به گزارش خبرنگار ایرنا، برپایی چادر در کنار بیمارستانها به ویژه در مناطق مرکزی تهران به دلیل تجمیع مراکز درمانی بیشتر به چشم میخورد، این کار اگر چه خطرات فراوانی برای همراهان بیماران در شب هنگام داشت، وجهه خوبی هم برای حاشیه این بیمارستانها نداشت.
هر جایی که چشم کار میکرد چادرهای برپا شده کنار هم مشاهده میشد، بسیاری از همراهان بیماران به دلیل نداشتن مکانی برای خواب و استراحت در چادر اسکان داشتند و روزها و شاید هفتهها به همین روند زندگی خود را میگذراندند تا بیمار آنها از بیمارستان مرخص شود.
گاهی پخت و پز و آشپزی هم چاشنی روزها و شبهای آنها در این چادرها بود، نیمنگاهی به وضعیت آنان نشان میداد اگر جایی امن و مطمئن برای گذراندن روزهایی که بیمارشان در بیمارستان بستری بود، داشته باشند دیگر چادری در کار نبود و زیر سقفی امن این روزها را سپری میکردند، در این شرایط مدیریت شهری برای ایجاد همراهسراهایی به عنوان محل امن و آرام برای همراهان بیماران اقداماتی را آغاز کرد.
سالها بود که که چشممان به تماشای چادرهای رنگارنگ در نقاطی از شهر عادت کرده و انگار این سرپناههای سست به بخشی از هویت و شناسنامه این محدودهی پرتردد و پرترافیک پایتخت تبدیل شده بود، چادرهایی که چند متر پایینتر از درب اصلی بیمارستانهای پایتخت برپا میشد.
«چادرهای مسافرتی اطراف بیمارستانهای تهران مربوط به خانواده بیمارانی است که برای درمان راهی تهران شده و برای صرفهجویی در هزینه اقامت ترجیح میدادند در گوشهای از حیاط بیمارستان یا کنار پیادهروی خیابانهای اطراف بمانند زیرا هزینهای برای استفاده از هتل یا حتی مهمانپذیرها نداشتند».
حال با ایجاد همراهسراها و توسعه فعالیتهای مرتبط با آن، این چادرهای برپا یا دیده نمیشود یا اینکه به ندرت آن هم در مکانهایی که خیلی به چشم نمیآید، کمک مدیریت شهری با همراهی خیران و نیکوکاران این وجهه نازیبا را از کلانشهر تهران حذف کرد و اکنون براساس تقاضای بیماران، افزایش این سرپناهها در دستور کار شهرداری پایتخت قرار دارد.
ایجاد ۹ همراهسرا در تهران
بیمارستان امام خمینی (ره) از جمله مراکز درمانی پُرمتقاضی که برای احداث همراهسرا در اولویت بود و از این رو شهرداری تهران چهار همراهسرا در اطراف این بیمارستان راهاندازی کرد
به واسطه اقدامات انجام شده برای ایجاد همراهسراها، برنامهها و اهداف مدیریت شهری برای این مکانهای مورد نیاز همراهان بیماران در پایتخت با سیدمحمد نقیب، مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت وگویی انجام دادیم که با هم میخوانیم:
او در اقدامات انجام شده اظهار کرد: ۹ همراهسرا در تهران ایجاد شده و تا پایان سال نیز سه همراهسرای دیگر براساس نیازسنجی و درخواست بیمارستانها در نقاط مختلف راهاندازی خواهد شد.
نقیب ادامه داد: منطقه ۶ تهران با ۳۴ بیمارستان بیشترین بیمارستان را بین مناطق این کلانشهر دارد و به دلیل وابسته بودن این مراکز درمانی به دانشگاه علوم پزشکی از اهمیت ویژهای برخوردار است البته بیمارستان امام خمینی (ره) از جمله مراکز درمانی پُرمتقاضی که برای احداث همراهسرا در اولویت بود و از این رو شهرداری تهران چهار همراهسرا در اطراف این بیمارستان راهاندازی کرد که همراهان بیماران میتوانند به صورت رایگان از خدمات این همراهسراها استفاده کنند.
وی به ظرفیت دیگر همراهسراها در مناطق تهران اشاره کرد و گفت: همراهسرای جوادالائمه نزدیک بیمارستان امام خمینی (ره) با ظرفیت ۸۵ نفر، همراهسرای پناه با ظرفیت ۷۵ نفر، همراهسرای نور با ظرفیت ۸۵ نفر و همراهسرای مادران که تازه افتتاح شده و ظرفیت ۵۰ نفر دارد، در منطقه ۶ واقع شده است.
نقیب اضافه کرد: در همین راستا در منطقه ۶ با بیشترین تعداد بیمارستان ظرفیت استفاده ۲۹۵ نفر از همراهان بیماران در این همراهسراها فراهم شده که فرصت مناسبی است تا این افراد بتوانند در مکانی امن و مطمئن استفاده کرده تا بیمار آنها از بیمارستان ترخیص شود.
خدمات رایگان به همراهان بیماران در همراهسراها
تا پایان سال، سه همراهسرای جدید در تهران به بهرهبرداری خواهد رسید که تعداد آنها از ۹ به ۱۲ مورد افزایش مییابد، البته سال آینده نیز تعداد همراهسراها به ۳۰ واحد میرسد
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران درباره استقرار همراهسرا در مناطق دیگر اظهار کرد: در منطقه ۲ همراهسرای نزدیک بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) با ظرفیت ۷۰ نفر، منطقه ۳ همراهسرای امید نزدیک بیمارستان مفید با ظرفیت ۵۰ نفر، منطقه ۷ همراهسرای آیتالله مدنی نزدیک بیمارستان امام حسین با ظرفیت ۵۲ نفر، منطقه ۱۱ همراهسرا نزدیک بیمارستان بهارلو و فارابی با ظرفیت ۱۸ نفر و منطقه ۲۰ همراهسرا نزدیک بیمارستان ۱۳ آبان که در مجموع ۹ همراهسرا با ظرفیتهای مختلف در مناطق پایتخت وجود دارد.
وی درباره نحوه پذیرش همراهان بیماران در این همراهسراهای تهران گفت: همراهان بیماران باید با تایید مددکاری بیمارستان، درخواست اسکان داشته باشند که پس از مراجعه به بخش مربوطه در بیمارستان، شرایط همراهان اعلام شده که آیا این افراد بیمار بستری دارند یا نه و پس از آن پرونده بیمار را ارائه میدهند. سپس نامهای از بخش مربوطه دریافت میکنند که با آن میتوانند به همراهسرا مراجعه کرده و از خدمات آن به صورت رایگان استفاده کنند.
نقیب همچنین با اشاره به اینکه تعداد همراهسراها افزایش پیدا میکند، تاکید کرد: تا پایان سال، سه همراهسرای جدید در تهران به بهرهبرداری خواهد رسید که تعداد آنها از ۹ به ۱۲ مورد افزایش مییابد و همچنین برنامهریزی شده که تا پایان سال ۱۴۰۴، تعداد همراهسراها در تهران به ۳۰ ساختمان برسد.
پناهی امن برای همراهان بیماران
شاید چنین پناهگاهی هیچگاه به خانه خود فرد نمیشود اما همین که روزی را به یاد آوردند که در سرمای سخت زمستان زیر چادر بودند و امروز در خانهای امن به عنوان گذرگاه و تا ترخیص بیمار آنها، سپری میکنند همین موضوع نشان از توجه به جامعه بیماران و همراهان دارد که در این زمینه نباید نقش خیران و نیکوکاران را نادیده گرفت.
افرادی که در هر زمینهای حتی ساخت بیمارستان، مدرسه، پناهگاههایی این چنینی و حتی خانه سالمندان همراهی و همکاری دارند و امروز با همکاری مدیریت شهری به دنبال ارائه خدمت به همراهان بیماران هستند.
اگر چنین همراهسراهایی در این کلانشهر گستردهتر شود دیگر شاهد برپایی چادرهای مسافرتی همراهان بیماران در هیچ خیابانی از تهران نخواهیم بود زیرا زندگی در شرایط سخت برای افرادی که همه فکر و ذهن آنها درگیر فرد بیمار است، به نوعی سختتر خواهد شد، اما وقتی بدانند که پناهگاهی امن و مطمئن دارند و زندگی چند روزه خود را در این مکانها سپری میکنند دغدغه کمتری خواهند داشت .
از این منظر بزرگترین دغدغه آنها علاج بیمار خواهد بود، پس در چنین شرایطی امیدواریم که تعداد همراهسراها در همه مناطق ۲۲ گانه پایتخت روند افزایشی داشته باشد تا همراهان بیماران بتوانند در این مکانها تحت عنوان گذرگاه چند روزی را با اطمینان سپری کنند.
نظر شما