطقه غرب کشور به شمار می رود. این منطقه روزگاری به دلایل مختلف از جمله جنگ تحمیلی در معرض خطر نابودی قرار داشت اما در گذشته که به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع بود به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافته و هم اکنون از شرایط بسیار خوبی برای زندگی این گونه زیبا از آهو در کشور تبدیل شده است.
قدمت زیستگاه آهوان این منطقه طبق مستنداتی همچون سنگنگارههای دوره ساسانی طاقبستان و سفرنامه ناصرالدینشاه قاجار هنگام سفر به عتبات عالیات و اقامت و عبور از استان کرمانشاه برای همگان هویدا است به طوری که هم اکنون دشت قراویز را به یکی از مناطق بکر و منحصر بفردترین زیستگاه های آهوان ایرانی و برخی از گونههای متنوع جانوری در کشور و منطقه غرب تبدیل کرده است.
قراویز به صورت تپه ماهورهایی است که اطراف یک دشت در مرکز آن را فرا گرفته است که در قسمت شمال دارای رودخانه دایمی قورهتو است و در محدوده منطقه، چشمه های دایمی که در تمام طول سال آب دارند وجود دارد که از معروفترین این چشمه ها کانیماران را می توان نام برد.
منطقه زله زرد مشترک قصرشیرین و گیلانغرب با ۳۹ هزار هکتار مساحت یکی از مناطق مهم زیستگاه گونه های نادر گیاهی و جانوری در استان کرمانشاه و کشور به شمار می رود که از سال ۱۳۷۳ تحت حفاظت است.
از جانوران موجود در این منطقه می توان به کل و بز وحشی، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و بزمجه اشاره کرد.
همچنین گونه های پرندگان کبک، تیهو، سار و فاخته نیز در این زیستگاه با پوشش گیاهی بلوط، پلک، تنگرس، آلبالو وحشی و گیاهان مرتعی زندگی می کنند.
استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصههای منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
در این استان سه منطقه حفاظت شده شامل منطقه حفاظت شده بیستون که ۵۴ هزار هکتار است، بوزین و مرهخیل در پاوه ۲۳ هزار هکتار و قلاجه هم حدود ۴۳ هزار هکتار است.
بلوط ایرانی، بنه، زیتون، ارغوان، گلابی وحشی، کیکم، زالزالک، زبان گنجشک، آلوچه، ختمی، لاله واژگون از پوششهای گیاهی این منطقه حفاظت شده است.
همچنین بز و پاژن، شوکا، قوچ و میش، پلنگ، سنجاب ایرانی، گربه وحشی، گرگ، روباه، تیهو، کبک، عقاب، گنجشک سانان از گونههای جانوری این منطقه است.
نظر شما