مس مورد نیاز تولیدکننده از کشور قاچاق می‌شود/ اختلاف قیمت مس در ایران و جهان

مشهد-ایرنا- یک فعال اقتصادی در رسته تولیدی سیم و کابل و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: مس مورد نیاز تولیدکننده سیم و کابل به دلیل کمتر بودن ارزش آن نسبت به بازار جهانی که ریشه در تفاوت قیمت بین ارز نیمایی با نرخ ارز در بازار آزاد دارد، توسط دلالان به خارج از کشور قاچاق می‌شود.

حسین محمدیان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه شرایط کنونی بازار مس به تهدیدی برای کارخانه‌های سیم و کابل مبدل شده است، افزود: ایران دارای معادن غنی از مس و همچنین آلومینیوم به عنوان ۲ ماده اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان سیم و کابل است، قبل از انقلاب اسلامی کشورمان بزرگترین تولیدکننده مس و کابل در خاورمیانه بود، بعد از انقلاب کارخانه‌های مس و آلومینیوم رشد زیادی در کشور پیدا کردند.

وی اظهار کرد: خلوص ماده معدنی مس در ایران ۹۹.۹۹ درصد است، مس ایران در چند سال گذشته با وجود همه تحریم های جهانی، به دلیل برخورداری از حجم بالا و کیفیت مطلوب که نیاز بازار جهانی را تامین می کند، هیچ گاه در فهرست کالاهای تحریمی قرار نگرفت، در این شرایط انتظار می‌رود که برای مس و همچنین آلومینیوم که در زمره محصولات صادرات محور کشورمان هستند، ارزش افزوده ایجاد کرد تا به اقتصاد کشور کمک شود.

عضو هیات مدیره کانون کارآفرینان خراسان رضوی گفت: به تازگی تامین مواد اولیه برای واحدهای تولیدی را سهمیه بندی کرده‌اند، این سهیمه بر مبنای میانگین سهمیه ۲ سال گذشته هر واحد تولیدی از مواد اولیه تعیین می‌شود، اما در این میان اگر واحد تولیدی بخواهد رونق تولید داشته باشد، تکلیفش چیست؟ چطور می تواند با میانگین دو سال قبل سهمیه‌اش از مواد اولیه، برنامه توسعه خودش را تدوین کند.

وی تصریح کرد: اعتقاد ما این است که مس باید از فهرست مواد اولیه سهمیه بندی شده برای تولیدکنندگان خارج شود، زیرا کشورمان مازاد مس دارد.

محمدیان ادامه داد: از سوی دیگر مس از یک قیمت جهانی برخوردار بوده که هر روز در نوسان است، پیش از این قیمت جهانی مس استخراج و میانگین آن در قیمت روز دلار ضرب می‌شد، قیمت بدست آمده ملاک نرخ مس برای عرضه در بورس کالا قرار می‌گرفت و تولیدکنندگان نیز مس مورد نیاز خود را از بورس خریداری می‌کردند.

مس مورد نیاز تولیدکننده از کشور قاچاق می‌شود/ اختلاف قیمت مس در ایران و جهان

نظارت بر نحوه اختصاص مس به تولیدکنندگان واقعی ضروری است

وی خاطر نشان کرد: در دولت سیزدهم تصمیم گرفته شد که میانگین قیمت جهانی مس در نرخ دلار نیمایی ضرب شود و به عنوان نرخ مس برای عرضه در بورس کالا تعیین شود، تفاوت قیمت مس در ایران با قیمت آن در سطح جهان، شکافی ایجاد می‌کند و باعث می شود که ارزش مس در خارج از کشور بیشتر از ارزش آن در داخل ایران باشد.

رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: موضوع برای مس داخلی مزیت قاچاق ایجاد کرده و موجب سوءاستفاده دلالان برای قاچاق مس از کشورمان شده است، از سوی دیگر تولیدکنندگان سیم و کابل، نرخ دلار آزاد را در قیمت تمام شده کالای خود محاسبه می‌کنند، این شرایط باعث می شود که در نهایت مصرف کنندگان متضرر شوند.

وی اظهار کرد: از سوی دیگر برخی از شرکت ها که سهمیه «کاتد مس» دریافت می‌کنند، شرکت های واقعی نیستند و تولیدی ندارند و امضاهای طلایی باعث شده که از مس سهم داشته باشند، در صورتی که سهمیه بندی مس برای تولیدکنندگان استانی شود، نظارت و کنترل بیشتری روی نحوه اختصاص مس به تولیدکنندگان واقعی اعمال خواهد شد.

محمدیان گفت: نحوه عرضه مس به تولیدکنندگان در نشست آینده اتاق بازرگانی ایران به بحث و تبادل نظر گذاشته خواهد شد.

ایران رتبه پنجم جهان در ذخایر مس را داشته و تا ۲۰۰ سال آینده ذخیره مس دارد، این میزان ذخایر معدنی نتیجه فقط هفت درصد اکتشافات معادن مس گزارش شده است.

ایران همچنین در تولید مس رتبه ۱۸ جهان را دارد و صنعت مس از صنایع بسیار مهم کشورمان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha