به گزارش خبرنگار ایرنا، همجواری استان مرزی ایلام با کشور عراق با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک، فعالیت روز افزون پایانه مرزی(مسافری و تجاری) در مهران و تعاملات و فرهنگ مشترک مردمان ۲ سوی جدار مرزی، ظرفیتهای قابل توجهی علاوه بر توسعه تجارت و صادرات کالاهای غیرنفتی در زمینه تجارت مسافری و چمدانی در این منطقه فراهم کرده است.
استان ایلام با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک از بیشترین و طولانیترین مرز با کشور عراق در میان استانهای مرزی کشورمان برخوردار است، ظرفیت راهاندازی سه بازارچه مرزی با استانهای دیاله، واسط و میسان کشور عراق در جدا مرزی ۲ کشور در محدوده استان ایلام وجود دارد که به علت نبود و یا کمبود صنایع تولیدی و فقر زیرساختی در این استانها، مردمان و تجار آن، برای تامین کالاها و اقلام مصرفی خود چشم به دیگر بازارهای خارجی دوختهاند به همین علت با ایجاد و توسعه بازارچههای مرزی در ایلام میتواند هم به رونق اقتصادی منطقه و هم به اشتغال افراد جویایی کار در دو طرف جدار مرزی کمک کند.
رونق ترددهای تجاری و مسافری
بر اساس شاخصهای سالنامه آماری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، مرز بینالمللی مهران همچنان عنوان پرترددترین مرز زمینی کشور را به خود اختصاص داده است.
بنا به گفته مسئولان پایانه مسافربری مرزی مهران آمارهای اولیه در سال جاری حاکی از ادامه روند صعودی تردد مسافر و زائران در این مرز داشته است.
تردد بیش از ۶ میلیون نفر از مرز مهران
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان ایلام گفت: طی سال جاری ( ابتدای سال تا پایان آبان ماه) بیش از ۶ میلیون نفر از طریق این مرز تردد کردهاند.
«سیدزاهدین چشمهخاور» اظهار کرد: در سال گذشته، بیش از هشت میلیون و ۲۶۸ هزار زائر از این مرز تردد کردهاند که نشان از اهمیت و محبوبیت این مرز در میان زائرین عتبات عالیات است.
وی افزود: تا پایان آبان ماه امسال، بیش از ۶ میلیون زائر از مرز مهران تردد کردهاند و این نشان از آمادگی کامل زیرساختهای این مرز برای پذیرایی از زائرین است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان ایلام تاکید کرد: از این تعداد ۲ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۱۰۹ نفر مسافر ایرانی به کشور ورود و ۲ میلیون و ۴۸۴ هزار و ۲۵۲ نفر ایرانی نیز از مرز خارج شدهاند.
چشمه خاور بیان کرد: طی این بازه زمانی( ابتدای سال تا پایان آبان ماه) ۵۲۶ هزار و ۳۸۸ نفر خارجی از مرز مهران خروج و ۵۵۷ هزار و ۳۸۲ نفر نیز از طریق این مرز وارد کشور شدهاند.
وی اضافه کرد: سرمایهگذاریهای انجام شده در سالهای اخیر برای توسعه زیرساختهای حمل و نقل، اقامتی و خدماتی در مرز مهران، نقش مهمی در افزایش ظرفیت پذیرش زائرین و مسافران داشته است.
افزایش ۵۲ درصدی اقامت گردشگران عراقی در ایلام
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام از افزایش ۵۲ درصدی اقامت گردشگران عراقی در این استان از ابتدای امسال تا کنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
«فرزاد شریفی» با اشاره به جمعیت بالای کُردهای فیلی در استانهای عراق و به ویژه استان واسط، بر نقش آنان در توسعه گردشگری استان تاکید کرد و افزود: کُردهای فیلی حلقه اتصال و توسعه گردشگری استان هستند و میتوانند نقش مهمی در افزایش گردشگری خارجی و به ویژه گردشگری سلامت ایفا کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام با تاکید بر اهمیت اخذ گواهینامه کیفیت خدمات توسط تاسیسات گردشگری، ابراز کرد: با توجه به جمعیت قابل توجه کردهای فیلی و نقش آنها در توسعه گردشگری استان، خواستار همکاری دستگاههای ذیربط برای رفع موانع پیش روی این گردشگران شد.
۱۱۰ واحد بومگردی در استان ایلام فعال است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری استان ایلام گفت: در بحث جذب گردشگران عراقی با اقدامات انجام شده است، فراهم کردن شرایط برای ورود گروهی و کاروانی گردشگران عراقی به استان نیز باعث رونق گردشگری خارجی می شود.
شریفی اضافه کرد: بعضی استانهای دیگر نیز با کشور عراق دارای مرز مشترک و مراودههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هستند که میتوان با تعامل با یکدیگر در بحث جذب گردشگران عراقی نهایت استفاده را به عمل آورد.
وی بیان کرد: در بحث جذب گردشگری توجه به مقوله امنیت بسیار مهم و حایز اهمیت است که خوشبختانه در کشور و استان مرزی ایلام این مهم به بهترین نحو ممکن برقرار است.
کمک به معیشت مرزنشینان از طریق رونق گردشگری خارجی
به طور قطع می توان گفت که افزایش تردد مسافر و خودرو در مرز مهران، نشان از رونق گردشگری خارجی و تجارت در منطقه است و میتواند بر اقتصاد محلی و ملی نیز تأثیر مثبت بگذارد.
با این اوصاف، افزایش تردد در مرز بینالمللی مهران فرصتهای بینظیری را برای توسعه منطقه فراهم کرده است که با برنامهریزی دقیق و سرمایهگذاری مناسب، میتوان از این فرصتها برای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه و مرز نشینان بهره برد.
با توجه به اهمیت مرز مهران در توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی استان ایلام با استان های همسایه عراق، سرمایهگذاری در این منطقه و بهبود زیرساختها و خدمات آن، میتواند نقش مهمی در توسعه پایدار منطقه داشته باشد.
اتصال ایلام به شبکه ریلی ظرفیتی خاص برای توسعه تجارت چمدانی
امروز استان ایلام در کشور و جهان اسلام به عنوان پایتخت خادمان زوار اباعبداللهالحسین(ع) شناخته میشود، به واسطه اهمیت رویداد کنگره بزرگ اربعین، چهره این استان، در زمینه زیرساختها به ویژه راههای مواصلاتی تاحدودی متحول شده اما دسترسی به شبکه راهآهن برای این استان امری بسیار مهم و حیاتی است.
باید گفت که اتصال ایلام به شبکه سراسری راهآهن به دلیل وجود ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق، همسایگی این استان با استانهای واسط، میسان، دیاله کشور عراق، امکان راهاندازی بازارچههای مرزی در مهران و چیلات دهلران، وجود صنایع مهم پتروشیمی و پالایشگاه گاز ایلام، منابع، چاهها و صنایع نفت و گاز در مناطق مرزی مهران و دهلران، تردد زائران عتبات عالیات در طول سال، صادارت کالای ایرانی به کشور همسایه، قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی بینالمللی محسوب میشود و همچنین محاسن و مزیتهای مرز مهران برای سفر اتباع عراقی به ایران و در نهایت افزایش میزان زیرساختهای ریلی کشور در راستای خدمات رسانی به مردم کشور، دارای توجیه اقتصادی و فنی بسیار بالایی است.
اکنون که ایلام با داشتن این میزان مرز مشترک و به واسطه همجواری و نزدیکی با کشور عراق در کانون توجه مسئولان و مردم قرار دارد، ایلامی که در طول هشت سال جنگ تحمیلی، با دفاع مقدس در برابر تهاجم رژیم بعثی جانانه و قهرمانانه ایستاد و در این مدت نیز از قافله توسعه بازماند، امروز بهترین فرصت است که با اجرایی کردن راهآهن چهره این استان و به تبع آن سایر نقاط منتهی به مرز مهران متحول شود چرا که بهرهمندی از این مهم یکی از فاکتورهای اصلی توسعه است و نباید ساده از آن گذشت.
وزیر کشور: اتصال ایلام به راهآهن سراسری فرصتهای خاصی را در این استان ایجاد خواهد کرد
با توجه به ظرفیتهای استان ایلام و داشتن ۴۳۰ کیلومتر مرز با عراق به عنوان مسیر تجاری، ولی همچنان بخش های مهمی از این ظرفیت ها چون توسعه تجارت چمدانی و مسافری به طور کامل تحقق پیدا نکرده است و امیدواری ها برای رونق این بخش با توجه به سیاست های دولت چهاردهم و احداث شبکه ریلی در این استان و مرز مهران روز به روز بیشتر می شود.
«اسکندر مومنی» وزیر کشور در سفر اخیر خود به استان ایلام گفت: باید کمک کنیم زیرساختهای عمده این استان برای یک جهش بزرگ فراهم شود، منابع عظیمی از نفت و گاز در این استان وجود دارد، ما اگر زیرساختهای لازم را در این خصوص ایجاد کنیم مردم این استان خود آنچنان پیشرفت و آبادانی را در استان رقم خواهند زد که در کشور نمونه خواهد شد.
وی تاکید کرد: اقداماتی را که ما در مرکز و دولت انجام میدهیم در راستای توسعه زیرساختهای حمل و نقل اعم از ریلی، هوایی و زمینی است چرا که یکی از مشکلاتی که از دیرباز این استان را رنج میدهد و در بن بست ارتباطی قرار داده است همین موضوع فراهم کردن زیرساختهای این حوزههاست.
استان ایلام در یک شرایط جغرافیایی خاص قرار گرفته به گونهای که به با سه استان دیاله، میسان و واسط عراق دارای مرز است که باید از این ظرفیت در راستای ارتقا و توسعه اقتصاد استان به ویژه در حوزه صادرات و مبادلات تجاری استفاده شود.
مجوز بازارچه مرزی مهران در کمیسیون ماده یک توسعه تجارت مطرح، مصوب و به کمیسیون فرعی هیئت دولت ارسال و در کمیسیون اصلی اقتصادی هیأت دولت نیز مصوب شده و مکان ایجاد بازارچه مرزی مهران به صورت مشترک در مرز بین ۲ کشور ایران و عراق مشخص شده که به صورت به هم پیوسته بین گمرک و پایانه قرار دارد که باید زیرساختهای لازم برای آن اجرا شود.
حدود ۷۴ هزار خانوار و ۲۲۷ هزار نفر مرزنشین در استان ایلام وجود دارد و تصویب بازارچه مرزی مهران مصوب و بارقههای امید برای انجام تجارت چمدانی در مرز مهران و بهرهمندی مردم و مرزنشینان استان از برکات این بازارچه خواهد بود.
سال ۹۶ بازارچه "شهابی و چنگوله" به تصویب رسیده بود که به دلیل موقعیتی که داشت مورد استقبال طرف عراقی نگرفته و همچنان بدون استفاده مانده بود، اما با پیگیریهای انجام شده، بازارچه مرزی مهران در دستور کار قرار گرفته که امروز باید گفت در صورت تحقق این بازارچهها، کار بزرگی برای رونق اقتصادی استان انجام خواهد شد.
بازارچه مرزی "چیلات" در دهلران و بازارچه مرزی "هلاله شمالی" در ایوان نیز در دستور کار قرار دارد که امیدواریم به زودی با پیگیریهای مجموعه استان این بازارچهها نیز برای ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی استان و بهرهمندی مردم استان از مزایای آن، محقق و راهاندازی شوند.
پیشینه روابط اقتصادی استان مرزی ایلام با مردمان استانهای هم مرز عراق به علت پیوندهای خویشاوندی و اشتراکهای مذهبی و فرهنگی نشان میدهد، سرمایهگذاری و توسعه بازارچههای مرزی هم برای ایلام و هم استانهای مرزی و مرکزی عراق دارای توجیه و صرفه اقتصادی است.
وجود بازارچههای مرزی به عنوان یکی از ظرفیتهای استانهای مرزی بهترین ابزار و راهکار برای گسترش صادرات، رونق اقتصاد محلی و کمک به اقتصاد ملی است، به همین سبب راه اندازی و گسترش این بازارچهها، یکی از اولویتهای مسئولان در استانهایی مانند ایلام به منظور رشد شاخصهای اقتصادی به شمار میرود.
نظر شما