۲۷۶۰ گونه گیاهان مرتعی ایران در معرض انقراض است

یاسوج - ایرنا -مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: ۲ هزار و ۷۶۰ گونه گیاهان مرتعی ایران در معرض خطر انقراض است و ضرورت دارد برای احیای آنان تلاش شود.

ترحم بهزاد روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: چل چراغ داماش گیلان،بیلهر و لاله های واژگون ازجمله گونه های مرتعی کشورمان هستند که در معرض خطر انقراض هستند.

وی بیان کرد: هشت هزار و ۶۶۰ گونه گیاهی در مراتع کشور شناسایی شده که افزون بر ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آن دارای خواص دارویی هستند.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه ۷.۲ میلیون هکتار از مراتع ایران متراکم،۲۱.۴ میلیون هکتار نیمه تراکم و ۵۶ میلیون هکتار از این عرصه های طبیعی کم تراکم است عنوان کرد: این آمار نشان می دهد که حال مراتع کشور خوب نیست و باید برای آن بهبود این وضعیت برنامه ریزی کرد.

وی با اشاره به کاهش ۵۵ میلیمتری باران در ایران نسبت به بلند مدت و همچنین افزایش ۲ درجه ای دمای هوا کشورمان نسبت به ۵۰ سال پیش تاکید کرد: بخشی از وضعیت نامناسب عرصه های طبیعی کشورمان به تغییر اقلیم برمی گردد.

بهزاد تاکید کرد: برای بهبود حال مراتع کنترل زمان ورود و خروج دام به این عرصه های طبیعی و همچنین پیشگیری از تعلیف دام مازاد بر پروانه چرا ضرورت دارد.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید کرد: برداشت بی رویه برخی گونه های خود روی مرتعی مانند بیلهر و لاله های واژگون از دیگر دلایل در خطر انقراض قرار گرفتن این میراث طبیعی است.

وی با یادآوری اینکه معیشت یک میلیون و ۶۳ هزار خانوار ایرانی با جمعیتی معادل پنج میلیون نفر به مراتع کشور وابسته است تاکید کرد: مشارکت جوامع محلی بهترین راهکار برای بقای گونه های مرتعی است.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی کشور عنوان کرد: سالیانه ۲۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن علوفه در مراتع ایران تولید می شود.

وی خاطرنشان کرد: ۴۲درصد از گوشت قرمز کشور معادل ۳۴۲ تن از دام هایی تولید می شود که در مراتع تغذیه می کنند.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی کشور ابراز کرد: همچنین بهره برداران پرورش زنبور ۸۸ تن عسل ارگانیک در مراتع کشور تولید می کنند که نشان دهنده نقش این عرصه های طبیعی در معیشت شمار قابل توجهی از هموطنان نقش آفرین است.

بهزاد با اشاره به اینکه براساس برآوردهای صورت گرفته ۶۵۰ شهر و هشت هزار روستای کشور در معرض خطر سیل هستند تاکید کرد: مراتع غنی چون سدی در برابر خسارت های ناشی از سیل عمل می کنند.

وی تاکید کرد:مراتع به دلیل اینکه قادرند جلوی بسیاری از واکنش های منفی طبیعی از جمله خطر ریزش نزولات جوی شدید را بگیرند چون پوشش سبز گیاهی اولا باعث می شود که قطره باران با شدت کمتر به سطح زمین برخورد کنند و در نتیجه خاک کمتری متلاشی شود ثانیا ریشه های گیاهان میزان خلل و فرج خاک را افزایش داده دارای اهمیت زیادی است.

بهزاد ابراز داشت:پیشگیری از فرسایش بادی و تلطیف از دیگر مزایای صیانت از مراتع است به طوری که با جلوگیری از فرسایش خاک، پرشدن مخازن سدها، کاهش فرسایش و رسوب، حفظ و تداوم حیات وحش و ایجاد محیطی مطبوع برای انسان ها موجبات توسعه پایدار محیط فراهم می شود.

اقدام های انجام گرفته و چشم انداز آینده مراتع

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در برنامه هفتم توسعه اصلاح و احیای ۲۰ میلیون هکتار از مراتع کشور در قالب عملیات بیولوژیک و مکانیکی هدف گذاری شده است.

بهزاد با اشاره به اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون در ۶ میلیون هکتار از مراتع کشور عملیات احیا و اصلاح انجام گرفته تاکید کرد: روند احیای مراتع کشور در قالب کپه کاری و بذرپاشی ادامه دارد.

وی گفت:۶هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی برای مدیریت مراتع هزینه شده به عبارت دیگر برای مدیریت هر هکتار در این مدت یکهزار و ۶۸۰ ریال از طرف دولت هزینه شده این در حالی است که تنها در سال ۱۴۰۲ با مشارکت مردم چهار هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال برای بهره برداری بهینه از این عرصه های طبیعی هزینه شده است.

وی اظهار کرد: برای اجرای به موقع و رسیدن به اهداف ۲۰ میلیون هکتاری اصلاح و احیای مراتع در برنامه هفتم توسعه، یک برنامه پنج ساله را تدوین و سهم استان‌ها نیز مشخص شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha