تمرین آمادگی هنگام وقوع زلزله در یکهزار و ۲۰۰ مدرسه سمنان

سمنان - ایرنا - زلزله پدیده‌ای غیرقابل پیش‌بینی و ارتقای آگاهی و حفظ خونسردی موثر در کاهش پیامدهای لرزش ناگهانی زمین و شکستن و جابه‌جا شدن سنگ‌های لایه زیرین آن است و به همین منظور دانش‌آموزان در یک‌هزار و ۲۰۰ مدرسه استان سمنان این آمادگی‌ها را تمرین کردند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، زلزله فوران خشم خاموش زمین است که به ناگه جان می‌ستاند و خانواده‌ها را داغدار می‌کند.

رعایت نکات ایمنی در ساخت وسازها و ارتقای آگاهی در زمینه انجام اقدام‌های پیشگیرانه، حین و بعد از وقوع زلزله از میزان خسارت آن می‌کاهد.

به گفته متخصصان، قرار گرفتن ایران در بخشی از کمربند کوه‌زایی آلپ هیمالیا که یکی از جوانترین نواحی کوه‌زایی جهان محسوب می‌شود، موجب شده فلات ایران از لحاظ زلزله‌خیزی فعال باشد و هر از گاهی زمین‌لرزه‌هایی با شدت‌های مختلف رخ دهد.

زمین لرزه‌های اخیری که در ایران و سمنان رخ داد ما را بر آن وامی دارد که هر روز آماده‌تر از روز گذشته خود را در برابر حوادث ایمن کنیم.

وقوع ۲ زلزله بیش از چهار ریشتر طی ۲ ماه گذشته در غرب استان سمنان، طبق تحقیقات می‌تواند هشداری برای وقوع زلزله بزرگتر باشد و بر این اساس ضرورت دارد تمهیدات لازم برای کاهش پیامدهای احتمالی مورد توجه قرار گیرد.

تمرین آمادگی هنگام وقوع زلزله در یکهزار و ۲۰۰ مدرسه سمنان

شناخت زلزله و ضرورت رعایت الگوهای مناسب

مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: مانور ایمنی در مقابله با زلزله به منظور ارتقای آگاهی دانش‌آموزان در یک‌هزار و ۲۰۰ آموزشگاه این استان و به طور نمادی در شهرستان آرادان در دست برگزاری است.

کمال طاهریان افزود: شناخت پدیده زلزله و سایر سوانح طبیعی و ارایه الگوهای مناسب برای رفتار جمعی و فردی مردم در قبل، حین و بعد از این سوانح می‌تواند از اثرات مخرب بکاهد و از جمله اقدامات فراگیری اطلاعات صحیح آمادگی‌های لازم برای مقابله با زمین لرزه است. به عنوان مثال تمامی اعضای خانواده باید بدانند در هنگام وقوع زلزله در منزل چه کار کنند و ارتقای آگاهی از اهداف برگزاری مانور زلزله است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان اظهار کرد: رعایت اصول ایمنی در داخل ساختمان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا در برخی از زلزله های نه چندان شدید، امکان دارد که ساختمان ویران نشود اما سقوط، پرتاب و شکستن وسایل داخلی برای ساکنان ایجاد خطر کند. ایمن‌سازی داخل ساختمان ها نیز از اصول ایمنی محسوب می شود که در عین حال بسیار کم هزینه و آسان است، تاثیر به سزایی در پیشگیری از آسیب ها دارد.

تمرین آمادگی هنگام وقوع زلزله در یکهزار و ۲۰۰ مدرسه سمنان

چندی پیش رییس شبکه ملی شتاب‌نگاری گفت: باتوجه به وقوع زلزله‌های چهار و چهار دهم ریشتر در منطقه ایج - آرادان در چهاردهم مهر و زلزله چهار و هفت دهم ریشتر سیزدهم آبان‌ ۱۴۰۳، احتمال وقوع زلزله بزرگتر در این منطقه، منتفی نیست.

محمد پورمحمد شاهوار درباره وقوع زلزله با بزرگی چهار و هفت ریشتر ساعت پنج و ۱۶ دقیقه صبح ۱۳ آبان در منطقه آرادان گرمسار استان سمنان گفت: این زلزله در ۳۳ ایستگاه زلزله‌نگاری شبکه ملی شتاب‌نگاری مرکز تحقیقات ثبت شد، به‌طوری‌که بیشترین شتاب ثبت‌شده در ایستگاه‌های گرمسار معادل ۳۰۱ و آرادان معادل ۱۵۶ سانتیمتر بر مجذور ثانیه بود، تا جایی‌که علت شتاب بالا، نزدیک بودن به کانون سطح زمین همچنین عمق کم زمین ارزیابی شد.

تمرین آمادگی هنگام وقوع زلزله در یکهزار و ۲۰۰ مدرسه سمنان

نکات مهم در هنگام وقوع زلزله

هنگام وقوع زلزله سعی نکنید از اشیاء گران قیمت و شخصی خود محافظت کنید ، بیشتر به فکر نجات جان خود باشید.

اگر به طرف خیابان دویدید، در صورت امکان خود را به فضای باز و دور از تمامی خطرات مثل پارک برسانید.

زلزله بدون خبر روی می دهد، به محض احساس کوچکترین لرزشی به سرعت به محلی امن بروید.

مکان‌های امن

هنگام احساس زمین‌لرزه به فضاهای باز بروید. از وسایل آتش زا مانند آبگرمکن و اجاق گاز و بخاری فاصله بگیرید.

از شیشه‌ها و پنجره ها فاصله بگیرید. از قرار گرفتن در محله ای که مواد شیمیایی همچون اسیدها در آنجا وجود دارد، دوری کنید.

می‌توانید در چهار گوش دیوارها پناه بگیرید. کنار میز و یا صندلی محل خوبی جهت پناه گرفتن است. از نزدیک شدن به درختان و اشیاء آویزان بپرهیزید.

هنگام وقوع زلزله از آسانسور خارج شوید. از اتومبیل خارج شوید و پس از پارک خودرو در نزدیک خودرو پناه بگیرید.

از سواحل دریا فاصله بگیرید. کتاب و یا یک جسم سخت را بر روی سر خود برای محافظت قرار دهید.

تمرین آمادگی هنگام وقوع زلزله در یکهزار و ۲۰۰ مدرسه سمنان

هنگام وقوع زلزله در خانه چه کنیم؟

تجربه نشان داده است به منظور حفاظت از خودمان و اعضای خانواده در مواقع اضطراری باید از قبل بیاموزیم که در موقعیت‌های مختلف چه واکنشی از خود نشان دهیم که این عکس العمل بسته به نوع محل قرار گرفتن متفاوت است.

به خاطر داشته باشیم هنگام وقوع زلزله وقت زیادی نداریم و عکس العمل ما نسبت به زلزله یک حرکت غیرارادی است.

همواره به یاد داشته باشیم که خاتمه زلزله رفع کامل خطر نیست و باید برای پس‌لرزه‌ها آماده باشیم. دست‌پاچه نشویم ، با خونسردی و اندیشه اقدامات لازم را آغاز و دیگران را نیز به آرامش دعوت کنیم.

به گفته کارشناسان، شهروندان در هنگام وقوع زلزله در هرجایی که هستند در گام نخست باید آرامش خود را حفظ کنند و به دور از وحشت به مناطق امن خانه پناه ببرند.

هنگامی که لرزش‌ها ضعیف هستند، سعی کنید با قرار گرفتن کنار میز و نیمکت‌های مقاوم، از خود محافظت کنید.

اگر در آسانسور هستید در اولین طبقه آسانسور را متوقف کرده و از آن خارج شوید.

داخل خانه می‌توانیم در زوایای دیوارها (گوشه‌ها) بایستیم. در کنار دیوارهای مشرف به بیرون ساختمان بایستیم.

زیر چهاچوبِ در قرار نگیرید. اگر در پله هستید، خود را از آنجا دور و در بین طبقات توقف کنید.

در صورت بروز آتش سوزی، شعله های کوچک به راحتی خاموش می‌شوند، از این رو همیشه کپسول‌های آتش نشانی را مهیا و در دسترس قرار دهید. مراقب خرده‌شیشه‌های پنجره‌ها و ظروف باشید.

چه کنیم اگر شب زلزله آمد

موقع خروج از ساختمان روی سر خود را با دست یا جسمی مانند تخته محافظت کنید، اجاق گاز و هرگونه آتش را خاموش کنید.

از داد و فریاد زدن و دویدن به هر طرف خودداری کنید. اگر در شب زلزله روی داد برای روشنایی از کبریت و شمع استفاده نکنید.

هنگام وقوع زلزله در خیابان

برای جلوگیری از ضربات ناشی از خرده‌شیشه‌های پنجره‌ها و تابلوهای شکسته، کیف و یا وسیله دیگری را روی سر خود قرار دهیم و به سوی مکان امن برویم.

از ساختمان‌ها و کابل‌های برق فاصله بگیریم.

از کوچه‌های تنگ و باریک دوری کنیم و در طول ساختمان‌ها ندویم.

هنگام وقوع زلزله در فروشگاه‌ها

به دستورالعمل‌های فروشندگان و مسوولان توجه کنید و به سوی درهای خروجی هجوم نبرید. این کار می تواند خطرآفرین باشد.

قبل از اتمام لرزه ها سعی نکنیم از آن محل خارج شویم. اگر در یک سالن اجتماعات، سینما، زمین ورزشی هستیم در جای خود بمانیم و با دست‌ها از سر خود محافظت کنیم. هنگام وقوع زلزله هرگز از آسانسور و پله های برقی برای خروج استفاده نکنیم.

وقوع زلزله در هنگام رانندگی

از ترمز کردن ناگهانی پرهیز کنیم و در عوض ، به آرامی سرعت خود را کاهش دهیم و خودرو را در منتهی الیه سمت راست خیابان متوقف کنیم.

به اطلاعیه‌هایی که از رادیوی خودرو پخش می‌شود توجه کنیم و قوانین راهنمایی و رانندگی را مراعات کنیم. اگر در کنار کوه توقف کرده‌بودیم مراقب ریزش سنگ‌ها باشیم.

ممکن است لرزش زمین خودرو را به یک جهت هدایت کند، به نظرمان برسد که لاستیک‌های خودرو صاف است و بر سطح جاده استوار نیستند، در این شرایط باید موتور خودرو را خاموش کنیم ولی سوئیچ را از جایش بیرون نیاوریم، در داخل خودرو بمانیم و به رادیو گوش دهیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، زلزله، سهمگین ترین بلای طبیعی است که بر اثر لرزش ناگهانی زمین و شکستن و جا به جا شدن سنگهای لایه زیرین آن، حادث می شود.

اغلب مردم نمی‌دانند که درهنگام وقوع زمین لرزه چه واکنش‌هایی از خود نشان دهند، اما آگاهی نسبت به اینکه در هنگام وقوع زلزله چه باید کرد، می‌تواند از خسارت‌های احتمالی این بلا بکاهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha