فراز و فرودهای کارخانه‌ نساجی مازندران/ مستند «کلاف» امشب به آنتن می‌رسد

تهران- ایرنا- کارگردان مستند «کلاف» این فیلم را نقد درون گفتمانی دانست و گفت: مستند کلاف به صنعت نساجی در ایران می‌پردازد و محوریت اصلی آن کارخانه‌ نساجی مازندران است؛ این کارخانه اگرچه بزرگترین تولیدی نساجی در ایران بوده است، اما طی دهه‌های مختلف فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است.

فیلم مستند «کلاف» به کارگردانی سیدمصطفی سیدالحسینی در هشتمین جشنواره‌ تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه‌ مستند سیما پخش می‌شود.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار تلویزیون ایرنا بیان کرد: از جمله مهم‌ترین موضوعاتی که در این فیلم مستند، در مورد صنعت نساجی مورد اشاره قرار می‌گیرد، می‌توان به بررسی جایگاه ایران در صنعت نساجی در گذشته و امروز اشاره کرد. همچنین ضمن بررسی اتفاقات مختلف رخ داده برای این صنعت در دهه‌های گذشته سعی می‌کنیم به این سوال پاسخ بدهیم که چرا نساجی ایران نتوانست به مسیر پیشرفت خود ادامه بدهد؟

او درباره‌ آشنایی با این سوژه و پیشنهاد ساخت فیلم مستند از آن گفت: مجموعه مستندی به تهیه‌کنندگی آقای مهدی انصاری در حال تولید بود که به موضوعات مختلفی در صنعت ایران، از پتروشیمی گرفته تا نساجی می‌پرداخت. من براساس علاقه‌ای که به این حوزه داشتم، صنعت نساجی را انتخاب کردم و ساخت فیلم مستند کلاف آغاز شد.

وی با تاکید بر این که نزدیک به ۵ ماه تحقیق و پژوهش این مستند ادامه داشته است، گفت: کارمان را با تحقیق کتابخانه‌ای آغاز کردیم و به بررسی مقالات، نشریه‌ها و بریده‌های جراید مرتبط با این موضوع پرداختیم.‌ این مقالات شرایط امروز صنعت نساجی را به ما نشان می‌داد. در گام بعدی سراغ متخصصان رفتیم و شرایط را از زبان آنان شنیدیم؛ از آنجا که کارخانه‌ نساجی در دوره‌ای از عمر خود دچار مشکلاتی شده بود، این کارخانه را به عنوان یک نمونه‌ انتخاب کردیم. در گام بعدی، ۲ سفر به قائمشهر داشتیم و با اهالی آنجا مصاحبه کردیم تا اطلاعات‌مان تکمیل شود. در نهایت شروع به نوشتن فیلمنامه کردیم که آن هم نزدیک به ۲ ماه زمان برد. تولید این فیلم مستند نیز دو مرحله بود و ۳ ماه طول کشید.

این فیلمساز مستند درباره‌ کارخانه‌ نساجی مازندران توضیح داد: این کارخانه، ۳ ساختمان اصلی داشته است؛ کارخانه‌ شماره‌ یک که بزرگترین ساختمان است، در قائمشهر واقع شده و فعالیت دارد، اما شعبه‌ دوم آن کاملا نابود و تعطیل شده است. کارخانه‌ نساجی مازندران در گذشته بسیار کم فعالیت بود اما در حال حاضر کمی وضعیت بهتری پیدا کرده است. اگر چه قابل مقایسه با قبل نیست.

فراز و فرودهای کارخانه‌ نساجی مازندران/ مستند «کلاف» امشب به آنتن می‌رسد
فیلم مستند «کلاف» در هشتمین جشنواره‌ تلویزیونی مستند حضور دارد

سیدالحسینی با اشاره به قدمت صنعت نساجی در ایران گفت: قدمت نساجی در ایران به سال ۱۳۰۰ برمی‌گردد، اگر چه عمر آن به بیش از ۸ هزار سال می‌کشد. زمانی که کارخانه‌ نساجی در مازندران تاسیس می‌شود، اوضاع این صنعت در کشورمان بسیار مطلوب است؛ جالب است بدانید زمانی که ما تولیدکننده برتر صنایع نساجی بودیم، ترکیه پنبه تولید می‌کرد و اصلا صنعت نساجی نداشت! از سویی دیگر، کارخانه‌ نساجی مازندران ۱۵۰ شعبه در اقصی نقاط ایران داشت و محصولاتش به بوستون آمریکا، لندن و ... صادر می‌شد. صنعت نساجی در مازندران بسیار جدی بوده و بیش از ۴-۵ هزار کارگر در کارخانجات متعلق به آن کار می‌کردند. باید اشاره کنم که صنعت نساجی بسیار اشتغال‌آفرین است و در مقایسه با صنایع سنگین نفتی و فولاد سرمایه بسیار کمتری نیاز دارد، اگرچه اشتغال‌زایی آن چند برابری است.

او به فرم روایی این فیلم مستند اشاره کرد و گفت: راوی این فیلم مستند، اول شخص است و نریشن (گفتار متن) هم داریم؛ علاوه بر این سراغ مصاحبه با افراد مطلع و تصاویر آرشیو رفتیم.

عوامل تولید این فیلم مستند عبارتند از: تهیه‌کننده: مهدی انصاری، تصویربردار: علی نعمت الهی، مدیر تولید: میثم خانی، تدوین: روح الله قاسمی، نویسنده محمود عزیزی و کارگردان: سید مصطفی سیدالحسینی.

براساس این گزارش، فیلم مستند «کلاف» فردا، سه‌شنبه ۶ آذرماه ساعت ۲۱ از شبکه‌ مستند سیما پخش می‌شود و بازپخش‌های آن فردا چهارشنبه ۷ آذرماه ساعت ۹ صبح و ۲۴ خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha